Note: PPSC Sub-Inspector (Punjab Police) Paper Solved MCQs January 30, 2022, contains 90+ Solved MCQs of English, Synonym, Antonym, One-word Substitution, General Knowledge, Pak Study, Islamiyat, Computer, Maths, Everyday Science, etc.

 

1. _______ is used for applying motions to slides in a slide show.

A. Master Slide
B. Template
C. Animation Scheme
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Animation Scheme

 

2. Which term identifies a specific computer on the web and the main page of the entire site?

A. WWW
B. Link
C. SQL
D. URL

Answer

Correct Answer: D. URL 

 

3. A service in which a user can chat with his/her friend and not with the public is called?

A. Instant Messaging
B. Chatting
C. Entertainment
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Instant Messaging 

 

4. The ____ folder contains copies of messages that you have started but is not yet ready to send?

A. Send Items
B. Drafts
C. Outbox
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Drafts 

 

5. Choose the most appropriate one-word substitute of:
That which cannot be passed through:

A. Impassable
B. Passable
C. Passage
D. Present

Answer

Correct Answer: A. Impassable 

 

6. Choose the synonym of the underlined word:
Several members of the party eulogized their leader at the public meeting.

A. Thanked
B. Praised
C. Wished
D. Flattered

Answer

Correct Answer: B. Praised 

 

7. Select the word similar in meaning to the given word: Abjure

A. Discuss
B. Project
C. Perjure
D. Renounce

Answer

Correct Answer: D. Renounce 

 

8. The sum of two numbers is 37 and the difference of their squares is 185, then the difference between two numbers is?

A. 10
B. 4
C. 5
D. 3

Answer

Correct Answer: C. 5 

 

9. Talkative means:

A. Surrender
B. Surround
C. Stuff
D. Garrulous

Answer

Correct Answer: D. Garrulous 

 

10. Choose the antonym of Sympathy?

A. Enmity
B. Cruelty
C. Abhorrence
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Cruelty

 

11. _____displays the contents of the active cell.

A. Name Box
B. Row Headings
C. Formula Bar
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Formula Bar 

 

12. ____ can lift weight about 50 times of its own weight?

A. A donkey
B. An Indian Horse
C. African Horse
D. An Ant

Answer

Correct Answer: D. An Ant 

 

13. In MS-Excel, a change in the appearance of a value or label in a cell:

A. Alteration
B. Format
C. Indentation
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Format 

 

14. In MS Excel, the template is the combination of different _____.

A. Fonts
B. Effects
C. Colors
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

15. Choose the most appropriate one-word substitute of:
Handwriting that cannot be easily read:

A. Illegible
B. Legible
C. Lucid
D. Edible

Answer

Correct Answer: A. Illegible 

 

16. http://www.google.com is called?

A. URL
B. IP Address
C. Website Name
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. URL 

 

17. Guess the closest possible meanings of the given idiom from the options given below: Weal and Woe?

A. During the Operation
B. During illness
C. By Hook or Crook
D. In Prosperity and Adversity

Answer

Correct Answer: D. In Prosperity and Adversity 

 

18. Choose one correct Sentence:

A. I have received his letter yesterday
B. I received his letter yesterday
C. I received his written letter today
D. He sent a letter to me today

Answer

Correct Answer: B. I received his letter yesterday 

 

19. Choose one correct sentence:

A. I wrote nothing yesterday but learned two poems by heart
B. I have written nothing yesterday but learned two poetries by heart
C. I wrote both poems today
D. I write two poems

Answer

Correct Answer: A. I wrote nothing yesterday but learned two poems by heart 

 

20. Choose the word opposite in meaning to the given word: Transmit

A. Televise
B. Withhold
C. Reply
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Withhold

 

21. Choose a one-word substitution of “One who loves the book”?

A. Bibliophobe
B. Bibliographer
C. Bibliophile
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Bibliophile

 

22. Which of the following is not part of the merge process?

A. Data Field
B. Merge Field
C. Data Source
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (A main document is not of the merge process) 

 

23. Choose a one-word substitution of “The policy of extending a country’s empire and influences”.

A. Communism
B. Internationalism
C. Capitalism
D. Imperialism

Answer

Correct Answer: D. Imperialism

 

24. Who was the speaker of the National Assembly during Z.A Bhutto Era (1973-77)?

A. Abdul Jabbar Khan
B. Syed Fakhar Imam
C. Sahibzada Farooq Ali
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Abdul Jabbar Khan 

 

25. Command used to ask the browser to send you the most updated version of the page you’re viewing is called?

A. View Updated
B. Browser
C. Refresh
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Refresh 

 

26. In MS-Word Superscript, Subscript, Strikethrough is known as?

A. Font Face
B. Font Style
C. Font Effect
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Font Effect 

 

27. Choose the Synonym of Error?

A. Ambiguity
B. Misgiving
C. Blunder
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Blunder 

 

28. Choose one correct sentence:
He writes better than me.

A. He writes better than mine
B. He writes better than I
C. He writes well than me
D. He writes well if I

Answer

Correct Answer: B. He writes better than I 

 

29. The ____ gas is used to make soda water.

A. Hydrogen
B. Ammonia
C. Nitrogen
D. Carbon Dioxide

Answer

Correct Answer: D. Carbon Dioxide 

 

30. According to the teachings of the Quran, how many witnesses are required for the financial affairs of a transaction?

A. Two Men
B. Eight Women
C. Two men with Two women
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Two Men 

 

31. At night plants intake?

A. Carbon Dioxide
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Oxygen 

 

32. The act of killing oneself?

A. Homicide
B. Suicide
C. Genocide
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Suicide 

 

33. A ship recently blocked which trade route causing the world economy to lose millions of dollars?

A. Strait of Malaka
B. Panama Canal
C. Suez Canal
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Suez Canal 

 

34. Suppose there is a text in a document that is Bold, Red in color with a green background, we want to apply all of these formattings to another paragraph in one go. Which option will we use?

A. Format Button
B. Format Menu
C. Format Painter
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Format Painter 

 

35. Meaning of Idiom: Rack and ruin?

A. Prosperity
B. Affluence
C. Windfall
D. Destruction

Answer

Correct Answer: D. Destruction 

 

36. ______ is a standard windows control that displays the percentage of completion of a particular process as a graphical bar?

A. Browser Pan
B. Progress Bar
C. Address Bar
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Progress Bar

 

37. Choose the correct meaning of “A Jaundiced Eye”?

A. A Prejudiced Person
B. Offer Gratitude
C. An Unbiased Person
D. An Intelligent

Answer

Correct Answer: A. A Prejudiced Person 

 

38. Choose the word opposite in meaning to be given word: Insolent?

A. Ashamed
B. Ignorant
C. Proud
D. Horrible

Answer

Correct Answer: D. Horrible 

 

39. In Microsoft PowerPoint, Customizing how the new slide appears on the screen in the slide show is applied using?

A. Transition
B. Design
C. Animation
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Transition 

 

40. Guess the closest possible meanings of the given idiom from the options given below: Jazz Up?

A. Be Strong
B. Make Something More Exciting
C. Make a lot of Noise
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Make Something More Exciting 

 

41. In Microsoft word what is the shortcut key to center the selected text?

A. Ctrl + C
B. Ctrl + E
C. Ctrl + A
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + E 

 

42. Choose one correct Sentence:

A. He is a cowardly boy
B. He is a coward boy
C. He has a coward boy
D. He is a coward’s boys

Answer

Correct Answer: A. He is a cowardly boy 

 

43. Choose the synonym of Esoteric?

A. Fair
B. Private
C. Popular
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Private 

 

44. Microsoft Excel’s function arguments are always written ____?

A. Cells
B. Rows
C. Columns
D. Parentheses

Answer

Correct Answer: D. Parentheses 

 

45. The command used to apply look of one piece of text to other parts of the text document?

A. Paste
B. Format Painter
C. Copy
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Format Painter 

 

