Note: Sindh University Entry Test Paper Solved MCQs test held on 06-11-2022 contains 65+ MCQs of English, Current Affairs, General Knowledge, Everyday Science, and Pak-Study.

 

1. Choose the synonym of Diligent?

A. Hardworking
B. Denting
C. Agent
D. Drowning

Answer

Correct Answer: A. Hardworking

 

2. Choose the synonym of Brief?

A. Small
B. Short
C. Little
D. Limited

Answer

Correct Answer: B. Short

 

3. Choose the synonym of Delegate?

A. Representative
B. Officer
C. Member
D. Servant

Answer

Correct Answer: A. Representative

 

4. Choose the synonym of Acute?

A. Not Serious
B. Chronic
C. Obtuse
D. Severe

Answer

Correct Answer: D. Severe

 

5. Choose the synonym of Isolation?

A. Fear
B. Plenitude
C. Solitude
D. Disease

Answer

Correct Answer: C. Solitude

 

6. Choose the antonym of Elastic?

A. Yielding
B. Rigid
C. Mold-able
D. Supple

Answer

Correct Answer: B. Rigid

 

7. Choose the antonym of Mite?

A. Bit
B. Bug
C. Insect
D. Whole

Answer

Correct Answer: D. Whole

 

8. Choose the antonym of Expand?

A. Condense
B. Increase
C. Intelligent
D. Force

Answer

Correct Answer: A. Condense

 

9. Choose the antonym of Perfunctory?

A. Reckless
B. Impersonal
C. Thoughtful
D. Obligatory

Answer

Correct Answer: C. Thoughtful

 

10. Choose the antonym of Meticulous?

A. Planned
B. Particular
C. Calculated
D. Careless

Answer

Correct Answer: D. Careless

 

11. Choose the correctly spelled word.

A. Entrepreneurship
B. Enterprenurship
C. Enterpreneaurship
D. Enterpreneurship

Answer

Correct Answer: A. Entrepreneurship

 

12. Choose the correctly spelled word.

A. Enconvanient
B. Incanvenent
C. Inconvenient
D. Inconvenant

Answer

Correct Answer: C. Inconvenient

 

13. Choose the correctly spelled word.

A. Vetaniary
B. Veteninary
C. Vetinary
D. Veterinary

Answer

Correct Answer: D. Veterinary

 

14. Choose the correctly spelled word.

A. Encyclopedia
B. Encycklopedia
C. Ensyclopedia
D. Encycloopedia

Answer

Correct Answer: A. Encyclopedia

 

15. Choose the correct spelt word.

A. Reveneo
B. Revenue
C. Raveno
D. Rawenue

Answer

Correct Answer: B. Revenue

 

16. She said to me. “I took breakfast in the morning.”

A. She told me that she has taken breakfast in the morning.
B. She said to me that she was taking breakfast in the morning.
C. She told me that she had taken breakfast in the morning
D. She told me that she was taking breakfast in the morning.

Answer

Correct Answer: C. She told me that she had taken breakfast in the morning

 

17. He says. “I go for a walk every morning”.

A. He said that he used to go for a walk every morning
B. He says that he goes for a walk every morning
C. He said that he goes for a walk every morning
D. He says he went for a walk every morning

Answer

Correct Answer: C. He said that he goes for a walk every morning

 

18. I said to Riaz, “Who are you waiting for”?

A. I asked Riaz whom for he is waiting
B. I asked Riaz that for when you are waiting
C. I asked Riaz if he is waiting for whom
D. I asked Riaz who he was waiting for

Answer

Correct Answer: A. I asked Riaz whom for he is waiting

 

19. The doctor advised the patients to give up smoking.

A. The doctor said to the patients, “You should give up smoking”
B. The doctor said to the patients, “Give up smoking”
C. The doctor said to the patient, “ I am advising you to give up smoking”
D. The doctor said to the patients, “Why don’t you give up smoking?

Answer

Correct Answer: B. The doctor said to the patients, “Give up smoking”

 

20. He told Pashmina that they should have tried harder.

A. He said, “Pashmina you should have tried harder
B. He said, “Pashmina, we had tried harder”
C. He said, “Pashmina, Don’t you think we should have tried harder”
D. He said to Pashmina, “We should have tried harder”

Answer

Correct Answer: D. He said to Pashmina, “We should have tried harder”

 

21. He was running short ___ time.

A. Of
B. By
C. For
D. In

Answer

Correct Answer: D. In

 

22. Wasim moved here ___October.

A. From
B. At
C. On
D. In

Answer

Correct Answer: A. From

 

