Note: NAB Solved Past Papers MCQs Set-1 contains MCQs related to the post of Assistant Director NAB and all remaining National Accountability Bureau (NAB) Posts. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. Set-1 Contains 100 MCQs.

 

1. The president of Pakistan, in consultation with the ___, is component to make any order for the purpose of removing any difficulties in respect of the NAB ordinance

  1. Chief Justice of Pakistan
  2. Chief Justice of High Court
  3. Chief Minister of Pakistan
  4. Prime Minister of Pakistan

Answer

Correct Answer: A. Chief Justice of Pakistan 

 

2. NAB ordinance shall come into force at once and shall be deemed to have come into force from the?

  1. 1st day of January 1985
  2. 1st day of January 1998
  3. 1st January 2000
  4. 1st January 1999

Answer

Correct Answer: A. 1st day of January 1985  

 

3. NAB Ordinance was passed by the president on:

  1. November 16, 1999
  2. November 17, 1999
  3. November 18, 1999
  4. November 19, 1999

Answer

Correct Answer: A. November 16, 1999  

 

4. National Accountability Bureau Ordinance 1999 was promulgated by?

  1. President Farooq Ahmed Leghari
  2. President Rafiq Tarar
  3. Pervez Musharraf
  4. None of the above

Answer

Correct Answer: C. Pervez Musharraf  

 

5. The Chairman NAB may resign his office by writing under his hand addressed to:

  1. Chief Justice of Pakistan
  2. President of Pakistan
  3. Prime Minister
  4. Chairman Senate

Answer

Correct Answer: B. President of Pakistan  

 

6. As and when the chairman NAB is absent or unable to perform the functions of his office due to any reason whatsoever ­­­­­­___ will act as the chairman NAB.

  1. Chief Justice of Pakistan
  2. President of Pakistan
  3. Prime Minister
  4. Deputy Chairman NAB

Answer

Correct Answer: D. Deputy Chairman NAB  

 

7. Who appoints Prosecutor General Accountability?

  1. Chief Justice of Pakistan
  2. President of Pakistan
  3. Prime Minister
  4. Chairman NAB

Answer

Correct Answer: D. Chairman NAB  

 

8. Who gives advice to the chairman NAB upon such legal matters and performs such other duties of a legal character as may be referred or assigned to him by the chairman NAB and in the performance of his duties, he shall have the right of audience in all courts established under this ordinance and all other courts and tribunals in Pakistan.

  1. Chief Justice of Pakistan
  2. President of Pakistan
  3. Prime Minister
  4. Prosecutor General Accountability Bureau

Answer

Correct Answer: D. Prosecutor General Accountability Bureau  

 

9. ____ in consultation with the Attorney General of Pakistan, may, with prior approval of the chairman NAB, appoint Special Prosecutors to conduct prosecution of specific cases?

  1. Chief Justice of Pakistan
  2. President of Pakistan
  3. Prime Minister
  4. Prosecutor General Accountability Bureau

Answer

Correct Answer: D. Prosecutor General Accountability Bureau  

 

10. Headquarters National Accountability Bureau (NAB) is at:

  1. Islamabad, Pakistan
  2. Quetta, Baluchistan
  3. Lahore, Punjab
  4. None of These

Answer

Correct Answer: A. Islamabad, Pakistan

 

11. The National Accountability Bureau was established on:

  1. November 16, 1999
  2. November 17, 1999
  3. November 18, 1999
  4. November 19, 1999

Answer

Correct Answer: A. November 16, 1999

 

12. The chairman is the head of the investigation and serves for the term of:

  1. Four-Year
  2. Three-years
  3. Five-years
  4. None of them

Answer

Correct Answer: A. Four-Year

 

13. The prosecutor General is the head of the Prosecution and serves for a term of:

  1. Four-years
  2. Three-years
  3. Five- years
  4. None of them

Answer

Correct Answer: B. Three-years

 

14. Who may impose other conditions for release from custody or detention?

  1. Chief Justice of Pakistan
  2. President of Pakistan
  3. Prime Minister
  4. Chairman NAB

Answer

Correct Answer: D. Chairman NAB

 

15. The amount deposited by the accused with the NAB shall be transferred to the Federal Government or, as the case may be a Provincial Government or the concerned bank or financial institution, etc, within ___ of the date of such deposit.