46. In a spreadsheet, letters are used to represent ____.

A. Cells
B. Rows
C. Columns
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Columns 

 

47. Choose the antonym of Nag?

A. Grouch
B. Anny
C. Soothe
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Anny

 

48. MS-Word standard page size which is used in offices is:

A. Legal
B. B4
C. A4
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. A4 

 

49. Guess the closest possible meanings of the given idiom from the options given below: Get your Goat?

A. To soothe someone
B. To irritate someone
C. To specify someone
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. To irritate someone 

 

50. Choose one correct sentence:
Why he wrote that foolish letter?

A. Why he write that foolish letter?
B. Why does he wrote this foolish letter?
C. Why he written this foolish letter?
D. Why did he write that foolish letter?

Answer

Correct Answer: D. Why did he write that foolish letter? 

 

51. ____ is the process of verification of a login name and password?

A. Configuration
B. Accessibility
C. Authentication
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Authentication

 

52. In internet explorer, the favorite bar can be shown and hidden by choosing it in the toolbars option under the ___ tab.

A. Help
B. Edit
C. View
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. View 

 

53. Burzil Pass is situated in the ____ range.

A. Himalayan
B. Karakoram
C. Hindukush
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Himalayan 

 

54. Guess the closest possible meaning of the given idiom from the options given below: At Sea?

A. Sad
B. Happy
C. Puzzled
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Puzzled 

 

55. What Does ‘Maiden Speech’ mean?

A. First Speech
B. Support
C. Moral Courage
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. First Speech 

 

56. Chatty means?

A. Abusive
B. Talkative
C. Loud Speaking
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Talkative 

 

57. Choose the Antonym of Moist?

A. Parched
B. Hard
C. Dry
D. Crap

Answer

Correct Answer: C. Dry 

 

58. The keyboard shortcut key to “Decrease font size one point” is?

A. Ctrl + Shift + V
B. Ctrl + Alt + V
C. Ctrl + Shift + <
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + Shift + < 

 

59. The man ___ sold my house was a minister.

A. To whom I sell
B. To I sold
C. To whom I sold
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. To whom I sold 

 

60. SMTP is a?

A. Networking Protocol
B. Protocol used for transferring message between end-user and mail server
C. Encryption standard
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Protocol used for transferring message between end-user and mail server 

 

61. Choose the most appropriate one-word substitution of ‘That which is contrary to law’?

A. Legal
B. Legacy
C. Illegal
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Illegal

 

62. Choose the correct statement of (if any)
I have ten ten rupees notes.

A. I have both ten ten rupees notes
B. I have ten ten-rupee notes
C. I have ten ten-rupees note
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. I have ten ten-rupee notes 

 

63. Who is the Chief Minister of Sindh?

A. Usman Buzdar
B. Murad Ali Shah
C. Jam Kamal
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Murad Ali Shah 

 

64. Advance find gives a similar dialogue box as ____ in MS-Word.

A. Find
B. Replace
C. Search
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these 

 

65. In MS-Excel, the track changes ON/OFF option can be accessed under the ____ tab.

A. View
B. Review
C. Insert
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Review 

 

66. National Assembly approved the draft of the 1973 Constitution in:

A. March 1973
B. April 1973
C. May 1973
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. April 1973

 

67. The number of right angles showed by the hands of a clock in a day is:

A. 22
B. 24
C. 44
D. 48

Answer

Correct Answer: C. 44 


Detail About MCQs

In 12 hours, they are at right angles 22 times.

In 24 hours, they are at right angles 44 times. 

 

68. If you press ___the cell accepts your typing as its contents.

A. Insert
B. Tab
C. Ctrl + Enter
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Tab

 

69. ____ shortcut key is used for spell and grammar check in selected text or incomplete in MS-Word.

A. F4
B. F5
C. F7
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. F7

 

70. Choose the antonym of Few.

A. Many
B. Numerous
C. Countless
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Many 

 

71. If we want to type an equation in a cell, the first thing that must be entered is ____.

A. The first cell referenced
B. Parenthesis
C. Quotation marks
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Equal Sings) 

 

72. ___ view of Microsoft PowerPoint displays only text (title and bullets).

