Note: PPSC Assistant Paper Solved MCQs December 12, 2021, contains 75+ Solved MCQs of General Knowledge, Pak Study, Current Affairs, Islamiyat, Computer, Maths, Sports, Everyday Science, etc.

 

1. The name of the wife of Abu Jahal was:

Bint E Umair Bin Ma’ abad Bin Ziarah
Bint E Umair Bin Mawa
Bint E Saiq Bin Miyan
 None of these

Answer

Correct Answer: Bint E Umair Bin Ma’ abad Bin Ziarah

 

2. Recently Karachi fell to which position on the crime index out of 300 Global cities?

A. 105th
B. 110th
C. 115th
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 115th 

 

3. Choose the synonym of the underlined word: Thief’s Shifty eyes betrayed his guilt.

A. Crafty
B. Wily
C. Deceitful
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Deceitful 

 

4. Choose the Antonym of Sacrilegious?

A. Pious
B. Impious
C. Profane
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Pious 

 

5. Currency of China is:

A. Pound
B. Renminbi
C. Rupee
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Renminbi 

 

6. In which country “Stonehenge” is located?

A. England
B. The Netherlands
C. Switzerland
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. England 

 

7. The principal will preside___ the function.

A. over
B. from
C. with
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. over 

 

8. Choose the Antonym of Laborious?

A. Diligent
B. Lazy
C. Fovolity
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Lazy 

 

9. Which one is the result of the output given by a computer?

A. Data
B. Instruction
C. Information
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Information

 

10. A worker is paid Rs 2130 for 6 days. If this total wage during the month is 9230. Then find the number of days he worked in the month.

A. 26
B. 24
C. 22
D. None

Answer

Correct Answer: B. 24 


Solution

Money paid for 6 days
= Rs. 2310
Money paid for 1 day = Rs. (2310/6) = Rs. 385
total money paid
= Rs. 9230
number of days he worked = (9230/385)
= 24 days

 

11. The establishment of the Delhi Sultanate began with the invasion of:

A. Muhammad Ghouri
B. Muhammad Tughiang
C. Allahuddin Khilji
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Muhammad Ghouri 

 

12. Where is the Tower bridge located?

A. London
B. Budapest
C. Colombo
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. London 

 

13. Choose the antonym of Wrath?

A. Solace
B. Peace
C. Delight
D. Choler

Answer

Correct Answer: C. Delight 

 

14. Muhammad Ali Sadpara was a:

A. Cricketer
B. Traveler
C. Mountaineer
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Mountaineer 

 

15. A person who can neither read nor write is:

A. Literary
B. Illiterate
C. Gracious
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Illiterate

 

16. Name the Um-mu-Momineen who narrated maximum Hadith?

A. Hazrat Hafsa (RA)
B. Hazrat Aisha Siddiqa (RA)
C. Hazrat Khadijah (RA)
D. Hazrat Zainab (Ra)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Aisha Siddiqa (RA) 

 

17. Which Animal was residing with the “Ashab-e-Kahaf”?

A. Camel
B. Donkey
C. Dog
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Dog 

 

18. Radd-ul-Fassad means:

A. Path to Peace
B. Sharp up Cutting Strike
C. Path of Salvation
D. Elimination of Discord

Answer

Correct Answer: D. Elimination of Discord

 

19. The study of Stars is known as:

A. Astrology
B. Astronomy
C. Cosmography
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Astronomy 

 

20. An application program that allows a user to set the Page number and Spell check of a document is known as:

A. Notepad
B. WordPad
C. Word Processor
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Word Processor 

 

21. European Union consists of how many members?

A. 23
B. 27
C. 31
D. 33

Answer

Correct Answer: B. 27 

 

22. Which of the following established a cease-fire line in Kashmir?

A. Sindh Tas Agreement
B. Aman ki Asha Agreement
C. Mirpur Declaration
D. Karachi Agreement

Answer

Correct Answer: D. Karachi Agreement (Indo-Pak Truce Treaty) 

 

23. Where is Bathsheba Beach located?

A. Barbados
B. Greece
C. Australia
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Barbados 

 

