Note: NAB Solved Past Papers MCQs Set-2 contains MCQs related to the post of Assistant Director NAB and all remaining National Accountability Bureau (NAB) Posts. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. Set-2 Contains 100 MCQs.

 

1. Ricardo Lagos Escobar was the President of?

  1. Venezuela
  2. Argentina
  3. Chile
  4. Colombia

Answer

Correct Answer: C. Chile

 

2. What do you understand by “Laissez-faire”?

  1. Active Intervention
  2. Sound Commercial affairs
  3. Interference by the state in law and order
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Interference by the state in law and order

 

3. An essay on the life of Muhammad (PBUH) is written by:

  1. Sharif Miyahud
  2. Tufail Ahmed
  3. Sir Syed Ahmad Khan
  4. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: C. Sir Syed Ahmad Khan

 

4. Who was the first Canadian woman in Space?

  1. Dirk Fremont
  2. Marc Gameau
  3. Roberta Bondar
  4. Amaldo Tamayo Mendez

Answer

Correct Answer: C. Roberta Bondar

 

5. Who was the first Canadian in Space?

  1. Dirk Fremont
  2. Roberta Bondar
  3. Toyohiro Akiyama
  4. Marc Gameau

Answer

Correct Answer: D. Marc Gameau

 

6. Who among the following received Noble Prize twice for the two different subjects?

  1. Frederic Jolit
  2. Frederic Sanger
  3. Stanley Cohen
  4. Marie Curie

Answer

Correct Answer: D. Marie Curie

 

7. The shortest river in the world is located in?

  1. USA
  2. UK
  3. Congo
  4. Russia

Answer

Correct Answer: A. USA

 

8. The deepest lake is in Serbia?

  1. Baikal Lake
  2. Superior Lake
  3. Huron Lake
  4. Aral Sea

Answer

Correct Answer: A. Baikal Lake

 

9. Which is the largest lake in the world?

  1. Caspian Sea
  2. Superior Lake
  3. Huron Lake
  4. Aral Lake

Answer

Correct Answer: A. Caspian Sea

 

10. Which is the largest gulf?

  1. Arabian Gulf
  2. Gulf Mexico
  3. Gulf of Oman
  4. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Gulf Mexico 

 

11. What is ‘Great Bear?

  1. Waterfall
  2. Lake
  3. Sea
  4. Animal

Answer

Correct Answer: B. Lake 

 

12. Who discovered the South Pole?

  1. Cabot
  2. Robert Peary
  3. Amundsen
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Amundsen 

 

13. “Intifada” means?

  1. Truce
  2. Peace
  3. Uprising
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Uprising 

 

14. What do you understand by in Camera?

  1. In a judge’s private room
  2. Face to Face
  3. In the Same place
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. In a judge’s private room 

 

15. The State of Kashmir was purchased by Ghulab Singh for:

  1. 8.5 million
  2. 7.5 million
  3. 9.5 million
  4. 5.5 million

Answer

Correct Answer: B. Rs.7.5 million 

 

16. Who was the painter of the Mona Lisa?

  1. Leonardo da Vinci
  2. A Bartholdi
  3. Henry Smith
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. Leonardo da Vinci 

 

17. What is the length of the Motorway-8?

  1. 467 Km
  2. 895 Km
  3. 491 Km
  4. 437 Km

Answer

Correct Answer: B. 895 Km 

 

18. Who was Zhelyu Zhelev?

  1. President of Moldova
  2. President of Belarus
  3. President of Ukraine
  4. President of Bulgaria

Answer

Correct Answer: D. President of Bulgaria 

 

19. On which date this prize (Nobel Prize) is awarded?

  1. There is no fixed date
  2. December 31, every year
  3. December 10, every year
  4. January 1, every year

Answer

Correct Answer: C. December 10, every year 

 

20. Who was the first Asian to have received the Noble Prize?

  1. V.Raman
  2. N.Tagore
  3. Mother Teresa
  4. A.Bunin

Answer

Correct Answer: B. R.N.Tagore 

 

21. What do you understand by the Ultima ratio?

  1. Final Argument
  2. Final Result
  3. An Affair of the heart
  4. None of them

Answer

Correct Answer: A. Final Argument 

 

