Note: SPSC Secondary School Teacher Solved Test held on 15 February 2024, Contains 50+ solved Mcqs of Islamic Study, Sociology, Pakistan Study, English Idioms, Active, Passive Voices, Synonyms and Antonyms.

 

1. What is the other name of Ghazwa e Khandaq (Trench)?

A. Azhab
B. Kuraza
C. Quraqa
D. Akhraj

Answer

Correct Answer: A. Azhab

 

2. Who died during “The Year of Grief”?

A. Khadija R.A
B. Hamza R.A
C. Abu Talib
D. Both A & C

Answer

Correct Answer: D. Both A & C 

 

3. The only Sahabi without seeing the Prophet is:

A. Abu Hurairah R.A
B. Abdullah Ibn Umar R.A
C. Awais Qarni R.A
D. Salman Farsi R.A

Answer

Correct Answer: C. Awais Qarni R.A

 

4. First mosque of Islam was built in?

A. 1 AH
B. 2 AH
C. 3 AH
D. 4 AH

Answer

Correct Answer: A. 1 AH

 

5. How many times the word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in the Quran?

A. 03
B. 04
C. 05
D. 06

Answer

Correct Answer: B. 04

 

6. What is recited during Hajj on way to Mina?

A. Kalimah-e-Shahadat
B. Kalimah-e-Tamjeed
C. Kalimah-e-Tauheed
D. Talbiyah

Answer

Correct Answer: D. Talbiyah 

 

7. During Hajj, touching of Hajr-e-Aswad is called?

A. Tawaf e Ruksat
B. Saee
C. Ramee
D. Istilam

Answer

Correct Answer: D. Istilam

 

8. Qibla was changed from Al-Aqsa mosque to Masjid al-Haram in?

A. Sha’ban 1 AH
B. Ramadan 1 AH
C. Sha’ban 2 AH
D. Ramadan 2 AH

Answer

Correct Answer: C. Sha’ban 2 AH

 

9. Who killed Prophet’s uncle Hamza bin Abdul mutalib R.A?

A. Abu Jahal
B. Musalimah-al-Kadhab
C. Hind Bint Uthab
D. Wahshi bin Harb

Answer

Correct Answer: D. Wahshi bin Harb

 

10. Battle of Trench was fought in ___ Hijri.

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

Answer

Correct Answer: B. 5

 

11. What does the term “Citizenship” refers to?

A. Owning Property
B. Membership in a Community with rights and duties
C. Working in the Government
D. Being a Professional Athlete

Answer

Correct Answer: B. Membership in a Community with rights and duties

 

12. Which of the following falls within the scope of civics?

A. Studying the Solar System
B. Learning about historical events
C. Understanding the legal rights of citizens
D. Explaining Oceanography

Answer

Correct Answer: C. Understanding the legal rights of citizens

 

13. What Topics are covered under the scope of civics?

A. Mathematics and Science
B. Astronomy and Astrology
C. Government Structure, Political Processes and Citizenship
D. Dance and Music

Answer

Correct Answer: C. Government Structure, Political Processes and Citizenship

 

14. How does civics education impact individuals?

A. By Increasing ignorance about Societal Issues
B. By fostering a sense of responsibility and awareness
C. By Promoting division and conflict
D. By Discouraging Communication and collaboration

Answer

Correct Answer: B. By fostering a sense of responsibility and awareness

 

15. What s the nature of Government in the context of civics?

A. Exclusively individual decision-making
B. Collective Decision-making and authority
C. Absence of any government structure
D. Striot Military Control

Answer

Correct Answer: B. Collective Decision-making and authority

 

16. Which social science is closely associated with the study of Human behavior in groups?

A. Sociology
B. Physics
C. Chemistry
D. Psychology

Answer

Correct Answer: A. Sociology

 