  1. One month
  2. Two months
  3. Three months
  4. Six months

Answer

Correct Answer: A. One month

 

16. A person who commits the offense of corruption and corrupt practices shall be punished with imprisonment for a term which may extend to:

  1. 14 years, or with fine, or with both
  2. 15 years, or with fine, or with both
  3. 16 years, or with fine, or with both
  4. 17 years, or with fine, or with both

Answer

Correct Answer: A. 14 years, or with fine, or with both

 

17. Any person giving illegal gratification, or abetting, assisting or aiding a holder of a public office, or receiving or holding any property obtained or acquired by a holder of public office, through corruption or corrupt practices, or being a beneficiary of any asset, property or gain obtained through corruption or corrupt practices shall fall within the scope of his section and shall be liable to the same or a less punishment that may be awarded to a holder of a public office as may be deemed fit by the:

  1. Court NAB
  2. Chairman NAB
  3. Appropriate property
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. Court NAB 

 

18. Where a person found guilty of an offense is sentenced to pay a fine, irrespective of whether or not a sentence of imprisonment is imposed, the amount of the fine shall in no case be less than the gain derived by the accused or any relative or associate which may be set off against them.

  1. Forfeited or frozen assets and property
  2. Forfeited or frozen property
  3. Forfeited or frozen assets
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. Forfeited or frozen assets and property 

 

19. ____ trying a person for any offense as specified under this ordinance, may at any time, if there appear reasonable grounds for believing that the accused has committed such an offense, order the freezing of his property, movable or immovable, or part, therefore, whether in his possession of any relative, the person on his behalf:

  1. Court NAB
  2. Chairman NAB
  3. Appropriate property
  4. Both A and B

Answer

Correct Answer: D. Both A and B

 

20. If the property ordered to be frozen under sub-section (a) is a debt or other movable property, the freezing may be made?

  1. By Seizure
  2. By Appointment of receiver
  3. By Prohibiting the delivery of such property to the accused or to anyone on his behalf:
  4. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

21. If the property ordered to be frozen is immovable, the freezing shall, in the case of land paying revenue, be made through the collector of the district in which the land is situated, and in all other cases:

  1. By taking possession
  2. By appointment of a receiver
  3. By prohibiting the payment of rent or delivery of property to the accused or to any other person on his behalf
  4. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

22. If the property ordered to be frozen consists of livestock or is of perishable nature, __ may, if it deems proper and expedient, order the immediate sale thereof and the proceeds of the sale may be deposited with the chairman NAB or the court, or as either may direct as appropriate.

  1. Court NAB
  2. Chairman
  3. Appropriate property
  4. Both A & B

Answer

Correct Answer: D. Both A & B 

 

23. What is the punishment for Refuses to answer questions, or to provide information to the National Accountability Bureau or any other agency when required to do so?

  1. 2 years or less
  2. 3 years or less
  3. 4 years or less
  4. 5 years or less

Answer

Correct Answer: D. 5 years or less 

 

24. What is the punishment for Giving or fabricating false evidence during the inquiry, investigation of an offense by The National Accountability Bureau, or any agency?

  1. 3 years or less
  2. 5 years or less
  3. 7 years or less
  4. 8 years or less

Answer

Correct Answer: B. 5 years or less 

 

25. What is the punishment for Fraud?

  1. 14 years or less
  2. 13 years or less
  3. 12 years or less
  4. 11 years or less

Answer

Correct Answer: A. 14 years or less 

 

26. Who was the first Prime Minister of Pakistan?

  1. Khawaja Nazim-ud-Din
  2. Liaquat Ali Khan
  3. Abdul Rab Nishtar
  4. I. Chundrigar

Answer

Correct Answer: B. Liaquat Ali Khan 

 

27. UNO’s Oil for food’ Program is associated with which country?

  1. Sudan
  2. North Korea
  3. Iran
  4. Iraq

Answer

Correct Answer: A. Sudan 

 

28. Who was the first Asian to have received the Nobel Prize?

  1. V. Raman
  2. N Tagore
  3. Mother Teresa
  4. A. Bunin

Answer

Correct Answer: A. C.V. Raman 

 

29. Masjid Wazir Khan is located in?

  1. Multan
  2. Thatta
  3. Karachi
  4. Lahore

Answer

Correct Answer: D. Lahore 

 

30. When Pakistan won the cricket World Cup?

  1. 1992
  2. 1996
  3. 1999
  4. 2003

Answer

Correct Answer: A. 1992 

 

31. Name the king who fell from the horse while playing Polo and Died?

  1. Akbar
  2. Muhammad Ghori
  3. Zaheer-ud-Din Babar
  4. Qutbuddin Aibak

Answer

Correct Answer: C. Zaheer-ud-Din Babar 

 

