Note: Screening Test For Recruitment of Staff Officer held on 17-12-2022. Contains 45+ Solved Mcqs of  Computer Programming, MS Word, MS Excel and C++ Language.

 

1. In MS Word, Indenting paragraphs allows users to set text within a paragraph at different ___?

A. Pages
B. Margins
C. Scales
D. Tabs

Answer

Correct Answer: D. Tabs

 

2. ___are the blank space around the edges of the page.

A. Page Margins
B. Bullets
C. Tables
D. Borders

Answer

Correct Answer: A. Page Margins

 

3. ___ means sending and receiving data through transmission medium:

A. Data
B. Data Transaction
C. Analog Signals
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Data Transaction

 

4. A worksheet is an electronic spreadsheet that lets user to:

A. Enter Data
B. Analyze Data
C. Calculate Data
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

5. In MS Excel, a ___ identifies a range by the cells located at diagonally opposed corners?

A. Range Address
B. Range
C. Cell
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Range

 

6. To solve a given problem by using a computer, you need to write ___ for it?

A. A Book
B. A Program
C. A Statement
D. Pseudo Code

Answer

Correct Answer: B. A Program

 

7. ___ is powerful publishing software that handles Urdu, Arabic, Persian, English and other languages:

A. In Page
B. Java
C. Word Press
D. MS Windows

Answer

Correct Answer: A. In Page

 

8. Flowchart is ___representation of algorithm:

A. Diagrammatic
B. Symbolic
C. Linked
D. Both A & B

Answer

Correct Answer: A. Diagrammatic

 

9. In flow chart, ___ represents input or output:

A. An Oval
B. A Line
C. A Parallelogram
D. A Diamond

Answer

Correct Answer: C. A Parallelogram

 

10. Volatile memory is computer memory that ___ power (electricity) to maintain the stored information:

A. Require
B. Does not Require
C. May Require
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Require

 

11. CPU consists of ___ basic components:

A. Arithmetic and Logic Unit
B. Control Unit and Registers
C. Cache and Internal Buses
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

12. When you cut text, it is removed from its original location and placed in a temporary storage area called?

A. Temporary Storage
B. Clipboard
C. Recycle bin
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Clipboard

 

13. The office clipboard is available in all windows based programs and can be used to:

A. Cut
B. Copy
C. Paste
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

14. Shortcut to open the Replace Dialog Box is?

A. Ctrl + A
B. Ctrl + H
C. Ctrl + M
D. Ctrl + N

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + H

 

15. System unit contains ___ main ports:

A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer

Correct Answer: B. Three

Short Detail About Mcqs

Total Ports are in number 65/ 535. but the important and different are three types of ports available: 1.Serial port. 2. Parallel port. 3. USB port

 

16. What is called exchange of ideas between two or more persons?

A. Speaking
B. Speech
C. Understanding
D. Communication

Answer

Correct Answer: D. Communication

 

17. The first paragraph in an essay is known as:

A. Introduction
B. Conclusion
C. Body
D. Topic

Answer

Correct Answer: A. Introduction

 

18. Letters, Emails and Telephone are related to:

A. Message
B. Channel
C. Encoding
D. Feedback

Answer

Correct Answer: B. Channel

 

19. Which one of the following is not a communication?

A. Talking to People
B. Testing
C. Running
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Running

 

20. The man who conceived the first computer was the British inventor ___?

A. Charles Babbage
B. Napier
C. Blaise Pascal
D. Bjama Stoustrup

Answer

Correct Answer: A. Charles Babbage

 

21. A table is a grid of cells arranged in?

A. Rows
B. Columns
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

22. In MS Excel window the ___ menu system is how user navigates through Excel and accesses the various excel commands:

A. Main
B. First
C. Ribbon
D. Side

Answer

Correct Answer: C. Ribbon

 

23. In MS Excel window, on the bottom, right area of the spreadsheet there is/are?

A. Page View Commands
B. Zoom Tool
C. Horizontal Scroll Bar
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Horizontal Scroll Bar

 

24. Each workbook may contain ___ worksheets?

A. Three
B. Four
C. Numerous
D. Five

Answer

Correct Answer: A. Three

 

25. ___ languages are near to computer hardware.

A. Low Level
B. High Level
C. Procedural Languages
D. Structural Languages

Answer

Correct Answer: A. Low Level

 

26. In assembly languages symbols are used instead of binary code, these symbols are called?

A. Mnemonics
B. ALGOL
C. Procedures
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Mnemonics

 

27. ____ is a sequence of instructions having a unique name:

A. A Procedure
B. A Structure
C. A Pascal
D. A Block

Answer

Correct Answer: A. A Procedure

 

28. Program written in ___ language is machine independent:

A. Assembly
B. Machine
C. High Level
D. Low Level

Answer

Correct Answer: C. High Level

 

29. The visual programming languages sometime called ___languages, are objected-oriented programming languages:

A. First-Generation
B. Third-Generation
C. Fourth-Generation
D. Fifth-Generation

Answer

Correct Answer: A. First Generation

 

30. A MAN is a communication network covering?

A. A City
B. A State
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. A City

 

31. Shortcut for closing a Presentations is?

A. Ctrl + X
B. Ctrl + W
C. Ctrl + D
D. Ctrl + S

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + W

 

32. ___ allows you to preview how your presentation will look when printed:

A. Print View
B. Print Layout
C. Print Preview
D. Quick Print

Answer

Correct Answer: C. Print Preview

 

33. Supercomputers are the most powerful and the most expensive computers designed for ___ applications:

A. Scientific
B. Engineering
C. Business
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

34. Example of language that use compiler is/are?

A. COBOL
B. Fortran
C. JAVA
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

35. ___ reads characters printed in a special magnetic ink into the computer?

A. MICR System
B. Magnetic Stripe Card
C. Smart Card
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. MICR System

 

36. ___ Printer is not commonly found around microcomputers, because it is a very expensive, high speed machine designed originally for mainframe and minicomputers:

A. Dot-matrix
B. Drum
C. Chain
D. Non Impact

Answer

Correct Answer: C. Chain

 

37. The shortcut used to select text in ms word is?

A. Shift key + Use Mouse
B. Shift + Ctrl
C. Alt + Shift
D. Ctrl + Shift

Answer

Correct Answer: A. Shift Key + Use Mouse

 

38. Shortcut to select a word in Power Point is:

A. Double Click the word
B. Alt + Click Word
C. Ctrl + Click word
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Double Click the Word

 

39. Eight bits make up a byte, which can hold up to ___ characters:

A. 2
B. 25
C. 256
D. 2567

Answer

Correct Answer: C. 256

 

40. Every slide has one or more areas called?

A. Places
B. Holders
C. Place Holders
D. Homes

Answer

Correct Answer: C. Place Holders

 

41. There are ___ basic types of RAM?

A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer

Correct Answer: A. Two

 

42. ____ is a storage system where the data is stored and read in a fixed or linear order?

A. Sequential Access
B. Direct Access
C. Compact Access
D. Both b & c

Answer

Correct Answer: A. Sequential Access

 

43. A typical HDD design consists of a spindle that holds flat circular disks, also called ___ which hold the recorded data:

A. Tracker
B. Sector
C. Platters
D. Tracks

Answer

Correct Answer: C. Platters

 

44. Flash Drives are also known as ___?

A. USB Memory Pens
B. USB Pen Drives
C. USB Memory Sticks
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. USB Pen Drives

 

45. Font Style stroke shortcut for Bold font is?

A. Ctrl + I
B. Ctrl + U
C. Ctrl + B
D. Ctrl + P

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + B

 

46. Which of the following is not a location where you can insert a page number?

A. Page Margin
B. Bottom of Page
C. Top of Page
D. Middle of Page

Answer

Correct Answer: D. Middle of Page

 

47. There are ___ arithmetic operator used in C++?

A. Four
B. Five
C. Six
D. Seven

Answer

Correct Answer: A. Four

 

48. ____ statement is used to make jump from one part of a program to another:

A. Exit []
B. break
C. Start
D. End

Answer

Correct Answer: B. Break

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test held on 01-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!