Note Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023, Contains 98+ solved mcqs of General Knowledge, Pak Stud, Computer, Islamiyat, Current Affairs, English Synonyms, Antonyms, Prepositions and Subject Related.

 

1. Which country has most telephone subscribers?

A. China
B. America
C. Russia
D. India

Answer

Correct Answer: A. China

 

2. Largest postal network in the world is in?

A. Pakistan
B. United Kingdom
C. India
D. America

Answer

Correct Answer: C. India

 

3. Largest producer of silk is?

A. Japan
B. China
C. Pakistan
D. Indonesia

Answer

Correct Answer: B. China

 

4. Height of K-2 is?

A. 8811 Meters
B. 8911 Meters
C. 8711 meters
D. 8611 meters

Answer

Correct Answer: D. 8611 Meters

 

5. Which metal has the highest electrical conductivity?

A. Copper
B. Aluminum
C. Tungsten
D. Iron

Answer

Correct Answer: A. Copper

 

6. Ctrl + C command is used to ___ a text.

A. Paste
B. Copy
C. Delete
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Copy

 

7. EMS stand for?

A. Express Mail Service
B. Export Mail Service
C. Error Mail Service
D. Eid Mail Service

Answer

Correct Answer: A. Express Mail Service

 

8. In Pakistan post provincial head is called?

A. Director General
B. Chief Postmaster
C. Postmaster General
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Postmaster General

 

9. Pakistan post was separated from Telegraph and Telephone in?

A. 1961
B. 1962
C. 1964
D. 1965

Answer

Correct Answer: B. 1962

 

10. When the first postal stamp of Pakistan was issued?

A. 9th July 1948
B. 9th July 1947
C. 9th July 1952
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 9th July 1948

 

11. How long did the Holy Quran take for its complete revelation?

A. 20 Years 5 Months and 14 Days
B. 22 Years 5 Month and 14 Days
C. 25 Years 5 Months and 14 Days
D. 30 Years 5 Months and 14 Days

Answer

Correct Answer: B. 22 Years 5 Month and 14 Days

 

12. Under the Islamic Law of inheritance what would be the share of the wife in the presence of children?

A. Half
B. 1/3
C. 1/8
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1/8

 

13. The Umayyad’s developed important centers of ship building in?

A. Alexanderia
B. Syria
C. Spain
D. Egypt

Answer

Correct Answer: B. Syria

 

14. The biggest Islamic country with area is?

A. Kazakhstan
B. Egypt
C. Libya
D. Sudan

Answer

Correct Answer: A. Kazakhstan

 

15. Bait-e-Rizwan was made to take the revenge of?

A. Hazrat Humza R.A
B. Hazrat Usman R.A
C. Hazrat Ali R.A
D. Hazrat Umar R.A

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Usman R.A

 

16. How many “Sahifay” were reviled to Hazrat Idrees A.S?

A. 10
B. 20
C. 30
D. 40

Answer

Correct Answer: C. 30

 

17. Which of the following birds conveyed the message of Hazrat Sulaiman AS to the queen Saba?

A. Wood Pecker
B. Dove
C. Pigeon
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. WoodPecker

 

18. “Battle of Mutah” was fought between?

A. Muslim and Jews
B. Muslims and Romans
C. Muslims and Quraish
D. Muslims and Falsteen

Answer

Correct Answer: B. Muslims and Romans

 

19. Which is the biggest library in the world?

A. Russian State Library
B. Library of Congress
C. British Library
D. New York Public

Answer

Correct Answer: B. Library of Congress

 

20. Which province of Afghanistan is the highest opium producer?

A. Helmand
B. Jalalabad
C. Baghlan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Helmand

 

21. He gave a talk ___ the causes of dengue fever?

A. On
B. Of
C. For
D. Off

Answer

Correct Answer: D. Off

 

22. The first computer used for calculation purpose?

A. Abacus
B. Mini Computer
C. Calculator
D. Celsius

Answer

Correct Answer: A. Abacus

 

23. 4 Bits are equal to?

