Note: Ministry of Parliamentary Affairs (MOPA) Upper Division Clerk (UDC) (BS-11) Paper Solved MCQs July 21, 2022, contains 49 Solved MCQs of English, General Knowledge, Pak Study, Islamiyat, Computer.

 

1. “Muhammed is the Messenger of Allah” is stated in Surah?

A. Surah Al Fath
B. Surah Al Muhammed
C. Surah Muhammed
D. Surah Yaseen

Answer

Correct Answer: A. Surah Al Fath

 

2. Which Surah of the Quran has Bismillah twice?

A. Muhammed
B. Surah e Rehman
C. Yaseen
D. Al-Namal

Answer

Correct Answer: D. Al-Namal 

 

3. Which Surah starts without “Bismillah”?

A. Al-Baqarah
B. Al Ikhlas
C. Al Toba
D. Al Nisa

Answer

Correct Answer: C. Al Toba 

 

4. Which Surah contains the orders about Wuzu, Ghusal, and Tayammum?

A. Al Nisa
B. Al Baqarah
C. Al-Mominoon
D. Al-Maidah

Answer

Correct Answer: D. Al-Maidah 

 

5. Which famous Ghazwa is mentioned in Surah Al-Imran?

A. Ghazwa Khandaq
B. Ghazwa Badr
C. Ghazwa Ohad
D. Ghazwa Khaibar

Answer

Correct Answer: B. Ghazwa Badr 

 

6. In Hajj, stoning the devil is called ___?

A. Tawaf
B. Ramee
C. Istilam
D. Sayee

Answer

Correct Answer: B. Ramee 

 

7. Bait-ul- Mamoor is on ___ Heaven.

A. 6th
B. 4th
C. 7th
D. 3rd

Answer

Correct Answer: C. 7th 

 

8. Lady named ___ tried to poison the Holy Prophet?

A. Zainab
B. Razia
C. Fatima
D. Ayesha

Answer

Correct Answer: A. Zainab 

 

9. For ___ years Haleema took care of Prophet (PBUH)?

A. Nine
B. Seven
C. Eight
D. Six

Answer

Correct Answer: D. Six 

 

10. Jihad was allowed in ___ Hijrah.

A. 1st
B. 3rd
C. 2nd
D. 4th

Answer

Correct Answer: C. 2nd

 

11. The ‘Kashaf-ul-Mahjuh’ was written by?

A. Mulana Shibli Nomani
B. Mulana Zakaullah
C. Mulana Altaf Hussain Hali
D. Hazrat Data Gunj Buksh (R.A)

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Data Gunj Buksh(R.A) 

 

12. Allama Muhammed Iqbal delivered his famous Allahabad Address in:

A. 1930
B. 1932
C. 1929
D. 1931

Answer

Correct Answer: A. 1930 

 

13. Which state was attacked by India on 11th September 1948?

A. State of Manavadar
B. State of Hyderabad Deccan
C. State of Junagarh
D. State of Jammu and Kashmir

Answer

Correct Answer: B. State of Hyderabad Deccan 

 

14. Who was the Viceroy of India at the time of the partition of Bengal?

A. Lord Wavell
B. Lord Algan
C. Lord Minto
D. Lord Curzon

Answer

Correct Answer: D. Lord Curzon 

 

15. What was the actual name of Titu Mir?

A. Muhammed Ali
B. Syed Ahmed
C. Nisar Ali
D. None of them

Answer

Correct Answer: C. Nisar Ali 

 

16. Which pass connects Pakistan with Afghanistan?

A. Tochi Pass
B. Khunjerab Pass
C. Gomal Pass
D. Khyber Pass

Answer

Correct Answer: D. Khyber Pass 

 

17. The highest peak of Salt Range is:

A. Everest
B. Nanga Parbat
C. Malka Parbat
D. Sakaser

Answer

Correct Answer: D. Sakaser 

 

18. What is the total area of Punjab Province?

A. 74,521 Km
B. 205,344 sq km
C. 40,914 Km
D. 347,190 sq Km

Answer

Correct Answer: B. 205,344 Sq Km 

 

19. Who was the founder of the Daily English newspaper Dawn?

A. Liaqat Ali Khan
B. Z.A Bhutto
C. Quaid-e-Azam
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Quaid-e-Azam 

 

20. Who was the second Prime Minister of Pakistan?

A. Ch. Muhammed Ali
B. Liaqat Ali khan
C. Khawaja Nazim-ud-Din
D. Feroze Khan

Answer

Correct Answer: C. Khawaja Nazim-ud-Din 

 

21. Ocean currents play a ___role in setting long-term climate ___.

A. Vital _ Date
B. Important _ Variation
C. Major _ Patterns
D. Unusual _ Changers

Answer

Correct Answer: C. Major _ Patterns 

 

22. In the test, we will ___ your work and give you detailed feedback.

A. Assess
B. Judge
C. Measure
D. Check

Answer

Correct Answer: A. Assess 

 

