Note:  Police Constable Paper Solved MCQs, KPK Police Department contains 40 Solved MCQs of English, General Knowledge, Pak Study, Islamiyat, and Mathematics.

 

1. Whenever I travel, I like to stay in fancy hotels. This is a ___ sentence.

A. Simple
B. Complex
C. Compound
D. Mixed

Answer

Correct Answer: B. Complex

 

2. Choose the correct Sentence?

A. Indus is largest river in Pakistan
B. The Indus is a largest river in Pakistan
C. The Indus is the largest river in Pakistan
D. A Indus is the largest river in Pakistan

Answer

Correct Answer: C. The Indus is the largest river in Pakistan

 

3. Drainage and disposal of sewage are called:

A. Cleanliness
B. Tidiness
C. Sanitation
D. Disposal

Answer

Correct Answer: C. Sanitation 

 

4. He is blind ___ the suffering of other people.

A. to
B. on
C. with
D. of

Answer

Correct Answer: A. to

 

5. Any writing not bearing the name of the writer?

A. Autobiography
B. Anonymous
C. Autonomous
D. Unanimous

Answer

Correct Answer: B. Anonymous 

 

6. وضو میں کتنے فراضِ ہیں؟

A. چار
B. چھ
C. سات
D. آٹھ

Answer

Correct Answer: A. چار 

 

7. پاکستان میں قدرتی گیس سب سے پہلے کہاں دریافت ہوئی؟

A. گلگت
B. کوئٹہ
C. سوابی
D. سوئی

Answer

Correct Answer: D. سوئی 

 

8. تقسیم ہند کا منصوبہ ـــــــ کو منظور ہوا۔

A. 01 June 1947
B. 03 June 1947
C. 05 June 1947
D. 07 June 1947

Answer

Correct Answer: B. 03 June 1947

 

9. سیاہ چین گلیشیز کی لمبائی کتنی ہے؟ 

A. 58 کلومیٹر
B. 65 کلومیٹر
C. 72 کلومیٹر
D. 7کلومیٹر6

Answer

Correct Answer: D. 7کلومیٹر6 

 

10. کی سربراہی کانفرنس کتنے سال بعد منعقد ہوتی ہے؟ O.I.C

A. ایک سال بعد
B. تین سال بعد
C. پانچ سال بعد
D. چھ سال بعد

Answer

Correct Answer: B. تین سال بعد 

 

11. جو حروف کسی وجہ یا سبب کو ظاھر کریں ـــــــ کھلاتے ہیں۔

A. حروف ندا
B. حروف علت
C. حروف نفرین
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: B. حروف علت 

 

12. حضرت خالد بن ولیدؒ کا لقب کیا تھا؟

A. اللہٰ کی تلوار
B. شیرِخدا
C. نبی ﷺ کی تلوار
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: A. اللہٰ کی تلوار

 

13. شعیب عربی زبان کا لفظ ہے، جس کا مطلب ہے؟

A. چھوٹی گھاٹی
B. ڈحلوان
C. عام
D. کوئی بھی نہیں

Answer

Correct Answer: A. چھوٹی گھاٹی

 

14. وہ فعل جس کا فاعل معلوم نہ ہو ــــــ کھلاتا ہے؟

A. فعل معروف
B. فعل مجہول
C. فعل حال
D. فعل ماضی

A.

Answer

Correct Answer: B. فعل مجہول

 

15. عید الاضحٰی کب منائی جاتی ہے؟

A. آٹھ ذوالحج کہ
B. دس ذوالحج کو
C. آٹھ ذیقعد کو
D. دس ذیقعد کو

Answer

Correct Answer: B. دس ذوالحج کو

 

16. پہلی وہی میں سورتہ العلق کی کتنی آیات نازل ہوئیں؟

A. تین
B. چار
C. پانچ
D. چھ

Answer

Correct Answer: C. پانچ

 

17. جنرل ضیاء الحق نے کب صدر پاکستان کا عہدہ لیا؟

A. ستمبر 1978ء
B. اکتوبر 1978ء
C. نومبر 1978ء
D. ستمبر 1977ء

Answer

Correct Answer: A. ستمبر 1978ء

 