A. Slide Show
B. Slide Sorter
C. Notes Page
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Outline view) 

 

73. Choose the antonym of Urbanity.

A. Rustic
B. Crudeness
C. Culture
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Crudeness 

 

74. What is the shortcut key for changing the case in MS-Word?

A. Shift + F3
B. Ctrl + F3
C. F3
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Shift + F3 

 

75. Obese means:

A. Obstinate
B. Short Tempered
C. Fat and dull-looking
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Fat and dull-looking 

 

76. The dead body of a human being called?

A. Corpse
B. Carcass
C. Mortuary
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Corpse 

 

77. Which shortcut key will be used to close the web browser?

A. Ctrl + F4
B. Alt + Ctrl
C. Alt + F1
D. Alt + F4

Answer

Correct Answer: D. Alt + F4 

 

78. Synonym of Obdurate is:

A. Docile
B. Flexible
C. Obscure
D. Stubborn

Answer

Correct Answer: D. Stubborn 

 

79. If 7 x =1/(3+4), then the value of X is:

A. -3
B. 3
C. 1/3
D. 1/7

Answer

Correct Answer: A. -3 

 

80. Spam folder in email account contains?

A. Most important emails
B. Junk Emails
C. Main Emails
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Junk Emails 

 

81. The athlete who is the most decorated Olympian of all time?

A. Andy Murray
B. Micheal Phelps
C. Novak Djokovic
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Micheal Phelps 

 

82. ____ was an organization established by Mohsin-ul-Mulk starting in 1980, for the advocacy of Urdu as the lingua Franca of the Muslim community of India?

A. Urdu National Commission
B. Urdu Qaumi Zeban Council
C. Urdu Daan Society
D. Urdu Defence Association

Answer

Correct Answer: D. Urdu Defence Association 

 

83. Choose one-word substitution of “A Statement that can have a double meaning is”?

A. Ambivalent
B. Verbose
C. Epigraph
D. Ambiguous

Answer

Correct Answer: D. Ambiguous 

 

84. Which one of the following is not a type of broadband internet connection?

A. Satellite
B. DSL
C. Dial-up
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Dial-up 

 

85. Which one is not the correct method of editing a cell’s content?

A. Press the Alt key
B. Press the F2 key
C. Click the Formula Bar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Press the Alt key 

 

86. Choose the correct meaning of: “Make hay while the sun shines”?

A. To Dance Happily
B. To Hurry
C. Make advantage of favorable condition
D. To Destroy

Answer

Correct Answer: C. Make advantage of favorable condition 

 

87. Michigan-Huron Lake is in ____.

A. Cuba & USA
B. Mexico & USA
C. Canada & USA
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Canada & USA

 

88. Choose the antonym of Vacillate?

A. Waver
B. Unoccupied
C. Resolve
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Resolve 

 

89. Commands for ordering, grouping, and aligning the position of the objects on a slide in MS PowerPoint is in:

A. Arrange Command
B. Section Command
C. Format painter command
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Arrange Command 

 

90. ____ is a powerful application for developing websites and mobile applications.

A. MS Access
B. MS Office
C. Adobe Dreamweaver
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Adobe Dreamweaver 

 

91. Hanna Lake is located in:

A. Punjab
B. Sindh
C. KPK
D. Balochistan

Answer

Correct Answer: D. Balochistan 

 

92. To stay in which ground is the major part of Hajj?

A. Arafat
B. Mina
C. Muzdalifah
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Arafat

 

93. The accused ____ having made any statement?

A. Declaimed
B. Denied
C. Rejected
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Denied

 

94. In MS-Excel which is used to perform what-if analysis?

A. Solver
B. Goal Seek
C. Scenario Manager
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

95. The First page of the website is called?

A. Website
B. Web page
C. Uniform Resource Locator
D. Home Page

Answer

Correct Answer: D. Home Page 

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!