32. Pirpur Report was published in?

  1. 1938
  2. 1939
  3. 1940
  4. 1941

Answer

Correct Answer: A. 1938 

 

33. Davis Cup is associated with which of the following game?

  1. Cricket
  2. Volleyball
  3. Badminton
  4. Tennis

Answer

Correct Answer: D. Tennis 

 

34. The famous book Jinnah of Pakistan is written by:

  1. Hector Bolitho
  2. K Aziz
  3. Stanley Wolpert
  4. Allana

Answer

Correct Answer: C. Stanley Wolpert 

 

35. The famous book the Origin Of species is written by:

  1. Tennyson
  2. Charles Darwin
  3. Kari Mara
  4. Virgi

Answer

Correct Answer: B. Charles Darwin 

 

36. Which of the following is a Kharif Crop?

  1. Wheat
  2. Rice
  3. Gram
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. Rice 

 

37. Mont Blanc Mountain is present in?

  1. France
  2. Italy
  3. Nepal
  4. India

Answer

Correct Answer: A. France 

 

38. The Eiffel Tower is located in?

  1. Germany
  2. France
  3. Italy
  4. Australia

Answer

Correct Answer: B. France 

 

39. Napoleon Bonaparte was the king of:

  1. France
  2. Italy
  3. England
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. France 

 

40. In which year decisive battle between Muhammad Bin Qassim and Raja Dahir Was fought?

  1. 712
  2. 711
  3. 715
  4. 718

Answer

Correct Answer: A. 712 

 

41. The deepest point in the ocean is:

  1. Mariana Trench
  2. Galatea deep
  3. Bartholomew deep
  4. Mindanao Deep

Answer

Correct Answer: A. Mariana Trench 

 

42. Fear of heights is called?

  1. Altophobia
  2. Agoraphobia
  3. Acrophobia
  4. Both A & B

Answer

Correct Answer: D. Both A & B 

 

43. Pakistan National Movements was established by Ch. Rehmat Ali in:

  1. 1935
  2. 1937
  3. 1938
  4. 1933

Answer

Correct Answer: D. 1933 

 

44. Who was the first president of the constituent Assembly?

  1. Khawaja Nazim-ud-Din
  2. Liaquat Ali Khan
  3. Quaid-e- Azam
  4. Abdul Rab Nishtar

Answer

Correct Answer: C. Quaid-e- Azam 

 

45. Name the first woman speaker of US Congress is?

  1. Nancy Palosi
  2. Condoleeza Rice
  3. Nancy Pawell
  4. Hilley Clinton

Answer

Correct Answer: A. Nancy Palosi 

 

46. Which is the largest state in the USA?

  1. New York
  2. California
  3. Texas
  4. Alaska

Answer

Correct Answer: D. Alaska 

 

47. Who is the first woman Speaker of National Assembly Pakistan?

  1. Sobia Ramzan
  2. Fahmeda Mirza
  3. Sherry Rehman
  4. Iffat Ashiq

Answer

Correct Answer: B. Fahmeda Mirza 

 

48. Name the first man to reach the South pole on December 14, 1911, was:

  1. Sir Francis Drake
  2. Ronald Amundsen
  3. The navigator Ferdinand Magellan
  4. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Ronald Amundsen 

 

49. Ronald Amundsen belonged to:

  1. England
  2. Norway
  3. Magellan
  4. USA

Answer

Correct Answer: B. Norway 

 

50. Which one of the following gas was used as a chemical weapon in the First World War?

  1. Carbon Monoxide
  2. Hydrogen Cyanide
  3. Mustard gas
  4. None of the above

Answer

Correct Answer: C. Mustard gas 

 

51. What was the immediate cause for the outbreak of the First World War?

  1. The Imprisonment of Lenin
  2. The Sudden death of Lloyd George
  3. The assassination of Archduke Francis Ferdinand
  4. None of the above

Answer

Correct Answer: C. The Assassination of Archduke Francis Ferdinand 

 

52. Which of the following countries is a land-locked country?

  1. Uruguay
  2. Pakistan
  3. Switzerland
  4. All of the above

Answer

Correct Answer: C. Switzerland Ferdinand 

 

53. Which is the second-longest mountain in the world?

  1. Indies
  2. Karakoram
  3. Himalayas
  4. Hindu Kush

Answer

Correct Answer: C. Himalayas 

 

54. Which river crosses the Equator twice?

  1. Amazon River
  2. Congo River
  3. Nile River
  4. Indus River

Answer

Correct Answer: B. Congo River 

 