A. 1 Nibble
B. 1 Byte
C. Tetra Nibble
D. 2 Bytes

Answer

Correct Answer: A. 1 Nibble

 

24. CAN means?

A. Campus Area Network
B. Control Area Network
C. Calculated Area Network
D. Computer Area Network

Answer

Correct Answer: A. Campus Area Network

 

25. Netscape Navigator is/an?

A. Antivirus
B. Land Line
C. Web Browser Software
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Web Browser Software

 

26. She is going to quit her job ___ they give her a pay rise.

A. Or
B. Until
C. Unless
D. Providing

Answer

Correct Answer: C. Unless

 

27. Canon had ___unique qualities ___ it was used widely in ancient time.

A. Such, That
B. Such, So
C. That, Since
D. That, That

Answer

Correct Answer: A. Such, That

 

28. You can see the doctor ___ 8 am and 12 noon.

A. In
B. At
C. Between
D. On

Answer

Correct Answer: C. Between

 

29. The number of friends and family members at the party ___ amazing.

A. Was
B. Were
C. Had
D. Have had

Answer

Correct Answer: A. Was 

 

30. Shazia has finished her work, now she is ___ home.

A. Going
B. Going to
C. Going to the
D. Going towards the

Answer

Correct Answer: A. Going

 

31. Correct Spelling is?

A. Spcies
B. Speicies
C. Speicis
D. Species

Answer

Correct Answer: D. Species

 

32. Country with the largest area in world?

A. China
B. Russia
C. India
D. USA

Answer

Correct Answer: B. Russia

 

33. UMS stands for?

A. Urgent Money Service
B. Umbrella Mail Service
C. United Mail Service
D. Urgent Mail Service

Answer

Correct Answer: D. Urgent Mail Service

 

34. World Post Day is celebrated on?

A. 9 October
B. 9 November
C. 9 September
D. 9 December

Answer

Correct Answer: A. 9 October

 

35. UPU stands for?

A. University Post Unit
B. Union Post Unit
C. Universal Postal Union
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Universal Postal Union

 

36. Prime Minister of Pakistan is entitled to hold his/her office for a term of ___ Years.

A. Six Years
B. Four Years
C. Five Years
D. Three Years

Answer

Correct Answer: C. Five Years

 

37. Who was the Viceroy of India at the time of Quit India Movement?

A. Lord Linlithgow
B. Lord Wavell
C. Lord Walington
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Lord Linlithgow

 

38. The main occupation of the people of the Indus valley civilization was?

A. Agriculture
B. Hunting
C. Cattle Rearing
D. Trade

Answer

Correct Answer: Agriculture

 

39. Paristan lake is in district?

A. Muzzafarabad
B. Skardu
C. Rawalpindi
D. Peshawar

Answer

Correct Answer: B. Skardu

 

40. When did Pakistan recognize Bangladesh?

A. Feb 1974
B. Dec 1973
C. Jan 1974
D. Mar 1974

Answer

Correct Answer: A. Feb 1974

 

41. First Capital of Pakistan was?

A. Lahore
B. Islamabad
C. Rawalpindi
D. Karachi

Answer

Correct Answer: D. Karachi

 

42. MCQ stand for?

A. Multiple Choice Questions
B. Memorable Choice Question
C. Multiple Chance Question
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Multiple Choice Questions

 

43. Which mark is used for Semicolon?

A. ?
B. :
C. ;
D. 1

Answer

Correct Answer: C. ;

 

44. How many members of the National Assembly of Pakistan?

A. 342
B. 336
C. 360
D. 320

Answer

Correct Answer: A. 342

 

45. I am satisfied ___ his performance.

A. By
B. On
C. With
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. With

 

46. Total area of Pakistan is ___?

A. 796095
B. 796057
C. 796096
D. 796099

Answer

Correct Answer: A. 796095

 

47. Synonym of accomplice is?

A. Friend
B. Foe
C. Abettor
D. Thief

Answer

Correct Answer: C. Abettor

 

48. Synonym of Antique is?

A. Rare
B. Modern
C. Unique
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Ancient)

 

49. Synonym of Adjourned is?

A. Postpone
B. Complain
C. Avoid
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Postpone

 

50. Antonym of Attract is?

A. Repulse
B. Repel
C. Reject
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Repulse

 

51. He is sitting between ___boys.

A. Two
B. Three
C. Four
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Two

 

52. Largest district of Pakistan by area is?

A. Karachi
B. Lahore
C. Chagai
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Chagai

 

53. Bengal was partitioned in?

A. 1971
B. 1905
C. 1973
D. 1907

Answer

Correct Answer: B. 1905

 

54. Who is the minister state for foreign affair of Pakistan?

A. Bilawal Bhutto Zardari
B. Hina Rabbani Khar
C. Shan Iqbal
D. Abid Sher Ali

Answer

Correct Answer: B. Hina Rabbani Khar

 

55. The old name of Taxila was ___?

A. Gandhara
B. Nandena
C. Taksasila
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Taksasila

 

56. Babusar pass is located between ____?

A. Gilgit and Skardu
B. Gilgit and Abbottabad
C. Gilgit and Tibet
D. Gilgit and Manshera

Answer

Correct Answer: D. Gilgit and Manshera

 

57. Fort of Noor Jahan is located at ____?

A. Multan
B. Jhelum
C. Lahore
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Lahore

 

58. Faisalabad is commonly known as ___?

A. Little NewYork
B. Little England
C. Little Manchester
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Little Manchester

 

59. Tanda Dam is on the river ___?

A. Kohat
B. Kabul
C. Swat
D. Sindh

Answer

Correct Answer: A. Kohat

 

60. The Punjab Assembly shall of ___ general seats.

A. 295
B. 299
C. 297
D. 292

Answer

Correct Answer: C. 297

 

61. In Pakistan the Governor must not be least ___?

A. 50 Years
B. 40 Years
C. 35 Years
D. 30 Years

Answer

Correct Answer: C. 35 Years

 

62. The first chief justice of Pakistan was ___?

A. Abdur Rashid
B. Salim-uz-zaman
C. Sajjad Ali shab
D. Irshad Hassan khan

Answer

Correct Answer: A. Abdur Rashid

 

63. Harappa is located at ___?

A. Multan
B. Okara
C. Sahiwal
D. Lahore

Answer

Correct Answer: C. Sahiwal

 

64. A member of provincial Assembly in Pakistan shall not be less than?

A. 18 Years
B. 20 Years
C. 22 Years
D. 25 Years

Answer

Correct Answer: D. 25 Years

 

65. The largest river of Pakistan is___?

A. Chenab
B. Sindh
C. Kabul
D. Jhelum

Answer

Correct Answer: B. Sindh

 

66. Total height of Murree from sea level is?

A. 7,517 Feet
B. 77008 Feet
C. 72000 Feet
D. 79060 Feet

Answer

Correct Answer: A. 7,517 Feet

 

67. Total length of Pakistan common border with Iran is?

A. 801KM
B. 830KM
C. 880KM
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these 909 KM

 

68. Currently the estimated population of Pakistan is about ___?

A. 214.8 Million
B. 224.8 Million
C. 234.4 Million
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 234.4 Million

 

69. Upper house of the Parliament is ___?

A. The National Assembly
B. The Senate
C. The Cabinet
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. The Senate

 

70. Which of the following computer generation uses concept of artificial intelligence?

A. First Generation
B. Second Generation
C. Third Generation
D. Fifth Generation

Answer

Correct Answer: D. Fifth Generation

 

71. Which device is used as the standard pointing device in a graphical user environment?

A. Keyboard
B. Mouse
C. Joystick
D. Trackball

Answer

Correct Answer: B. Mouse 

 

72. The list of coded instructions is called?

A. Computer Program
B. Algorthem
C. Flowchart
D. Utility Program

Answer

Correct Answer: A. Computer Program

 

73. Which of the following is not output device?

A. Printer
B. VDU
C. Scanner
D. All

Answer

Correct Answer: C. Scanner

 

74. ___ is volatile memory?

A. ROM
B. EPROM
C. RAM
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. RAM

 

75. Which of the following is the valid measurement unit of memory?

A. GB
B. MB
C. KB
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

76. ___ collection of set of instructions?

