Note: Municipal Officer (BPS-17) Solved Paper held on 1 June 2023, Contains 50+ Solved mcqs of Pakistan study, General Science, World General Knowledge, Islamic Study and English Opposite Meanigs.

 

1. What official name was given to Pakistan in Constitution?

A. United States of Pakistan
B. Republic Of Pakistan
C. Islamic Pakistan
D. Islamic Republic of Pakistan

Answer

Correct Answer: D. Islamic Republic Of Pakisatn

 

2. Stupa is the Sacred place of?

A. Shintoism
B. Jainism
C. Buddhism
D. Hinduism

Answer

Correct Answer: C. Buddhism

 

3. Which planet is also known as Winter Planet?

A. Mercury
B. Earth
C. Jupiter
D. Uranus

Answer

Correct Answer: D. Uranus

Detail about MCQs

The planet known as the “Winter Planet” is Uranus. Uranus is nicknamed the “Winter Planet” because it has a very cold and icy atmosphere, with temperatures reaching as low as -224 degrees Celsius (-371 degrees Fahrenheit).

 

4. Who is the father of Internet?

A. Charles Babbage
B. Vint Cerf
C. Denis Riche
D. Martin Cooper

Answer

Correct Answer: B. Vint Cerf

 

5. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into Digital form is ____?

A. Keyboard
B. Scanner
C. OMR
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Scanner

 

6. Which one is longest river?

A. Jhelum
B. Chenab
C. Ravi
D. Sutlej

Answer

Correct Answer: D. Sutlej

 

7. As of November 2021, how many Amendments have been made in the constitution of Pakistan?

A. 25
B. 26
C. 27
D. 28

Answer

Correct Answer: B. 26

 

8. Pakistan’s largest export partner is?

A. China
B. Saudi Arabia
C. United Kingdom
D. United States

Answer

Correct Answer: D. United States

 

9. Pakistan’s largest import partner is?

A. China
B. Saudi Arabia
C. United Kingdom
D. United States

Answer

Correct Answer: A. China

 

10. Pakistan need ___ votes from FATF member to exit from Gray list?

A. 10
B. 12
C. 14
D. 16

Answer

Correct Answer: B.12 out of 39

 

11. The red blood cells originated in the ____?

A. Ligaments
B. Liver
C. Spleen
D. Bone Marrow

Answer

Correct Answer: D. Bone Marrow

 

12. Trachoma is disease of the ____?

A. Brain
B. Larynx
C. Throat
D. Eye

Answer

Correct Answer: D. Eye

 

13. vexillology is the study of ____?

A. Flags
B. Signals
C. Ventage Cars
D. Stamps

Answer

Correct Answer: A. Flags

 

14. What is the meant by “Equinox”?

A. The Longest Day
B. The Shortest Day
C. Equal Duration of Day and Night
D. Both A and B

Answer

Correct Answer: C. Equal Duration of Day and Night

 

15. Marco Polo was a famous ___ traveler:

A. Russian
B. French
C. Italian
D. Spanish

Answer

Correct Answer: C. Italian

Detail about MCQs

Marco Polo was a renowned Italian merchant, explorer, and writer who lived during the 13th and 14th centuries. He is best known for his extensive travels to Asia and for documenting his experiences in a book called “The Travels of Marco Polo,” also known as “Il Milione” or “The Book of the Marvels of the World.”

 

16. Which of the following countries invented golf?

A. England
B. Ireland
C. Canada
D. Scotland

Answer

Correct Answer: D. Scotland

 

17. Lawari Pass connects Peshawar with ___?

A. Babusar Top
B. Mala Kand
C. Dir
D. Chitral

Answer

Correct Answer: D. Chitral

 

18. Which of the following waterfalls is located between America and Canada?

A. Victoria Falls
B. Ribbon Falls
C. Niagara Falls
D. Angels Falls

Answer

Correct Answer: C. Niagara Falls

 

19. The fluid part of blood is known as ____?

A. Plasma
B. Platelets
C. Blood Cells
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Plasma

 

20. Deficiency of ____ causes loss of appetite and poor growth?

A. Zinc
B. Iodine
C. Copper
D. Iron

Answer

Correct Answer: A. Zinc

 

21. Sensitive layer of the eye is?

A. Choroid
B. Scientific
C. Retina
D. Cornea

Answer

Correct Answer: C. Retina

 

22. Which Gas is used in the preparation of Soft drinks?

A. Oxygen
B. Carbon Dioxide
C. Nitrogen
D. Halogen

Answer

Correct Answer: B. Carbon Dioxide

Detail about MCQs

The fizz that bubbles up when you open a bottle of soda is carbon dioxide gas (CO2). Soft drink manufacturers add fizz by dissolving carbon dioxide into the water at high pressures.

 

23. Rohtas fort is located in ___?

A. Attock
B. Rahim Yar Khan
C. Jhelum
D. D.G Khan

Answer

Correct Answer: C. Jhelum

 

24. What is the function of Hemoglobin?

A. Utilization of Energy
B. Prevention of Anemia
C. Destruction of Bacteria
D. Transportation of Oxygen

Answer

Correct Answer: D. Transportation of Oxygen

Detail about MCQs

Hemoglobin contains iron, which allows it to pick up oxygen from the air we breathe and deliver it everywhere in the body. You can think of hemoglobin as the iron (“heme”), oxygen transport protein, (“globin”) found in red blood cells. It’s the hemoglobin that gives red blood cells their color, too.

 

25. Which acid is used in car battery?

A. Sulfuric Acid
B. Carbonic Acid
C. Nitric Acid
D. Hydrochloric Acid

Answer

Correct Answer: A. Sulfuric Acid

 

26. Which of the following helps body to repair and build tissues and muscle?

A. Carbohydrates
B. Vitamins
C. Proteins
D. Calcium

Answer

Correct Answer: C. Proteins

 

27. Fear of Height is called?

A. Agoraphobia
B. Acrophobia
C. Altophobia
D. B & C

Answer

Correct Answer: B. Acrophobia

 

28. Margalla Hills in and around Islamabad is a branch of ____?

A. Karakoram Range
B. Hindukash Range
C. Himalayan Range
D. Suleman Range

Answer

Correct Answer: C. Himalayan Range

Detail about MCQs

Beautiful Green Margallah Hills, sourrounding Islamabad from 2 sides, is a branch of Himalyan Mountains Series and. These are also in Frontier province including the areas of Haripur Hazara in the North-west of Islamabad.

 

29. River Jhelum has its source from ___?

A. Mount Kallash
B. Rothang
C. Verinag
D. Tibet

Answer

Correct Answer: C. Verinag

 

30. One of the countries through which equator passes is ___?

A. Kenya
B. China
C. Malta
D. Pakistan

Answer

Correct Answer: A. Kenya

Detail about MCQs

The Equator passes through 13 countries: Ecuador, Colombia, Brazil, Sao Tome & Principe, Gabon, Republic of the Congo, Democratic Republic of the Congo, Uganda, Kenya, Somalia, Maldives, Indonesia and Kiribati. At least half of these countries rank among the poorest in the world.

 

31. Cambodia was earlier known as ____?

A. Mauritania
B. Persia
C. Kampuchea
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Kampuchea

 

32. DNA is ___?

A. A Class of Nucleic Acid
B. Citric Acid
C. Acetic Acid
D. An Enzyme

Answer

Correct Answer: A. A class of Nucleic Acid

 

33. The office of Governor-General of India was created by ___?

A. Charter Act 1833
B. Charter Act1813
C. Government of India Act by 1935
D. Government of India Act 1813

Answer

Correct Answer: A. Charter Act 1833

 

34. The Science of Communication and Automatic control system in both machines and living things is called ____?

A. Thermodynamics
B. Philology
C. Cybernetics
D. Metaphysics

Answer

Correct Answer: C. Cybernetics

 

35. Omicron variant of COVID has negligible effect on those who follow ____?

A. Vaccination with 2 Doses
B. Booster Shot
C. SOIPS
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

36. Harrapa at Montgomery, Punjab was located on the banks of the River ___?

A. Ganga
B. Sutlej
C. Ravi
D. Kosi

Answer

Correct Answer: C. Ravi

 

37. NCOC formed in 2020 to combat Covid-19. The term is the abbreviation of?

A. National Center of Co-ordination
B. National Command and Organization Center
C. National Centre for Operation and Co-Ordination
D. National Command and Operation Center

Answer

Correct Answer: D. National Command and Operation Center

 

38. In Pakistan which organization is responsible for regulating Stock Exchange?

A. State Bank of Pakistan
B. Economic Co-Ordination Committee
C. Chamber of Commerce of Pakistan
D. Securities and Exchange Commission of Pakistan

Answer

Correct Answer: D. Securities and Exchange Commission of Pakistan

Detail about MCQs

The Securities and Exchange Commission of Pakistan (SECP) was set up in pursuance of the Securities and Exchange Commission of Pakistan Act, 1997. The SECP was initially responsible for the regulation of corporate sector and capital market.

 

39. Name the Pakistan-Born surgeon among team who made history with Pig-to-Human heart transplant?

A. Dr. Ammar Hameed Khan
B. Dr. Syed Dawood Shah
C. Dr. Muhammad Mohiuddin
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Dr. Muhammad Mohiuddin

Detail about MCQs

Karachi-born Dr Mohiuddin is also one of the leading experts on transplanting animal organs, known as xenotransplantation. He also serves as the professor of surgery at the UMSOM

 

40. Which among the following carries impure blood to human heart?

A. Aorta
B. Pulmonary Vein
C. Pulmonary Arteries
D. Vena Cava

Answer

Correct Answer: D. Vena Cava

 

41. A young Chinese boy stole the show, (Choose the opposite meaning of underlined phrase)

A. Lagged Behind in a Race
B. Slipped During Performance
C. Gave a Poor Performance
D. Faced Problem

Answer

Correct Answer: C. Gave a Poor Performance

 

42. She cut a sorry figure in exams. (Choose the opposite meaning of Underlined phrase)

A. Appeared
B. Absent Herself
C. Reappeared
D. Got a Brilliant Success

Answer

Correct Answer: D. Got a Brilliant Success

 

43. Somehow or other I must get a new job (Identify Underlined word)

A. Conjunction
B. Preposition
C. Interjection
D. Adverb

Answer

Correct Answer: D. Adverb

 

44. “A hot potato means”

A. To Appear Rarely
B. To Discuss Urgently
C. To Find fault with something that has been received as a gift or favor
D. A controversial issue or situation that is awkward or unpleased to deal with

Answer

Correct Answer: D. A controversial issue or situation that is awkward or unpleased to deal with

 

45. ___ cannot be choosers:

A. Borrowers
B. The Poor
C. The Destitute
D. Beggars

Answer

Correct Answer: D. Beggars

 

46. You cannot beard the lion ____:

A. In his Den
B. In his Cave
C. Within his Area
D. In his house

Answer

Correct Answer: A. In his Den

Detail about MCQs

The phrase “to beard the lion” is an idiom that means to confront or challenge someone powerful or dangerous. In this case, the lion represents a powerful or dangerous individual or entity. The phrase comes from the image of a person literally facing a lion in its den, which would be an extremely risky and daring act.
So, the correct phrase is “You cannot beard the lion in his Den.”

 

47. He is a bookworm. (Choose the opposite meaning of Underlined Phrase)

A. Bubilophile
B. Through Reader
C. Book Buyer
D. Casual Reader

Answer

Correct Answer: D. Casual Reader

 

48. He is a dog in the manger among us.(Choose the opposite meaning of underlined phrase)

A. A Close-Fisted Man
B. A Person Who allows other people to enjoy what he or she uses or wants
C. A mean person
D. A Cunning and Selfish Person

Answer

Correct Answer: B. A Person who allows other people to enjoy what he or she uses or wants

Detail about MCQs

The phrase “dog in the manger” is an idiom that refers to someone who selfishly prevents others from enjoying or using something that they themselves have no use for or interest in. It comes from the fable of Aesop, where a dog lies in a manger, preventing the cattle from eating the hay, even though the dog has no intention of eating it.
So, the opposite meaning of “dog in the manger” would be someone who is generous and selfless, allowing others to enjoy or use something even if they themselves do not have any personal interest or use for it.

 

49. They elected him captain ___ among themselves:

A. By
B. In
C. To
D. From

Answer

Correct Answer: A. By

Detail about MCQs

correct answer in this case is A. By.
The phrase “they elected him captain by among themselves” indicates that the individual was chosen or voted as the captain through the decision-making process carried out by the members of the group. The preposition “by” is used to indicate the agent or means by which the election took place.

 

50. One of the bullets lodged ____ his chest:

A. In
B. Into
C. Across
D. On

Answer

Correct Answer: A. In

Detail about MC

The phrase “one of the bullets lodged in his chest” indicates that the bullet became stuck or embedded inside the person’s chest. The preposition “in” is used to describe the location where the bullet is lodged, indicating that it is inside the chest.

 

Related Solved MCQs

  • IBA Intermediate Category Solved Paper held on 12 June 2023 Click Here
  • Municipal Officer (BPS-17) Solved Paper held on 1 June 2023 Click Here
  • Municipal Officer Solved Paper held on 28 May 2023 Click Here
  • Town Officer Solved Test Paper Held on 26-05-2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Paper held on 25 May 2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Test held on 23 May 2023 Click Here
  • Special CSS MPT Solved Paper held on 21 May 2023 Click Here
  • Test for the Post of MO/FMO BPS-17 (SPSC) held on 4-05-2023 Click Here
  • STS JEST (Evening) Paper Solved Mcqs held on 25-02-2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division UDC Paper 28-01-2023 Click Here
  • Post Office Postman(BS-7) Sukkur Paper held on 5-02-2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division LDC Paper 27 Jan, 2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page