55. Which of the following is an ore of iron?

  1. Bauxite
  2. Haematite
  3. IImenite
  4. Gypsum

Answer

Correct Answer: B. Haematite 

 

56. Taj Mahal is situated on the bank of the river?

  1. Brahmaputra
  2. Ganges
  3. Jumna
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Jumna 

 

57. Budapest is the capital of Hungary situated on the bank of:

  1. River Spree
  2. River Volga
  3. River Danube
  4. River ob

Answer

Correct Answer: C. River Danube 

 

58. The rivers Jhelum, Chenab, Ravi, Beas, and Sutlej are tributes of which river?

  1. Ganga
  2. Indus
  3. Yamuna
  4. Brahmaputra

Answer

Correct Answer: B. Indus 

 

59. Which of the following rivers do not flow in Africa?

  1. Nile
  2. Congo
  3. Zamberi
  4. Tigris

Answer

Correct Answer: D. Tigris 

 

60. Bahaman is the name of the Airline of?

  1. Indonesia
  2. Saudi Arabia
  3. France
  4. Bangladesh

Answer

Correct Answer: D. Bangladesh 

 

61. Mahan Airline belongs to which country?

  1. Iran
  2. South Africa
  3. India
  4. Nepal

Answer

Correct Answer: A. Iran 

 

62. Who is the highest run maker in limited over matches till 2012?

  1. Jayasuriya
  2. C Lara
  3. Inzamam-ul-Haq
  4. Tendulkar

Answer

Correct Answer: D. Tendulkar 

 

63. For how many times does Pakistan win Hockey Champions Trophy?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 1

Answer

Correct Answer: B. 3 

 

64. F, Kennedy is the name of the Airport:

  1. Washington
  2. New York
  3. Seattle
  4. California

Answer

Correct Answer: B. New York 

 

65. Tass is the News Agency?

  1. United Kingdom
  2. Russia
  3. China
  4. Australia

Answer

Correct Answer: B. Russia 

 

66. The foreign phrase De novo means?

  1. New
  2. On one Side only
  3. Indefinitely
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. New 

 

67. International Organization Human Rights Watch is based on?

  1. New York
  2. Geneva
  3. Paris
  4. Rome

Answer

Correct Answer: B. Geneva 

 

68. Scotland Yard’s headquarter is located in the city?

  1. London
  2. New York
  3. Tokyo
  4. Paris

Answer

Correct Answer: A. London 

 

69. World Tourism Day is observed on?

  1. 15th November
  2. 27th September
  3. 5th November
  4. 17th September

Answer

Correct Answer: B. 27th September 

 

70. The right to vote in elections is also termed as?

  1. Franchise
  2. Privilege
  3. Initiative
  4. Consent

Answer

Correct Answer: A. Franchise 

 

71. The historic garden Shalimar was built by Shah Jahan in:

  1. 1634
  2. 1639
  3. 1642
  4. 1652

Answer

Correct Answer: C. 1642 

 

72. Namibia is the new name of?

  1. South West Africa
  2. South East Africa
  3. Zanzibar
  4. None Of them

Answer

Correct Answer: A. South West Africa 

 

73. Which of the following is the sacred book of Hinduism?

  1. Vedas
  2. Upanishads
  3. Ramayana
  4. All of them

Answer

Correct Answer: D. All of them 

 

74. Ottawa convention 1997 is related to?

  1. Environment Protection
  2. Preserving wild Life
  3. Banning Landmines
  4. Banning Chemical Weapons

Answer

Correct Answer: A. Environment Protection 

 

75. Which one of the following scientists started the modem system of using symbols for the elements?

  1. Jons Jacob Berzelius
  2. Joseph Priestley
  3. Ernest Rutherford
  4. John Dalton

Answer

Correct Answer: D. John Dalton 

 

76. Which UN Agency has its H.Q in Paris?

  1. UNICEF
  2. ILO
  3. UNESCO
  4. FAO

Answer

Correct Answer: C. UNESCO 

 

77. How many Judges to the international court of Justice are elected by the Security Council and General Assembly for the term of 9 years?