23. The President’s speech was so ___ that many people were persuaded to accept the need for change.

A. Expressive
B. Articulate
C. Eloquent
D. Calm

Answer

Correct Answer: C. Eloquent 

 

24. Synonym of Valour is?

A. Cowardice
B. Heroism
C. Courage
D. Fault

Answer

Correct Answer: B. Heroism

 

25. Synonym of Condone is?

A. Accept
B. Reject
C. Deny
D. Allow

Answer

Correct Answer: A. Accept 

 

26. Haven’t you heard ___ your father.

A. to
B. with
C. by
D. from

Answer

Correct Answer: D. from 

 

27. A confusing or difficult problem or question is called?

A. Conundrum
B. Explanation
C. Theory
D. Prediction

Answer

Correct Answer: A. Conundrum 

 

28. Choose the correct spelling:

A. Aprenteceship
B. Apprenticashep
C. Apprenticeship
D. Appanticeship

Answer

Correct Answer: C. Apprenticeship 

 

29. Choose the correct spelling:

A. Entrepeneurship
B. Enterpinourship
C. Anterpreneurship
D. Entrepreneurship

Answer

Correct Answer: D. Entrepreneurship 

 

30. The largest democratic country in the world?

A. Germany
B. Norway
C. Pakistan
D. India

Answer

Correct Answer: D. India 

 

31. Yellow sea lies between ____.

A. Jordan and Isreal
B. China and Korea
C. China and Iran
D. Egypt to Korea

Answer

Correct Answer: B. China and Korea 

 

32. The headquarter of Transparency International is in?

A. Tokyo
B. Berlin
C. Washington DC
D. Geneva

Answer

Correct Answer: B. Berlin 

 

33. The Permanent Secretariat of OIC is located in?

A. Kathmandu
B. Saudi Arabia
C. Jeddah
D. Rome

Answer

Correct Answer: C. Jeddah 

 

34. Vienna is the capital of ___.

A. Austria
B. Australia
C. Germany
D. Vietnam

Answer

Correct Answer: A. Austria 

 

35. The Nobel peace prize 2012 in the field of peace was given to?

A. United Nations Organization
B. World Health Organization
C. European Union
D. Amnesty International

Answer

Correct Answer: C. European Union 

 

36. Taka is the currency of which country?

A. Turkey
B. Japan
C. Bangladesh
D. Germany

Answer

Correct Answer: C. Bangladesh 

 

37. What was the name of the atomic bomb that dropped on the city of Hiroshima?

A. Fat Boy
B. Fat Man
C. Little Boy
D. Little Man

Answer

Correct Answer: C. Little Boy 

 

38. The smallest Continent by area of the world is?

A. Antarctica
B. Europe
C. Africa
D. Australia

Answer

Correct Answer: D. Australia 

 

39. FATA stands for?

A. Full administered Tribal Area
B. Federally Administered Tribal Area
C. Functionally Administered Tribal Area
D. Federally Administrate Tribal Area

Answer

Correct Answer: B. Federally Administered Tribal Area 

 

40. Chief component of the first generation computer was?

A. Transistors
B. Vacuum Tubes and Valves
C. Integrated Circuits
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Vacuum Tubes and Valves 

 

41. In analog computer___?

A. Input is never converted to digital form
B. Input is the connection to digital form
C. Output is displayed in digital form
D. All of the above

Answer

Correct Answer: A. Input is never converted to digital form 

 

42. The output quality of a printer is measured by ___.

A. Dot per inch
B. Dots printed unit time
C. Dot per sq. inch
D. All of the above

Answer

Correct Answer: A. Dot per inch 

 

43. WWW stands for ___.

A. World Whole Web Wising
B. Web World Wide Wireless
C. Wide World Web Widely
D. World Wide Web

Answer

Correct Answer: D. World Wide Web 

 

44. Which one is the spreadsheet application that comes with the MS Office software group?

A. MS Word
B. MS Excel
C. MS PowerPoint
D. MS Excess

Answer

Correct Answer: B. MS Excel 

 

45. To go to a specific location in a document we use:

A. Macro
B. HTML
C. Bookmark
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Bookmark 

 

46. Which option is used to open the recent file?

A. Ctrl + R
B. Ctrl + F
C. Ctrl + O
D. Ctrl + N

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + O 

 

47. FAT stands for ____.

A. Frequent Allocation Table
B. File Allocated Table
C. File Allocation Table
D. File Allocation Theory

Answer

Correct Answer: C. File Allocation Table 

 

48. You can set pages border in excel from ____.

A. From Border tab in Format Cells dialog box
B. From Border tool in Formatting Toolbar
C. From Line Style tool in Drawing Toolbar
D. You cannot set page border in Excel

Answer

Correct Answer: D. You cannot set page border in Excel 

 

49. Getting data from a cell in different sheets is called ____.

A. Accessing
B. Referencing
C. Updating
D. Functioning

Answer

Correct Answer: B. Referencing 

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!