24. The name of Turkish currency is:

A. Takka
B. Riyal
C. Lira
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Lira 

 

25. Idiom: A pipe dream

A. A Nightmare
B. A Day Dream
C. An idea that is impossible
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. An idea that is impossible 

 

26. A person who has unusual habits.

A. Eccentric
B. Misogynist
C. Misogamist
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Eccentric 

 

27. The incumbent foreign Minister of Afghanistan is:

A. Muhammad Hanif
B. Mustafa Mansoor
C. Muhammad Sarwar Danish
D. Amir Khan Muttaqi

Answer

Correct Answer: D. Amir Khan Muttaqi 

 

28. Who is the current federal Minister for Maritime Affairs?

A. Ali Amin Gandapur
B. Zartaj Gul
C. Syed Ali Haider Zaidi
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Syed Ali Haider Zaidi 

 

29. Who said, “All history is the history of class struggle”?

A. Jacques Rousseau
B. Immanuel Kant
C. Karl Marx
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Karl Marx 

 

30. In Pakistan, annual sugar consumption per capita is estimated as:

A. 15kg
B. 20kg
C. 25kg
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 25kg 

 

31. Before Islam Friday was called:

A. Dubar
B. Arubah
C. Jubar
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Arubah 

 

32. What is the significance of 5th June in the UN calendar of the year?

A. World Environment Day
B. World Post Day
C. World Food Day
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. World Environment Day 

 

33. Israel occupied East Jerusalem in which year?

A. 1967
B. 1969
C. 1971
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 1967 

 

34. Veteran Actor Moin Akhtar was famous for which type of acting?

A. Tragedy
B. Romantic
C. Comedy
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Comedy 

 

35. Which city is considered the engineering hub of Pakistan?

A. Lahore
B. Gujranwala
C. Sialkot
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Lahore 

 

36. Defence Day observed on:

A. 6th September
B. 12th September
C. 17th September
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 6th September 

 

37. A fort had provision of food for 150 men for 45days, After 10 days. 25 men left the fort. The number of days for which the remaining food will be last?

A. 29 1/5
B. 37 1/4
C. 42
D. 54

Answer

Correct Answer: C. 42 


Solution

After 10 days : 150 men had food for 35 days.
Suppose 125 men had food for x days.
Now, Less men, More days (Indirect Proportion)

125 : 150 :: 35 : x

125 × x = 150 × 35

x= 150 × 35 / 125

x =42

 

38. Military courts had been established to deal with the cases related under ___ amendment?

A. 19th
B. 20th
C. 21st
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 21st 

 

39. China signed a 25 year (Strategic Cooperation Pact) with:

A. Nepal
B. Bangladesh
C. Iran
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Iran 

 

40. The respiratory problems common in smokers are:

A. Tuberculosis
B. Asthma
C. Emphysema
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Emphysema 

 

41. Light takes __ to reach earth from the sun.

A. 2 Min & 8 Sec
B. 8 Min & 20 Sec
C. 17 Minutes
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 8 Min & 20 Sec 

 

42. At the time when the Khilafat delegation visited England in 1920, the British PM was?

A. Lloyd George
B. Churchill
C. Chamberian
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Lloyd George 

 

43. Gloss means?

A. Language
B. Rubbing
C. Brightness
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Brightness 

 

44. When did East Pakistan become Bangladesh?

A. September 1971
B. December 1971
C. January 1971
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. December 1971 

 

45. Kunar River is also called ____.

A. Kunhar River
B. Swat River
C. Chitral River
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Chitral River 

 

46. The Capital of Lebanon is:

A. Tripoli
B. Damascus
C. Beirut
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Beirut 

 

47. Who developed the idea for the Universal Turing Machine which becomes the basis for the first computer?

A. Bill Gates
B. Alan Turing
C. Charles Babbage
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Alan Turing 

 

48. What is the time of Khilafat of Hazrat Ali R.A?

A. 4 years & 9 Months
B. 3 Years & 6 Months
C. 2 Years & 3 Months
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 4 years & 9 Months 