  1. 35
  2. 25
  3. 15
  4. 20

Answer

Correct Answer: C. 15 

 

78. Cutting Edge is the autobiography of:

  1. Ahmad Mushtaq
  2. Javed Miandad
  3. Altaf Gohar
  4. Peer Ali Shah

Answer

Correct Answer: B. Javed Miandad 

 

79. When did Pakistan launch its first space satellite Badr-1?

  1. August 10, 1991
  2. July 16, 1990
  3. September 12, 1992
  4. October 16, 1989

Answer

Correct Answer: B. July 16, 1990 

 

80. Who is the first Secretary General elected from the ranker’s staff of United Nations?

  1. U Thant
  2. Kurt Waldheim
  3. Kofi Annan
  4. Javier perez De Cuellar

Answer

Correct Answer: C. Kofi Annan 

 

81. The oldest world organization is the League of Nations. Where was its headquarter situated?

  1. Geneva
  2. Paris
  3. London
  4. Rome

Answer

Correct Answer: A. Geneva 

 

82. Who invented the steam Locomotive?

  1. Edison
  2. Stephenson
  3. JRD Tata
  4. Alexander

Answer

Correct Answer: B. Stephenson 

 

83. Largest imports are made by Pakistan from?

  1. China
  2. Japan
  3. America
  4. Canada

Answer

Correct Answer: A. China 

 

84. Which is the largest district of Punjab province?

  1. Vehari
  2. Bahawalpur
  3. Multan
  4. Dera Ghazi khan

Answer

Correct Answer: B. Bahawalpur 

 

85. The Sidhani Canals Start from the left bank of the Ravi at:

  1. Rasul
  2. Sidhani
  3. Balloki
  4. Trimmu

Answer

Correct Answer: B. Sidhan 

 

86. The Chashma Nuclear ll Plant was built with the help of:

  1. France
  2. Germany
  3. Canada
  4. China

Answer

Correct Answer: D. China 

 

87. The highest population density rate in Pakistan is in?

  1. Punjab
  2. FATA
  3. Islamabad
  4. Sindh

Answer

Correct Answer: C. Islamabad 

 

88. Which Country is called the Land of Mighty Rivers?

  1. Korea
  2. Nigeria
  3. Egypt
  4. Ethiopia

Answer

Correct Answer: B. Nigeria 

 

89. The deepest place in the Indian Ocean is?

  1. Vostok
  2. Sunda Trench
  3. Isle Trench
  4. Subdaes trench

Answer

Correct Answer: B. Sunda Trench 

 

90. The Cabinet Mission announced their plan on:

  1. 8th April 1974
  2. 5th December 1947
  3. 15th January 1947
  4. 16th May 1946

Answer

Correct Answer: D. 16th May 1946 

 

91. Lake Vostok is a sub glacial lake located in:

  1. China
  2. USA
  3. Russia
  4. Antarctica

Answer

Correct Answer: D. Antarctica 

 

92. The Highest Capital in the world?

  1. Belize
  2. La Paz
  3. Quito
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. La Paza 

 

93. Which one of the following is one of the seven wonders of the Modern world?

  1. The Eiffel Tower
  2. Temple Of Artemis
  3. Rome
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. the Eiffel Tower 

 

94. Big Ben, a huge clock was installed at the British parliament in?

  1. 1940
  2. 1859
  3. 1875
  4. 1872

Answer

Correct Answer: B. 1859

 

95. Which country’s parliament is considered the oldest parliament?

  1. Uk
  2. China
  3. Iceland
  4. Russia

Answer

Correct Answer: C. Iceland 

 

96. Which is the longest shipping canal in the world?

  1. Suez Canal
  2. Panama
  3. Beloye-More
  4. Gota

Answer

Correct Answer: C. Beloye-More 

 

97. The world biggest oil refinery (Abadan oil refinery) is situated in:

  1. Saudi Arabia
  2. Iran
  3. Kuwait
  4. Iraq

Answer

Correct Answer: B. Iran 

 

98. Gatun Lake is located in which country?

  1. USA
  2. Netherland
  3. Canada
  4. Panama

Answer

Correct Answer: D. Panama 

 

99. 7th April is the day celebrated as:

  1. Peace Day
  2. Human Day
  3. World Health Day
  4. Water Day

Answer

Correct Answer: C. World Health Day 

 

100. Klaus Martin Schwab is the founder of:

  1. Red Cross
  2. Amnesty International
  3. World Economic
  4. Human Rights Watch

Answer

Correct Answer: C. World Economic 

 

Related Content

  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • NAB Ordinance 1999 MCQs Click Here
  • NAB Ordinance in PDF Click Here
  • NAB Test MCQs Online Quizzes Click Here
  • FPSC ASF Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • Combined Competitive Exam Screening Test 2021 SOLVED MCQs Click Here
  • FPSC Appraising/Valuation Officer Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here

 

← Back to Home Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *