Note: UDC (Upper Division Clerk) RTO Sukkur Paper Solved MCQs held on 27 October 2022, contain 30 MCQs of Pakistan GK, Pak Study, General Knowledge, and Islamiyat.

 

1. When Shah Abdul Latif Bhitai died?

A. 1750
B. 1752
C. 1751
D. 1753

Answer

Correct Answer: B. 1752

 

2. In which district Pakistan’s largest oil field is located?

A. Badin
B. Tando M.Khan
C. Hyderabad
D. Attock

Answer

Correct Answer: D. Attock

 

3. Sir creek is located between?

A. India and China
B. Pakistan and India
C. Pakistan and Afghanistan
D. Pakistan and Iran

Answer

Correct Answer: B. Pakistan and India

 

4. In which year Shaheed Benazir Bhutto became first time Prime Minister of Pakistan?

A. 1986
B. 1989
C. 1988
D. 1987

Answer

Correct Answer: C. 1988

 

5. Largest coal deposits have been discovered in which Taluka of Sindh?

A. Nangar Parkar
B. Chachro
C. Deplo
D. Mithi

Answer

Correct Answer: C. Deplo

 

6. In which year Simla agreement was signed between Pakistan and India?

A. 1973
B. 1972
C. 1974
D. 1971

Answer

Correct Answer: B. 1972

 

7. Name of the last kalhoro ruler of Sindh?

A. Jani Baig
B. Sarfraz Khan
C. Ghulam Shah Kalhoro
D. Ali Wardi Khan

Answer

Correct Answer: C. Ghulam Shah Kalhoro

 

8. When Pakistan became a member of the United Nations?

A. 1947
B. 1949
C. 1948
D. 1950

Answer

Correct Answer: A. 1947

 

9. When Quaid-e-Azam joined the All-India Muslim League?

A. 1913
B. 1911
C. 1912
D. 1914

Answer

Correct Answer: A. 1913

 

10. Who was the first President of Pakistan?

A. Quaid-e-Azam
B. Muhammad Ayub Khan
C. Liaqat Ali Khan
D. Sikandar Mirza

Answer

Correct Answer: D. Sikandar Mirza

 

11. What is the current Hijri Year?

A. 1442
B. 1443
C. 1444
D. 1445

Answer

Correct Answer: C. 1444

 

12. On which Prophet title of “Rooh Ullah” is entrusted?

A. Hazrat Moosa A.S
B. Hazrat Essa A.S
C. Hazrat Ibrahim A.S
D. Hazrat Dawood A.S

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Essa A.S

 

13. The throwing pebbles at Shaitan called?

A. Waqufe Arabia
B. Sai
C. Ramee
D. Tawaf

Answer

Correct Answer: C. Ramee

 

14. Who has been given the title of “Syed-ush-Shuhaddah”?

A. Hazrat Imam Hussain A.S
B. Hazrat Ali A.S
C. Hazrat Imam Hassan A.S
D. Hazrat Ameer Hamza R.A

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Ameer Hamza R.A

 

15. Hazrat Ali ibn Abu Talib R.A buried at?

A. Kufa
B. Mashadad
C. Baghdad
D. Najaf

Answer

Correct Answer: D. Najaf

 

16. Who was the founder of the Fatimid dynasty?

A. Al-Mansoor
B. Al-Zahir
C. Ubaidullah
D. Al-Mahdi Billah

Answer

Correct Answer: D. Al-Mahdi Billah

 

17. What is the Nisab of Zakat on Gold?

A. 5 Tola
B. 2.5 Tola
C. 7.5 Tola
D. 10 Tola

Answer

Correct Answer: C. 7.5 Tola

 

18. Ghazwa Badar was fought in ___ year.

A. 2 Hijri
B. 3 Hijri
C. 4 Hijri
D. 5 Hijri

Answer

Correct Answer: A. 2 Hijri

 

19. Who was the host of Hazrat Muhammad (PBUH) after Hijrat Madina?

A. Hazrat Ammar R.A
B. Hazrat Abu Ayub Ansari R.A
C. Hazrat Jabbar Amir R.A
D. Hazrat Jaffar R.A

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Abu Ayub Ansari R.A

 

20. Number of Sajjdah in Holy Quran?

A. 12
B. 13
C. 14
D. 15

Answer

Correct Answer: C. 14

 

21. Who was the eldest son of King Shah Jahan?

A. Alamgir
B. Shah Shuja
C. Dara Shikoh
D. Shah Murad

Answer

Correct Answer: C. Dara Shikoh 

 

22. Which is the largest lake in Pakistan?

A. Keenjhar
B. Manchar
C. Atta Abad
D. Saif-ul-Malook

Answer

Correct Answer: B. Manchar

 

23. Gobi desert is located in?

A. America
B. Mongolia
C. Africa
D. Chile

Answer

Correct Answer: B. Mongolia

 

24. Total percentage of Oxygen in Air is:

A. 2%
B. 78.6%
C. 21%
D. 75%

Answer

Correct Answer C. 21% 

 

25. Human body temperature is maintained at:

A. 76.8°C
B. 88.6°C
C. 46.8°C
D. 37°C

Answer

Correct Answer: D. 37°C

 

26. The specific name of a frog’s larva is:

A. Caterpillar
B. Trochophore
C. Grub
D. Tadpole

Answer

Correct Answer: D. Tadpole

 

27. Smallest sea in the world is:

A. Red Sea
B. Baltic Sea
C. North Sea
D. Barring Sea

Answer

Correct Answer: B. Baltic Sea

 

28. World’s largest Delta is in:

A. India
B. Srilanka
C. Japan
D. Bangladesh

Answer

Correct Answer: A. India

 

29. OIC stands for?

A. Organization of Islamic Cooperation
B. Organization for Islamic Companies
C. Organization of Islamic Counties
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Organization of Islamic Cooperation

 

30. National Animal of Pakistan?

A. Markhor
B. Deer
C. Lion
D. Wolf

Answer

Correct Answer: A. Markhor

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!