Note  Post Office Paper of Postal Clerk (Multan Region) held on 15-01-2023, Contains 39+ Solved mcqs of General Knowledge, Islamiyat, Computer, Pak-Gk, English Synonyms, Preposition, Idioms.

 

1. Where is the Headquarters of European Union (EU)?

A. Geneva
B. Paris
C. Brussels
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Brussels

 

2. Non Permanent members of UNO Security Council?

A. 5
B. 10
C. 15
D. 12

Answer

Correct Answer: B. 10

 

3. Noble Prize awarded in how many fields?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 6

Answer

Correct Answer: D. 6

 

4. World War-I ended in?

A. 1914
B. 1918
C. 1939
D. 1945

Answer

Correct Answer: B. 1918

 

5. Hottest desert of the world is?

A. Gobi
B. Sahara
C. Mojave
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Sahara

 

6. Which is the largest city found in Australia?

A. Canberra
B. Sydney
C. Perth
D. Melbourne

Answer

Correct Answer: B. Sydney

 

7. Which is the world’s saltiest lake?

A. Red Sea
B. Caspian Sea
C. Dead Sea
D. Lake Superior

Answer

Correct Answer: C. Dead Sea

 

8. AP Press is which country’s Press?

A. India
B. America
C. China
D. Azerbaijan

Answer

Correct Answer: B. America

 

9. Rainbow river is located in?

A. Russia
B. United States
C. Italy
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. United States

 

10. Which is the first Operational Motorway of Pakistan?

A. M-2
B. M-1
C. M-3
D. M-4

Answer

Correct Answer: A. M-2

 

11. Which surah of the holy Quran revealed twice?

A. Surah Yaseen
B. Surah Ikhlas
C. Surah Fatiha
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Surah Fatiha

 

12. Who was the first son of Holy Prophet (PBUH)?

A. Qasim Ibn Muhammad
B. Abdullah Ibn Muhammad
C. Ibrahim Ibn Muhammad
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Qasim Ibn Muhammad

 

13. Which surah name is on the tribe of Holy Prophet (PBUH)?

A. Surah Fatiha
B. Surah Quraish
C. Surah Kausar
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Surah Quraish

 

14. Hazrat Ibrahim A.S is mentioned in the holy Quran?

A. 65
B. 79
C. 69
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 69

 

15. Hazrat Hood A.S mentioned in the Holy Quran?

A. 2
B. 4
C. 7
D. 9

Answer

Correct Answer: C. 7

 

16. Hazrat Adam A.S is mentioned in the Holy Quran for how many times?

A. 20
B. 23
C. 25
D. 28

Answer

Correct Answer: C. 25

 

17. What was the difference of age between Prophet Muhammad SAW and Hazrat Bibi Khadija R.A?

A. 35
B. 25
C. 20
D. 15

Answer

Correct Answer: D. 15

 

18. The color of walls faded ___.

A. Of
B. Away
C. On
D. At

Answer

Correct Answer: B. Away

 

19. Synonym of Canny?

A. Careful
B. Crafty
C. Shrewd
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

20. “Dark Horse” means?

A. An Unexpected Winner
B. Doing something that is very Risky
C. To be one’s guest
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. An Unexpected Winner

 

21. Synonym of Trail is?

A. End
B. Pursue
C. Narrow
D. Drop

Answer

Correct Answer: B. Pursue

 

22. Synonym of Panacea is?

A. Catholicon
B. Injured
C. Harm
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Catholicon

 

23. Synonym of Adipose is?

A. Greasy
B. Lean
C. Rigid
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Greasy

 

24. Synonym of With draw?

A. Extract
B. Put in
C. Remain
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Extract

 

25. Synonym of Impartial is?

A. Biased
B. Objective
C. Subjective
D. Partial

Answer

Correct Answer: B. Objective

 

26. Which key is used to check spelling?

A. F1
B. F8
C. F7
D. F9

Answer

Correct Answer: C. F7

 

27. In Microsoft Office Thesaurus used for?

A. Spell Check
B. Definitions
C. Synonyms
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Synonyms

 

28. Instrument of Accession was a legal document first introduced by the Government of India Act 1935 and used on?

A. 24 October 1948
B. 26 October 1947
C. 24 October 1947
D. 26 October 1948

Answer

Correct Answer: B. 26 October 1947

 

29. Right to Education is stated in which article of Constitution?

A. 25 A
B. 18 A
C. 26 A
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 25 A

 

30. Which city is known as city of Colleges?

A. Multan
B. Jamshoro
C. Lahore
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Lahore

 

31. Jammu Kashmir government was established in?

A. 1936
B. 1945
C. 1947
D. 1948

Answer

Correct Answer: C. 1947

 

32. Cabinet Mission composed of members?

A. 1
B. 3
C. 4
D. 6

Answer

Correct Answer: B. 3 (A.V Alexander, Stafford Cripps, pethick Lawrence )

 

33. Which is the last surah of the holy quran?

A. Surah Nas
B. Surah Ikhlas
C. Surah Kausar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Surah Nas

 

34. Which of the following is the Third Pillar of Islam?

A. Soam
B. Zakat
C. Hajj
D. Namaz

Answer

Correct Answer: B. Zakat

 

35. Which is the first Women University in Pakistan?

A. Jinnah University
B. University of Jhang
C. Fatima Jinnah University
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Jinnah University

 

36. Regulation of Prisoner of war is mentioned in which surah?

A. Surah Baqra
B. Surah Fatiha
C. Surah Nas
D. Surah Nisa

Answer

Correct Answer: D. Surah Nisa

 

37. Srirangpatna Treaty was signed between?

A. British East India Company and Kingdom of Mysore
B. China and Tibet
C. German and The Allied Nation
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. British East India Company and Kingdom of Mysore

 

38. Khojak Pass is lies between?

A. Qila Abdullah – Chaman
B. Qila Abdullah – Swat
C. Chaman – Dir
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Qila Abdullah – Chaman

 

39. Lowari Pass lies between?

A. Peshawar-KPK
B. Dir-Chitral
C. Dir-Sawat
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Dir-Chitral

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!