 

49. Partition of Bengal was annulled in:

A. 1909
B. 1910
C. 1911
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1911 

 

50. Current Literacy rate in Pakistan is estimated as:

A. 55%
B. 60%
C. 65%
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 60% 

 

51. Which of the following fractions is greater than 3/4 and less than 5/6?

A. 1/2
B. 2/3
C. 4/5
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 4/5 

 

52. When did Kamala Harris and Joe Biden assume office?

A. 1 Jan 2021
B. 1 Feb 2021
C. 20 Jan 2021
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 20 Jan 2021 

 

53. 3.14 X 106 is equal to:

A. 314
B. 3140
C. 3140000
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 3140000 

 

54. The institution of the Senate came into being under the constitution of:

A. 1956
B. 1962
C. 1973
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1973 

 

55. Odds and Ends means:

A. To do things within the knowledge of others
B. To take the burden upon oneself
C. Remnants
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Remnants 

 

56. The hardest thing present in a human body is:

A. Dental Enamel
B. Skull Bones
C. Ribs
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Dental Enamel 

 

57. Total Districts in Punjab are:

A. 30
B. 32
C. 34
D. None of these = Right Answer (36)

Answer

Correct Answer: D. None of these (36) 

 

58. Functional Dependencies are the types of constraints that are based on ____.

A. Key
B. Key Revised
C. Superset Key
D. None of these Right Answer

Answer

Correct Answer: A. Key 

 

59. What is the name of the economic corridor signed between china and Pakistan?

A. CFEC
B. CPEC
C. CKEC
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. CPEC 

 

60. In the atmosphere if the temperature is low then the pressure is ____.

A. Low
B. High
C. Normal
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. High 

 

62. Chairman of the Council of Islamic ideology is:

A. Qibla Ayaz
B. Fazal-ur-Rehman
C. Molana Sheerani
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Qibla Ayaz

 

63. The latest season of the PSL (PSL 6, 2021) was held entirely in Pakistan for the ___ time.

A. First
B. Second
C. Third
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Second 

 

64. The blotting paper helps absorb liquid by ____.

A. Viscosity of ink
B. Capillary Action
C. Siphon Action
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Capillary Action 

 

65. In which year, Partition of Bengal was annulled?

A. 1909
B. 1910
C. 1911
D. 1912

Answer

Correct Answer: C. 1911 

 

66. Tipu Sultan embraced martyrdom in:

A. 1799
B. 1801
C. 1773
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 1799 

 

67. Which one is not a vestigial organ of a Human being?

A. Appendix
B. Coccyx
C. Eyelids
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Eyelids 

 

68. Bolan Pass is in the range of:

A. Salt Range
B. Toba Kakar Range
C. Karakoram Range
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Toba Kakar Range 

 

69. Meteorology is the Study of:

A. Study of Atmosphere
B. Study of Stars
C. Study of Heights
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Study of Atmosphere 

 

70. WWW Stands for:

A. Whole World Web
B. Wide World Web
C. World Wide Web
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. World Wide Web 

 

71. Snow-coated Mountains are found in which of the following Planet?

A. Mars
B. Venus
C. Pluto
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Pluto 

 

72. ‘Daughter of the East’ is written by:

A. Fatima Bhutto
B. Benazir Bhutto
C. Nusrat Bhutto
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Benazir Bhutto 

 

73. Whose birth year is 150 AH when Imam Abu Hanifah died?

A. Imam Malik
B. Imam Shafi
C. Imam Hanbal
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Imam Shafi 

 

74. Rohtas Fort in Pakistan was built during the rule of:

A. Babar
B. Humayun
C. Sher Shah Suri
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sher Shah Suri 

 

76. Pakistan’s Ideology is based on the ideals of:

A. Theocracy
B. Democracy
C. Monarchy
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Islam) 

 

77. Car batteries use ____ that reacts with lead zirconate to generate electricity.

A. Sulfuric acid
B. Hydrochloric acid
C. Nitric acid
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Sulfuric acid 

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

error: Content is protected !!