23. We arrived ___ the station an hour late.

A. About
B. In
C. At
D. Of

Answer

Correct Answer: C. At

 

24. Don’t be late ___ school.

A. To
B. For
C. Along
D. With

Answer

Correct Answer: A. To

 

25. She cares ____ the environment.

A. On
B. In
C. Of
D. About

Answer

Correct Answer: C. Of

 

26. Parvasha has solved the issue.

A. The issue have been solved by Parvasha
B. The issue is solved by Parvasha
C. The issue has been solved by Parvasha
D. The issue had been solved by Parvasha

Answer

Correct Answer: C. The issue has been solved by Parvasha

 

27. Rome was not built in a day.

A. They did not build Rome in a day
B. They could not build Rome in a day
C. The Romans Would not build Rome in a day
D. They have not built Rome in a day

Answer

Correct Answer: C. The Romans Would not build Rome in a day

 

28. “Who taught you English”?

A. Who was taught English to you?
B. By whom was English taught to you?
C. Who was teaches you English?
D. By whom is English is taught to you?

Answer

Correct Answer: B. By whom was English taught to you

 

29. The money was stolen by an employee of the bank.

A. An employee of the bank had stolen the money
B. An employee of the bank steal the money
C. The money can be stolen by an employee of the bank
D. An employee of the bank stole the money

Answer

Correct Answer: D. An employee of the bank stole the money

 

30. We are collecting donations for the flood victims.

A. Donations are collected by us for the flood victims
B. For the flood victims we have been collecting donations
C. Donations are being collected by us for flood victims
D. Donations have been collected by us for the flood victims

Answer

Correct Answer: C. Donations are being collected by us for Flood victims

 

31. Ankara is the capital city of ____.

A. Turkiye
B. Philippines
C. Bangladesh
D. Bhutan

Answer

Correct Answer: A. Turkiye

 

32. What is the currency of South Korea?

A. Baht
B. Yen
C. Yaun
D. Won

Answer

Correct Answer: D. Won

 

33. The second largest populated country in the world is ____.

A. USA
B. India
C. China
D. Indonesia

Answer

Correct Answer: B. India

 

34. The smallest populous continent on the earth is:

A. Australia
B. Europe
C. South America
D. Antarctica

Answer

Correct Answer: D. Antarctica

 

35. The Niaz Cricket Stadium is located in:

A. Lahore, Punjab
B. Multan, Punjab
C. Karachi, Sindh
D. Hyderabad, Sindh

Answer

Correct Answer: D. Hyderabad, Sindh

 

36. Bill Gates is associated with ____.

A. Facebook
B. Microsoft
C. Apple
D. Oracle

Answer

Correct Answer: B. Microsoft

 

37. Oscar Awards are related to the field of ____.

A. Films
B. Literature
C. Science
D. Cricket

Answer

Correct Answer: A. Films

 

38. Islamabad was declared the capital of Pakistan in ___.

A. 1958
B. 1971
C. 1967
D. 1965

Answer

Correct Answer: C. 1967 

 

39. The headquarter of the United Nations High Commissioner for Refugees(UNHCR) is located in?

A. New York
B. Berlin
C. Geneva
D. Vienna

Answer

Correct Answer: C. Geneva

 

40. RBOD stands for ____.

A. Right Bank Outfall Drain
B. Raining Water Bank Outfall Drain
C. Rain Binding Outfall Drain
D. Ring Bank Outfall Drain

Answer

Correct Answer: A. Right Bank Outfall Drain

 

41. The famous Pakistani Scientist Dr. Abdul Qadeer Khan is buried in ____.

A. Karachi
B. Lahore
C. Islamabad
D. Multan

Answer

Correct Answer: C. Islamabad

 

42. Who is the current Governor of the Sindh Province of Pakistan?

A. Imran Ismail
B. Mohammad Zubair Umar
C. Agha Siraj Durrani
D. Kamran Tessori

Answer

Correct Answer: D. Kamran Tessori

 

43. What is measured by an ammeter?

A. Electric Current
B. Gas Pressure
C. Water Level
D. Sound waves

Answer

Correct Answer: A. Electric Current

 

44. Which mountain range is located in Sindh Province?

A. Himalaya
B. Karakoram Range
C. Kirthar Range
D. Salt Range

Answer

Correct Answer: C. Kirthar Range

 

45. The title of Mader-e-Millat is of ____.

A. Fatimah Jinnah
B. Benazir Bhutto
C. Asima Jahangir
D. Shaikh Hasina

Answer

Correct Answer: A. Fatima Jinnah

 

46. Bilquis Bano Edhi, wife of Abdul Sattar Edhi, died in ____.

A. 2022
B. 2021
C. 2020
D. 2019

Answer

Correct Answer: A. 2022

 

47. Who was the first Muslim woman in space?

A. Numera Saleem
B. Anousheh Ansari
C. Effat Jan
D. Khalida Aftab

Answer

Correct Answer: B. Anousheh Ansari

 

48. Which is the current year in the Islamic calendar?

A. 1442
B. 1443
C. 1444
D. 1445

Answer

Correct Answer: C. 1444

 

49. Which Angel is associated with bringing messages and commands to Prophets?

A. Hazrat Mikail A.S
B. Hazrat Israfeel A.S
C. Hazrat Jibrael A.S
D. Hazrat Izrareel A.S

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Jibrael A.S

 

50. Which Prophet was thrown into well by his brothers?

A. Hazrat Yousaf A.S
B. Hazrat Yaqoob A.S
C. Hazrat Ibrahim A.S
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Yousaf A.S

 

51. How many colors are there in the sunlight spectrum?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 9

Answer

Correct Answer: C. 7

 

52. Generally, plants take which gas in the day time?

A. Carbon Dioxide
B. Carbon mono-oxide
C. Oxygen
D. Nitrogen

Answer

Correct Answer: A. Carbon Dioxide

 

53. Hydrophytes are associated with ____.

A. Benzene
B. Water
C. Gas
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Water

 

54. Which of the following cannot be transplanted?

A. Liver
B. Kidney
C. Brain
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Brain

 

55. The smallest structural and functional unit of the nervous system is ___.

A. Nephron
B. Neuron
C. Dendrites
D. Cerebrum

Answer

Correct Answer: B. Neuron

 

56. Asthma occurs due to ____.

A. Air Pollution
B. Water Pollution
C. Land Pollution
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Air Pollution

 

57. Another name for Erythrocytes is ____.

A. White Blood Cell
B. Platelets
C. Red Blood Cell
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Red Blood Cell

 

58. Beriberi occurs due to the deficiency of ____.

A. Vitamin A
B. Vitamin B1
C. Vitamin C
D. Vitamin D

Answer

Correct Answer: B. Vitamin B1

 

59. Malaria is a disease caused by ____.

A. Fungi
B. Parasites
C. Bacteria
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Parasites

 

60. Milk contains the fat-soluble vitamins A, D, E, and ___.

A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin K
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Vitamin K

 

61. The study of cancer is called ____.

A. Ichthyology
B. Ecology
C. Meteorology
D. Oncology

Answer

Correct Answer: D. Oncology

 

62. Which of the following is the largest search engine on the Internet?

A. Google
B. Yahoo
C. Baidu
D. Bing

Answer

Correct Answer: A. Google

 

63. Which one of the following has its own light?

A. Moon
B. Planet
C. Asteroid
D. Star

Answer

Correct Answer: D. Star

 

64. A person of ___ blood group is called a universal recipient.

A. A+
B. B+
C. AB+
D. O+

Answer

Correct Answer: C. AB+

 

65. Cholera disease occurs due to contaminated _____.

A. Water
B. Air
C. Land
D. None of these

Answer

Correct Answer: A.Water

 

66. AIDS stands for ____.

A. Aggressive Immune Deficiency System
B. Active Immuno Deficiency System
C. Active Immuno Deficiency Syndrome
D. Acquired Immuno-Deficiency Syndrome

Answer

Correct Answer: D. Acquired Immuno-Deficiency Syndrome

 

67. 1 Cubic foot per second unit of water management is equal to ___.

A. 5,4805 gallons
B. 6,4805 gallons
C. 7,4805 gallons
D. 8,4805 gallons

Answer

Correct Answer: C. 7,4805 gallons

 

68. Transformer is used to ____.

A. Decrease Voltage
B. Increase Voltage
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

69. The substance in the human body which fights disease is ____.

A. Vaccines
B. Serums
C. Viruses
D. Anti-Bodies

Answer

Correct Answer: D. Anti-Bodies

 

70. ____ are used for the growth of the body.

A. Proteins
B. Fats
C. Carbohydrates
D. Fiber

Answer

Correct Answer: A. Proteins

Related Solved MCQs

  • FPSC Assistant Paper Solved MCQs 31-Oct-2022 Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • FPSC ASF Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Police Constable Paper Solved MCQs Click Here
  • Military & Lands Cantonments Assistant Paper Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • Inspector Inland Revenue Solved Past Papers MCQs Click Here
  • FPSC FBR Appraising/Valuation Officer Solved Past Papers MCQs Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • Combined Competitive Exam Screening Test 2021 SOLVED MCQs Click Here

← Back to Home Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!