17. Which human rights treaty specifically addresses the rights of children?

A. International Convenant on Civil and Political Rights (ICCPR)
B. Convention on the rights of the child (CRC)
C. Convention against torture and other cruel, Inhumans or Degrading Treatment or Punishment
D. Universal Declaration of human rights (UDHR)

Answer

Correct Answer: B. Convention on the rights of the Child (CRC)

 

18. What is the Primary purpose of a constitution in a political system?

A. To Establish Economic Policies
B. To outline Cultural Practices
C. To define the structure of Government, Allocate Powers, and Protect Individual Rights
D. To Regulate International Trade

Answer

Correct Answer: C. To define the structure of Government, Allocate Powers and Protect Individual Rights

 

19. What is the concept of “Social Safety nets” in the context of social services?

A. Safety measures for entertainment Events
B. Programs and Policies Designed to provide Financial and Social Support to individuals facing hardship
C. United Nations High Commission for Refugees (UNHCR)
D. International Monetary Fund (IMF)

Answer

Correct Answer: B. Programs and Policies Designed to provide Financial and Social Support to Individuals facing hardship

 

20. Which UN agency is dedicated to addressing the needs of refugees and displaced persons?

A. A Word Food Programme (WFP)
B. United Nations Children’s Fund (UNICEF)
C. United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)
D. International Monetary Fund (IMF)

Answer

Correct Answer: C. United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)

 

21. Hassan Ali Effendi established Sindh Muhammad Association on advice of ___.

A. Quaid-e-Azam
B. G.M Bhurgri
C. Justice Syed Ameer Ali
D. Molana Ubadullah Sindhi

Answer

Correct Answer: C. Justice Syed Ameer Ali

 

22. “Few individuals significantly alter the course of history. Fewer still modify the map of the world. Hardly anyone can be credited with creating a nation-state. Muhamamd Ali Jinnah did all three” Who made these remarks about Quaid-e-Azam?

A. Stanley Wolpert
B. Lan Stephens
C. Lawrence Ziring
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Stanley Wolpert

 

23. When was the name of Lyallpur changed to Faisalabad?

A. Sept 1, 1977
B. Aug 1, 1978
C. Jan 1, 1979
D. Mar 1, 1980

Answer

Correct Answer: A. Sept 1, 1977

 

24. Which of the following Air company was the first to operate in Pakistan?

A. Pakistan Airways
B. Orient Airways
C. Crescent Airways
D. Pakistan International Airline

Answer

Correct Answer: B. Orient Airways

 

25. Wazir Khan mosque is in ___?

A. Abbotabad
B. Lahore
C. Rawalpindi
D. Islamabad

Answer

Correct Answer: B. Lahore

 

26. What was the real name of Shah Waliullah?

A. Qutubuddin Ahmed Farooqi
B. Qutubuddin Ahmed Siddiqui
C. Qutubuddin Ahmed
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Qutubuddin Ahmed

 

27. In which year Moulvi Tamizuddin, speaker of the dissolved Assembly, filed a petition with the Sindh Chief Court, questioning the Powers of the Governor General to dissolve the assembly?

A. 17th Nov, 1955
B. 15th Oct, 1953
C. 7th Nov, 1954
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 17th Nov, 1955

 

28. British annexed Punjab in ___?

A. 1849
B. 1850
C. 1853
D. 1855

Answer

Correct Answer: A. 1849

 

29. Who established “Victoria School” in Ghazipur in 1864?

A. Lord Macaulay
B. Lord Curzon
C. Sir Syed Ahmed Khan
D. Lord Wavell

Answer

Correct Answer: C. Sir Syed Ahmad Khan

 

30. The National Flag of Pakistan was adopted on?

A. 11th Aug, 1947
B. 12th Aug, 1947
C. 14th Aug, 1947
D. 15th Aug, 1947

Answer

Correct Answer: A. 11th Aug, 1947

 

31. Choose the word from the following which is spelt wrongly:

A. Personel
B. Personnel
C. Notional
D. Nationalist

Answer

Correct Answer: A. Personel

 