18. The capital of Kyrgystan is:

A. Bishkek
B. Maputo
C. Windhoek
D. Riga

Answer

Correct Answer: A. Bishkek

 

19. Where is the headquarters of the World Economic Forum located?

A. Italy
B. Paris
C. Switzerland
D. America

Answer

Correct Answer: C. Switzerland

 

20. How many letters were exchanged between Gandhi and Quaid-e-Azam?

A. 21
B. 22
C. 23
D. 24

Answer

Correct Answer: D. 24

 

21. 4/3 is ___ fraction.

A. Proper
B. Improper
C. Unit
D. All of the above

Answer

Correct Answer: B. Improper

 

22. A factory produces 850 masks per day, 72% of masks are blue. The number of blue masks produced by the factory per day will be?

A. 610
B. 612
C. 618
D. 580

Answer

Correct Answer: B. 612

 

23.  If 48 is divided by 12 then, the Quotient will be?

A. 12
B. 4
C. 6
D. 8

Answer

Correct Answer: B. 4

 

24. Which of the following is correct?

A. Do not speak a lie
B. Do not say a lie
C. Do no tell a lie
D. Do not make a lie

Answer

Correct Answer: C. Do not tell a lie

 

25. 0.5 hour = ____ seconds?

A. 50
B. 2600
C. 1800
D. 2400

Answer

Correct Answer: C. 1800

 

26. Sum of 3x2+5x and 6x1+2x is?

A. 10x2+ 7x
B. 9x2+7x
C. 9x2+7x2
D. 9x2+8x

Answer

Correct Answer: B. 9x2 +7x

 

27. The HCF of 36 and 54 are:

A. 14
B. 16
C. 22
D. 18

Answer

Correct Answer: D. 18

 

28. LCM of 18 and 24 are:

A. 48
B. 24
C. 72
D. 18

Answer

Correct Answer: C. 72

 

29. If a set contains only one element, then it is called?

A. Zero Set
B. Singletons Set
C. Null Set
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Singleton Set

 

30. During the school assembly, 105 students are standing in 7 rows, how many students are there in 2 rows?

A. 15
B. 30
C. 45
D. 24

Answer

Correct Answer: B. 30

 

31. What will be the next term in the pattern 2,4,8,16,?

A. 20
B. 24
C. 32
D. 40

Answer

Correct Answer: C. 32

 

32. ___ is the only even prime number?

A. 4
B. 2
C. 6
D. 8

Answer

Correct Answer: B. 2

 

33. Honest man speaks ___truth.

A. A
B. An
C. The
D. Same

Answer

Correct Answer: C. The

 

 34. A ___ is a set of letters that is added to the end of a word to change its meaning.

A. Prefix
B. Suffix
C. Adjective
D. Affixation

Answer

Correct Answer: B. Suffix

 

35. Have you ever seen an elephant with dark skin? The underlined part of the sentence is:

A. Adjective Phrase
B. Verb Phrase
C. Adverb Phrase
D. Noun Clause

Answer

Correct Answer: A. Adjective Phrase

 

36. A man is known by the company he ____.

A. Is keeping
B. keeps
C. Keep
D. Kept

Answer

Correct Answer: B. Keeps

 

37. The opposite of the word ‘SUBLIME’?

A. Irrational
B. Uplifting
C. Inspiring
D. Beautiful

Answer

Correct Answer: A. Irrational

 

38. We describe to do all our cooking ___ instead of hiring a catering company for the party.

A. Of Our Own
B. By Ourself
C. By Ourselves
D. By Ours

Answer

Correct Answer: C. By Ourselves

 

39. The word ‘AMNESTY’ means

A. Patience
B. Forgiveness
C. Tolerance
D. Acceptance

Answer

Correct Answer: B. Forgiveness

 

40. The antonym of ‘SAGACITY’ is?

A. Intelligence
B. Insight
C. Understanding
D. Stupidity

Answer

Correct Answer: D. Stupidity

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!