22. What do you understand by Ultra Vires?

  1. An Affair of the heart
  2. Beyond Limits
  3. Beyond one’s authority
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. beyond one’s authority 

 

23. The slogan of the French Revolution was:

  1. One nation one leader, and one flag
  2. Government of the people, by the people, and for the people
  3. Liberty, equality, and fraternity
  4. Workers of the world unite

Answer

Correct Answer: C. Liberty, equality and fraternity 

 

24. 10 decameters are equal to:

  1. 2 hectometers
  2. 3 hectometers
  3. 1 hectometer
  4. 4 hectometers

Answer

Correct Answer: C. 1 hectometers 

 

25. Headquarter of the European Services Forum (ESF) is located in?

  1. Canada
  2. France
  3. Belgium
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Belgium 

 

26. The vitamin which is generally excreted by humans in urine is:

  1. Vitamin A
  2. Vitamin D
  3. Vitamin C
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Vitamin C 

 

27. ‘The politics of truth’ was written by?

  1. Joseph Wilson
  2. Ken Stars
  3. Monbiot Don
  4. Sidney Sheldon

Answer

Correct Answer: A. Joseph Wilson 

 

28. A man can survive without food for at least?

  1. One month
  2. Two months
  3. Three months
  4. Four months

Answer

Correct Answer: A. One month 

 

29. Which of the following is an example of seasonal winds?

  1. Thunderstorm
  2. Monsoon
  3. Cyclones
  4. AntiCyclones

Answer

Correct Answer: B. Monsoon 

 

30. A light-year is?

  1. 46 trillion Kilometers
  2. 46 trillion Kilometers
  3. 46 trillion Kilometers
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. 9.46 trillion Kilometers 

 

31. Name the first Civil War among the Muslims?

  1. Battle of Siffin
  2. Battle of Nahrawan
  3. Battle of Jamal
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Battle of Jamal 

 

32. The First Woman to win the Noble Prize was:

  1. Mother Teresa
  2. Aung San Suu Kyi
  3. Madame Marie Curie
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Madame Marie Curie 

 

33. Christopher Columbus was:

  1. An Italian explorer
  2. First Modern European to discover the Americas
  3. Discovery of Puerto Rico and Jamaica
  4. All are correct

Answer

Correct Answer: C. Madame Marie Curie 

 

34. Which of the following categories of Nobel Prizes was not created by Swedish Scientists Alfred Nobel?

  1. Peace
  2. Literature
  3. Economics
  4. Medicine

Answer

Correct Answer: C. Economics 

 

35. Who is called” Alexander of Muslim World”?

  1. Khalid Bin Waleed (RA)
  2. Uqba bin Nafah (RA)
  3. Saad bin Abi Waqas (RA)
  4. Amir bin Al-Ass (Ra)

Answer

Correct Answer: B. Uqba bin Nafah (RA) 

 

36. Who is also known as the ‘Lady with the lamp’?

  1. Florence Nightingale
  2. Sarojini Naidu
  3. Rani Laxmiba
  4. Bachendri Pal

Answer

Correct Answer: A. Florence Nightingale 

 

37. Pisa Tower is located in?

  1. Germany
  2. Italy
  3. France
  4. Paris

Answer

Correct Answer: B. Italy 

 

38. Hezbollah, the Islamic part of Lebanon was established in which year?

  1. 1973
  2. 1981
  3. 1982
  4. 1984

Answer

Correct Answer: C. 1982 

 

39. The battle of Hunain was fought just after the conquest of Makah. Which of the following was the year?

  1. 626 AD
  2. 628 AD
  3. 625 AD
  4. 630 AD

Answer

Correct Answer: D. 630 AD 

 

40. As Cortes is related to ‘Spain’ in the same way ‘Diet’ is related to what?

  1. France
  2. Italy
  3. Japan
  4. Denmark

Answer

Correct Answer: C. Japan 

 

41. She is hopeful­­­ __ her success in the CSS examination.

  1. In
  2. With
  3. Of
  4. On

Answer

Correct Answer: C. Of 

 

42. We must not jeer ___ his boss.

  1. On
  2. With
  3. For
  4. Of

Answer

Correct Answer: C. For 

 

43. He is jealous ___ my promotion.

  1. In
  2. With
  3. For
  4. Of

Answer

Correct Answer: D. Of 

 

44. He introduced me ___ his boss.

  1. From
  2. To
  3. For
  4. In

Answer

Correct Answer: B. To 

 

45. Substances used to bring relief in pain are called:

  1. Ant pain
  2. Antipyretics
  3. Antibiotics
  4. Analgesics

Answer

Correct Answer: D. Analgesics 

 

46. What is the meaning of Key?

  1. Solution
  2. Akin
  3. Unrelated
  4. Style

Answer

Correct Answer: A. Solution 

 

47. What is the meaning of Laudable?

  1. Regrettable
  2. Hurt
  3. Praiseworthy
  4. Unfair

Answer

Correct Answer: C. Praiseworthy 

 

48. What is the meaning of Munificent?

  1. Generous
  2. Obscure
  3. Imitate
  4. Jeer

Answer

Correct Answer: A. Generous

 

49. What is the meaning of Nuptials?

  1. Wedding
  2. Separation
  3. Divorce
  4. Happy

Answer

Correct Answer: A. Wedding 

 

50. A cat differs __ a dog.

  1. With
  2. From
  3. For
  4. In

Answer

Correct Answer: B. From 

 

51. As “Freedom Air” belongs to New Zealand in the same way Qantas Airline belongs to what?

  1. Mexico
  2. Australia
  3. Malaysia
  4. Ireland

Answer

Correct Answer: B. Australia 

 

52. What should be the maximum value of B in the following equation?

             5A9-7B2+9C6=823

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 9

Answer

Correct Answer: C. 7 

 

53. A man can row with the stream at 10 km/hr. and against the stream at 5km/hr. Man’s rate in still water is?

  1. 5 km/hr
  2. 5 km/hr
  3. 5 km/hr
  4. 15 km/hr

Answer

Correct Answer: C. 7.5 km/hr 

 

54. Ariana airline belongs Afghanistan to and Ural Airlines belongs to?

  1. Russia
  2. America
  3. Iran
  4. Ireland

Answer

Correct Answer: A. Russia 

 

55. A train of 150 meters long is running with a speed of 30 km/hr. When will pass according to time?

  1. 18 sec
  2. 45 sec
  3. 12sec
  4. 5 sec

Answer

Correct Answer: A. 18 sec 

 

56. The speed of a car is 75m/sec. find the speed in km/hr?

  1. 135km/hr
  2. 270km/hr
  3. 200km/hr
  4. 250km/hr

Answer

Correct Answer: B. 270km/hr 

 

57. If a: b = 2:5 and b: c =5:6 what is a: b: c?

  1. 2:5:6
  2. 2:6:5
  3. 5:6:2
  4. 6:5:2

Answer

Correct Answer: A. 2:5:6 

 

58. If three numbers in the ratio 3:2:5 are such that the sum of their square is equal to 1368. What is the middle one?

  1. 12
  2. 16
  3. 19
  4. 24

Answer

Correct Answer: A. 12 

 

59. If a: b = 3:4 and b: c = 2:3 what is a: b: c?

  1. 3:4:6
  2. 9:2:3
  3. 6:8:6
  4. 9:12:6

Answer

Correct Answer: A. 3:4:6 

 

60. The least number exactly divisible by 12, 15, 20, and 54 is:

  1. 532
  2. 220
  3. 540
  4. 500

Answer

Correct Answer: C. 540 

 

61. Which term is used for disobedience or willful disregard to the judicial process?

  1. Contempt of law
  2. Contempt of court
  3. Contempt of Judiciary
  4. Court of default

Answer

Correct Answer: B. Contempt of court 

 

62. Under section 249A of Cr. P.C., the Magistrate can acquit the accused at any stage:

  1. After hearing prosecution
  2. After hearing accused
  3. After hearing both
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. After hearing accused 

 

63. In all cases instituted upon a police report, copies of certain documents should be supplied to the accused not later than ___ days before commencement of trial:

  1. 07
  2. 15
  3. 30
  4. 35

Answer

Correct Answer: B. 07 

 

64. According to section 127, Chapter IX of Cr. P.C an unlawful/lawful assembly must discharge on the order of:

  1. A Magistrate
  2. A Police Officer
  3. A Session Judge
  4. Both A & B

Answer

Correct Answer: D. Both A & B 

 

65. ____ is applicable to everything which an offence is or which is prohibited by law, or which furnishes ground for a civil action, and a person is said to be ___ whatever it is illegal in him to omit?

  1. Special Law
  2. Local Law
  3. ‘Illegal’, ‘Legally bound to do’
  4. Injury

Answer

Correct Answer: C. Illegal”, “Legally bound to do’ 

 

66. Denotes any harm whatever illegally caused to any person, in body, mind, reputation:

  1. Special Law
  2. Local Law
  3. Illegal”, Legally bound to do
  4. Injury

Answer

Correct Answer: D. Injury 

 

67. Whoever commits criminal breach of trust shall be punished with imprisonment of either description for a term which any extent of:

  1. Ten years
  2. Seven Years
  3. Seven years or with fine or with both
  4. Life Imprisonment

Answer

Correct Answer: B. Seven Years 

 

68. Arash denotes the Compensation:

  1. To be paid to the victim or his heirs
  2. To the state and victim
  3. To the accused and his heirs
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. to be paid to the victim or his heirs 

 

69. Which of the following refers to any of the participants in a court action or proceedings?

  1. Plaintiff
  2. Claimant
  3. Third-Party
  4. Party

Answer

Correct Answer: D. Party 

 

70. Which of the following is the method of commencing proceedings whereby the order is required by the petitioner from the court is expressed as a prayer?

  1. Plaint
  2. Proceeding
  3. Pleading
  4. Petition

Answer

Correct Answer: D. Petition 

 

71. What is called the defendant’s reply to a charge put to him by a court?

  1. Statement
  2. Plea
  3. Defense
  4. Petition

Answer

Correct Answer: B. Plea

 

72. What does mean by Legatee?

  1. A person whose states is given by lease
  2. The person to whom the personal estate is given will
  3. Person to whom the personal estate is given by the government
  4. Person to whom the personal estate is given by someone

Answer

Correct Answer: B. Person to whom the personal estate is given will 

 

73. What is called institution or conduct of criminal proceeding against a person:

  1. Suing
  2. Process
  3. Review
  4. Prosecuting

Answer

Correct Answer: D. Prosecuting 

 

74. What is termed to order an accused person to be kept in custody or placed on bail pending further court appearance?

  1. Remand
  2. Custody
  3. Arrest
  4. Prosecuting

Answer

Correct Answer: A. Remand 

 

75. Civil Procedural Code, 1908 came into force on?

  1. 1st January 1909
  2. 6th January 1919
  3. 8th January 1910
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. 1st January 1909 

 

76. The decree passed by the Consent of parties by the civil judge can be voided on the gerunds of fraud played on the parties?

  1. By appeal to the higher Court
  2. By making an application to his same court
  3. By filing a separate Suit
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. by appeal to the higher Court 

 

77. The court of a civil judge passing the decree if applied for execution of the decree passed by it?

  1. Cannot stay the operating of the decree
  2. Can stay the execution till filing of the appeal to the High Court
  3. Can stay the execution even after the period for filing the appeal is expired.
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. Can stay the execution till filing of the appeal to the High Court 

 

78. The property of the defendant can be attached:

  1. Only after the decree is passed against him
  2. Anytime after the suit is filed
  3. After Death
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. Anytime after the suit is filed

 

79. Appeal may be filed against?

  1. Decree
  2. Consent Decree
  3. Every Order
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. Decree 

 

80. Every Civil Judge is subordinate to:

  1. A senior Civil Judge
  2. District Judge
  3. High Court
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. District judge 

 

81. The name of the statute relating to a criminal proceeding in Pakistan is:

  1. Panel Code
  2. Criminal-Procedure Code
  3. The Code of Criminal Procedure
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. The Code of Criminal Procedure 

 

82. Which of the following can perform the duties of an SHO?

  1. Sub-Inspector
  2. Any Officer up to the rank of Inspector General
  3. Any Officer above the rank of Constable
  4. Police Inspector

Answer

Correct Answer: D. Police Inspector 

 

83. Which bail bond is accompanied by an affidavit?

  1. Bail Before Arrest
  2. Bail After Arrest
  3. Bail-In bail-able cases
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. Bail before Arrest 

 

84. An indifferent person between the parties, appointed by the court to receive rents incomes, and profits of lands or other things in question, pending the suit, where it does not or when a party is incompetent to do so. Such a person is called?

  1. Trustee
  2. Beneficiary
  3. Receiver
  4. Bailiff

Answer

Correct Answer: C. Receiver 

 

85. That, which affords grounds for civil action only, if it causes special Damage is:

  1. Nuisance
  2. Injunction
  3. Restraining Breach
  4. Trademark

Answer

Correct Answer: A. Nuisance 

 

86. Civil Procedure Code:

  1. Does not apply to Revenue Courts
  2. Applies to the Revenue Courts by Notification of the Provincial
  3. According to the consent of the parties
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. Applies to the Revenue Courts by Notification of the Provincial 

 

87. The subsequent suit in which the matter in issue is also directly and substantially in issue in a previously instituted suit between the same parties?

  1. Its trial would stay
  2. The plaint would be rejected
  3. Plaint would be returned
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. Its trial would stay 

 

88. A District Judge on the application by any of the parties:

  1. Cannot refuse to transfer the appeal pending in the court of Additional District Judge.
  2. Can Transfer the same for trial to any other additional district judge
  3. Must refer the application to the high court
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. Can Transfer the same for trial to any other additional district judge 

 

89. The Correct Procedure for the inspection of the court file is:

  1. To submit an application before the Ahmad
  2. To submit an application before the clerk of court
  3. To submit an application before the Presiding officer
  4. None of These

Answer

Correct Answer: C. to submit an application before the Presiding officer

 

90. A search of place shall be made in the presence of:

  1. Occupant of place
  2. A Police Officer
  3. Two Witness of the locality
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Two Witness of the locality 

 

91. Offence Means:

  1. Decree
  2. An act or omission liable to punishment
  3. A complaint of an act under the Cattle Trespass Act 1871.
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. An act or omission liable to punishment 

 

92. Sub-Division means a sub-division of a district?

  1. Public Prosecutor
  2. Sub-Division
  3. Pleader
  4. Police station

Answer

Correct Answer: B. Sub-Division 

 

93. Without exposing the bone of the victim, the accused is said to Cause:

  1. Shajjah-i-Damigha
  2. Shajjah-i-Mustiqlah
  3. Cause Shajjah-i-Khafifah
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Cause Shajjah-i-Khafifah 

 

94. After the decree has been announced, the decree sheet is prepared by?

  1. The Presiding Officer Himself
  2. The Reader of the Court
  3. The Ahmad of the Court
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. The Reader of the Court 

 

95. An injunction that is granted while a suit is actually pending and its object is to preserve the property is a dispute in “Status-quo”, until the hearing of the suit or until a further order is called?

  1. Interlocutory injunction
  2. Perpetual injunction
  3. Mandatory injunction
  4. Discretionary injunction

Answer

Correct Answer: A. Interlocutory injunction 

 

96. If the nuisance is legalized by statute/then:

  1. Action will lie
  2. No Action will lie
  3. It cannot be legalized
  4. A & B

Answer

Correct Answer: B. No Action will lie 

 

97. When there is no fixed fine, Special Court shall fix the fine on the basis of:

  1. Quality and Quantity of the narcotic drug involved in the commission of such offense
  2. The psychotropic substance involved in the commission of such offense
  3. The controlled substance involved in the commission of such offense
  4. All of the above

Answer

Correct Answer: D. All of the above 

 

98. Where the Special Court finds a person guilty of an offense punishable under this act and sentence him to imprisonment for a term exceeding three years, the court shall also order that his assets derivable from trafficking in narcotic substance shall stand forfeited to the:

  1. Federal Government
  2. Provincial Government
  3. All of the above
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. Federal Government 

 

99. Who has the authority to export narcotic drugs from Pakistan?

  1. Muslim Only
  2. No one
  3. Every one
  4. Citizen of Pakistan

Answer

Correct Answer: B. No one 

 

100. Qisas for Qatt-i-amad shall not be enforced:

  1. When the offender dies before the enforcement of the Qisas
  2. When the offender punished with Tazir
  3. When the offender has close relation with the victim
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. When the offender dies before the enforcement of the Qisas 

 

Related Content

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *