Note Pakistan Post Karachi Postal Clerk Paper held on 9 February 2023, Contains 54+ Solved Mcqs of Islamiat, GK, Pak-Study, General Science, Computer Mcqs.

 

1. Namaz-e-Istisqa is prayer for?

A. Blessing of Allah
B. Pardon
C. Rain
D. Sleep

Answer

Correct Answer: C. Rain

 

2. Who is called “Saqi-e-Zam Zam”?

A. Hazrat Abbas R.A
B. Hazrat Hamzah R.A
C. Hazrat Maaz R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Abbas R.A

 

3. The foundation of Bait-ul-Hikmah” was laid down in during ___?

A. Abbasid Period
B. Umayyad Dynasty
C. Fatimid Dynasty
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Abbasid Period

 

4. What was Hazrat Yousaf (A.S)‘s age, when he was throw into in well by his brothers?

A. 11
B. 12
C. 15
D. 17

Answer

Correct Answer: B. 12

 

5. Which surah mentions “Zulqarnain”?

A. Al-Maidah
B. AL-Kahaf
C. Al-Baqarah
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Al- kahaf

 

6. Jihad became mandatory in ___?

A. 1 A.H
B. 2 A.H
C. 3 A.H
D. 4 A.H

Answer

Correct Answer: B. 2 A.H

 

7. Who was the first martyr in Islam?

A. Hazrat Hama
B. Hazrat Sumayyah R.A
C. Hazrat Yasir
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Sumayyah R.A

 

8. Which Surah of the Holy Quran revealed twice in Makkah & Madina?

A. Surah Yaseen
B. Surah Alaq
C. Surah Rehman
D. Surah Fatiha

Answer

Correct Answer: D. Surah Fatiha

 

9. Prophet Muhammad (PBUH) performed a total of ___ Umrah?

A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer

Correct Answer: D. Four

 

10. Meaning of Surah Al A’raaf is ___?

A. Place in the Heaven
B. Border land between Heaven and Hell
C. Place in the Hell
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Border land between Heaven and Hell

 

11. Who is the first biographer of Prophet Muhammad (PBUH)?

A. Al-Khwarizmi
B. Ibn Ishaq
C. Ibn Zakariya al-Razi
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ibn Ishaq

 

12. Who is called Malik-ul-Tajjar?

A. Hazrat Abu Bakr R.A
B. Hazrat Umar Farooq R.A
C. Hazrat Usman Ghani R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Usman Ghani R.A

 

13. Mujadid Alif Sani is title of ___?

A. Sheikh Ahmad Sirhindi
B. Syed Ahmad Shaheed
C. Shah Waliullah
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Sheikh Ahmad Sirhindi

 

14. Which two prayers are offered together at Muzdalifah on the 9th Zul-ul-Hajj?

A. Fajar – Zuhar
B. Maghrib-Isha
C. Isha-Fajr
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Maghrib- Isha

 

15. Liaqat Ali Khan, the first Prime Minister of Pakistan was assassinated in Rawalpindi?

A. 16 Oct 1950
B. 16 Oct 1951
C. 16 Oct 1952
D. 16 Oct 1953

Answer

Correct Answer: B. 16 Oct 1951

 

16. At the time of independence in 1947, there were ___ princely states in India?

A. 262
B. 362
C. 462
D. 562

Answer

Correct Answer: D. 562

 

17. Balahisar Fort is situated in the ___?

A. Khyber Pakhtunkhwa
B. Sindh
C. Panjdas
D. Balochistan

Answer

Correct Answer: A. Khyber Pakhtunkhwa

 

18. The first recipient of Nishan-e-Haider in Pakistan was?

A. Maj Aziz Bhatti
B. Maj Shaheed Sarwar
C. Maj Tufail Muhamamd
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Maj Shaheed Sarwar

 

19. Pakistan’s capital was shifted from Karachi to Islamabad in?

A. 1954
B. 1959
C. 1964
D. 1969

Answer

Correct Answer: D. 1959

 

20. The only country with which Pakistan shares a maritime border and not the land border?

A. Iran
B. Oman
C. UAE
D. Saudi Arabia

Answer

Correct Answer: B. Oman

 

21. K-2 the 2nd world highest mountain in the world is located along the border of Pakistan and___?

A. India
B. Afghanistan
C. China
D. Iran

Answer

Correct Answer: C. China

 

22. Attabad Lake was formed due to landslide in 2010. It is located in?

A. Hunza Valley
B. Kaghan Valley
C. Nagar Valley
D. Bagrote Valley

Answer

Correct Answer: A. Hunza Valley

 

23. Who has the power to grant pardons or command sentences passed by any court of Pakistan?

A. Prime Minister
B. President
C. Chief Justice
D. Army Chief

Answer

Correct Answer: B. President

 

24. Sudqain is famous for?

A. Painting
B. Calligraphy
C. Music
D. A & B

Answer

Correct Answer: D. A&B

 

25. Which is the first book of Pashto Language?

A. Pata Khazana
B. Aasar-ul-Sanadeed
C. Tazkra-tul-Aulia
D. Jat

Answer

Correct Answer: A. Pata Khazana

 

26. Till now, how many Pakistanis won the Noble Prize?

A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer

Correct Answer: B. Two

 

27. Which Political Party was in Power in NWFP (now KPK) at the time of independence?

A. Muslim League
B. Congress
C. Justice Party
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Congress

 

28. Senate of Pakistan comprises of how many members?

A. 100
B. 63
C. 87
D. 50

Answer

Correct Answer: A. 100

 

29. Who is the father of computer?

A. Allen Turing
B. Charles Babbage
C. Simer Cray
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Charles babbage

 

30. A device that converts drawing, printed text or other images into digital form are ____?

A. Keyboard
B. Scanner
C. OMR
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Scanner

 

31. The first computers were programmed using ___?

A. Assembly Language
B. Machine Language
C. Source Code
D. Object Oriented Language

Answer

Correct Answer: B. Machine Language

 

32. Microprocessor was introduced in which generation of computer?

A. 2nd Generation
B. 3rd Generation
C. 4th Generation
D. 5th Generation

Answer

Correct Answer: C. 4th Generation

 

33. Hard Disk is considered ___ storage?

A. Flash
B. Nonvolatile
C. Nonpermanent
D. Temporary

Answer

Correct Answer: B. Nonvolatile

 

34. MICR stands for ___?

A. Magnetic Ink Character Recognition
B. Magnetic Ink Code Reader
C. Magnetic Ink Code Reader
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Magnetic Ink Character Recognition

 

35. Which of the following is not Anti-Virus software?

A. NAV
B. F-Prot
C. Oracle
D. McAfee

Answer

Correct Answer: C. Oracle

 

36. API stands for ___?

A. Algorithmic Protocol Interface
B. Adaptor Protocol Interface
C. Application Programming Interface
D. Accelerated Programming Interface

Answer

Correct Answer: C. Application Programming Interface

 

37. What is pre-released software’s version?

A. Beta
B. Alpha
C. Gamma
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Beta

 

38. In Microsoft Excel the current cells address displays in the ___?

A. Formula Bar
B. Status Bar
C. Name Box
D. Title Bar

Answer

Correct Answer: A. Formula Bar

 

39. Pesudo Code is similar to ___?

A. Machine Language
B. Simple English
C. Scientific Language
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. simple English

 

40. Which of the following is created when a user opens an account in the computer system?

A. SHD
B. MFD
C. Subdirectory
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Subdirectory

 

41. Which of the following is the first neural network computer?

A. AN
B. AM
C. RFTY
D. SNARC

Answer

Correct Answer: D. SNARC

 

42. Severe deficiency of Vitamin D results in ___?

A. Scurvy
B. Rickets
C. Night Blindness
D. None of These

Answer

Correct Answer: B. Rickets

 

43. The Sun is a ___?

A. Star
B. Planet
C. Asteroid
D. Moon

Answer

Correct Answer: A. Star

 

44. Which country is the world’s oldest surviving Federation?

A. Italy
B. Russia
C. Great Britain
D. United States

Answer

Correct Answer: D. United States

 

45. Which Gas was first used in World War-I?

A. Helium
B. Hydrogen
C. Chlorine
D. Nitrogen

Answer

Correct Answer: C. Chlorine

 

46. Guantanamo Bay is located in ___?

A. USA
B. Mexico
C. Cuba
D. Brazil

Answer

Correct Answer: C. Cuba

 

47. What is the motto of Olympic games?

A. Humane Above all
B. It’s one Planet
C. Together Stronger
D. Faster, Higher, Stronger

Answer

Correct Answer: D. Faster, Higher, Stronger

 

48. The newest internationally Recognized Country in the world is ___?

A. Kosovo
B. Egypt
C. North Sudan
D. South Sudan

Answer

Correct Answer: D. South Sudan

 

49. Which country has the briefest constitution in the world?

A. Pakistan
B. Iran
C. Turkey
D. USA

Answer

Correct Answer: D. USA

 

50. The Euro currency is used by ___ European Union Countries?

A. 18
B. 20
C. 22
D. 28

Answer

Correct Answer: B. 20

 

51. He is busy with his work ___.

A. Ins and Out
B. UP to Neck
C. Up to the Hilt
D. Kith and Kin

Answer

Correct Answer: C. Up to the Hilt

 

52. She stood by her husband in Weal and Woe. What does the idiom weal and woe means?

A. During Operation
B. During Illness
C. By Hook or Crook
D. In Prosperity and Diversity

Answer

Correct Answer: D. In Prosperity and Diversity

 

53. Synonym of reformation is ___?

A. Renewal
B. Abolish
C. Polish
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Renewal

 

54. Something that is hard but liable to break easily is known as?

A. Breakable
B. Ductile
C. Brittle
D. Delicate

Answer

Correct Answer: C. Brittle

 

Related Solved MCQs

  • Town Officer Solved Test Paper Held on 26-05-2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Paper held on 25 May 2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Test held on 23 May 2023 Click Here
  • Special CSS MPT Solved Paper held on 21 May 2023 Click Here
  • Test for the Post of MO/FMO BPS-17 (SPSC) held on 4-05-2023 Click Here
  • STS JEST (Evening) Paper Solved Mcqs held on 25-02-2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division UDC Paper 28-01-2023 Click Here
  • Post Office Postman(BS-7) Sukkur Paper held on 5-02-2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division LDC Paper 27 Jan, 2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page