A. Software
B. Hardware
C. Program
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Program

 

77. Lucy Gray is a poem written by ___?

A. John Kalvin
B. John Mihan
C. William Shakespeare
D. William Wordsworth

Answer

Correct Answer: D. William Wordsworth

 

78. The Taj Mahal a UNESCO World Heritage site, was build by Mughal Emperor?

A. Akbar
B. Humayyun
C. Jahangir
D. Shah jahan

Answer

Correct Answer: D. Shah Jahan

 

79. The Taj Mehal is located at the city of ___ in India?

A. Agra
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Mumbai

Answer

Correct Answer: A. Agra

 

80. The longest river in Europe is ___?

A. River Thames
B. Orange River
C. Ural River
D. Volga River

Answer

Correct Answer: D. Volga River

 

81. The person who walked on the moon was?

A. Alan Shepard
B. Alcury Loomoy
C. Neil Armstrong
D. Yari Gagarin

Answer

Correct Answer: C. Neil Armstrong

 

82. Throw this pen ___ the dustbin.

A. In
B. Into
C. On
D. Over

Answer

Correct Answer: B. Into

 

83. The first female leader who led a Muslim State was ___?

A. Benazir Bhutto
B. Fatima Jinnah
C. Khalida Zia
D. Maryam Nawaz

Answer

Correct Answer: A. Benazir Bhutto

 

84. In the examination, you have to answer all the questions ___ an hour.

A. By
B. Before
C. Within
D. On

Answer

Correct Answer: C. Within

 

85. At what age Prophet Muhammad (PBUH) received the first wahi (the first Quranic verses revealed?

A. 30
B. 35
C. 40
D. 45

Answer

Correct Answer: C. 40

 

86. The first migration of the Companions and relatives of the Prophet Muhammad (PBUH) was?

A. Makkah
B. Madina
C. Ethiopia
D. Baghdad

Answer

Correct Answer: C. Ethiopia

 

87. Prophet Muhammad (PBUH) is called with the name “Ahmad” is Surah?

A. Ya Seen
B. Muhammad
C. Saff
D. Muzzammil

Answer

Correct Answer: C. Saff

 

88. Prophet Ibrahim A.S was ___ years old when Prophet Ismael A.S was born?

A. 84
B. 85
C. 86
D. 87

Answer

Correct Answer: C. 86

 

89. Which Prophet was famous for his patience?

A. Prophet Haroon A.S
B. Prophet Ayub A.S
C. Prophet Musa A.S
D. Prophet Ibrahim A.S

Answer

Correct Answer: B. Prophet Ayub A.S

 

90. How many times Hazrat Muhammad (S.A.W) performed Pilgrimage (Hajj) in his whole life?

A. One
B. Two
C. Three
D. Five

Answer

Correct Answer: A. One

 

91. Which country is called the “Land of Prophets”?

A. Saudi Arabia
B. Iraq
C. Syria
D. Palestine

Answer

Correct Answer: D. Palestine

 

92. Prophet Yousaf A.S and Prophet Yaqoob A.S  met each other after ___ years?

A. 35
B. 40
C. 45
D. 50

Answer

Correct Answer: B. 40

 

93. When did the interest was prohibited in Islam?

A. 5th A.H
B. 6th A.H
C. 7th A.H
D. 8th A.H

Answer

Correct Answer: D. 8th A.H

 

94. Prophet Ibrahim A.S remained in the fire for ___ days?

A. 35
B. 40
C. 45
D. 50

Answer

Correct Answer: B. 40

 

95. Siha Sitta or (Kutub al-Sittah) are ____ books of Hadiths?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer

Correct Answer: B. 6

 

96. Prophet ___ (A.S) is known as Shaikh al-Anbiya?

A. Hazrat Noah
B. Hazrat Essa
C. Hazrat Musa
D. Hazrat Hamza

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Noah

 

97. The heads of Zakat are?

A. 6
B. 7
C. 8
D. 9

Answer

Correct Answer: C. 8

 

98. The name “Muhammad” has been mentioned ___ times in the Holy Quran?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer

Correct Answer: D. 4

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!