32. A Person between 90 and 99 year old is called:

A. Septuagenarian
B. Nonagenarian
C. Centenarian
D. Octogenarian

Answer

Correct Answer: B. Nonagenarian

 

33. Meaning of the idiom: “He left the town under a cloud”:

A. Of his own accord
B. In Disgrace
C. With a heavy heart
D. When it was raining

Answer

Correct Answer: B. In Disgrace

 

34. Meaning of the idiom “She tried to slip off, but was caught immediately”:

A. Steal Quietly
B. Go Quickly
C. Leave Quietly
D. Slide Quickly

Answer

Correct Answer: C. Leave Quietly

 

35. One word substitution “Person who pass through this gate without permission will be prosecuted”?

A. Passers By
B. Trespasser
C. Culprit
D. Absconders

Answer

Correct Answer: B. Trespasser

 

36. One word substitution “Wide, uninterrupted view”:

A. Window View
B. Panorama
C. Macroscopic
D. Eagle View

Answer

Correct Answer: A. Window View

 

37. Select the best alternate, which expresses the same sentence, in Passive voice. “One Should not give unsolicited advice”:

A. Unsolicited advice is not to be given
B. Unsolicited advice can’t be given
C. Unsolicited advice may not given
D. Unsolicited advice should not be given

Answer

Correct Answer: D. Unsolicited advice should not be given

 

38. Select the best alternate, which expresses the same sentence in passive voice. “We waste much time on trifles”:

A. Much time was wasted on trifles
B. Much time will be wasted on trifles
C. Much time is wasted by us on trifles
D. Much time is wasted on trifles

Answer

Correct Answer: C. Much time is wasted by us on trifles

 

39. Synonym of “Grafity” is?

A. Satisfy
B. Disappoint
C. Lazy
D. Surrender

Answer

Correct Answer: A. Satisfy

 

40. Antonym of “Gaudy” is?

A. Bright
B. Agreeable
C. Severe
D. Drab

Answer

Correct Answer: D. Drab

 

41. Sir Syed’s mother belonged to which Sufi poet’s family?

A. Nasakh
B. Mir Taqi Mir
C. Willi Wasni
D. Khwaja Mir Dard

Answer

Correct Answer: D. Khwaja Mir Dard

 

42. The word Martia is derived from Rasai (رثاء) which means?

A. The living person
B. Sick
C. Appreciation of the Deceased
D. Appreciation of the King

Answer

Correct Answer: C. Appreciation of the Deceased

 

43. Orquote is a fiction of which famous writer?

A. Premchand
B. Krishna Chandra
C. Ghulam Abbas
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ghulam Abbas

 

44. What is a ghazal singer called?

A. Ghazal Gu
B. Ghazal Khan
C. Ghazal Sara
D. The ghazal reciter

Answer

Correct Answer: A. Ghazal Gu

 

45. استعارہ کی لفظی معنیٰ کیا ہے؟

A. دوسری چیز کےمائند
B. شہب حقیقی
C. ادھار لینا
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: B. ادھار لینا

 

46. کلام میں ایسے الفاظ استعمال کرنا جن کی آپس میں مناسبت ہو کیا کہلاتا ہے؟

A. لف و نشر
B. مباحثہ
C. تضاد
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: A. لف و نشر

 

47. منشی پریم چند کا اصل نام کیا ہے؟

A. گیان چند
B. گوپی چند نارنگ
C. دھنپت رائے
D. چندر کمار

Answer

Correct Answer: C. رائےدھنپت

 

48. حالی نے سر سید کی سوانح حیات کس نام سے لکھی؟

A. حیات جاود
B. یادگار غالب
C. حیات صدی
D. حیات سر سید احمد خان

Answer

Correct Answer: A. حیات جاوید

 

49. تنقید کا باقاعدہ آغازکس کتاب سے ہوا تھا؟

A. آب حیات
B. مقدمہ شعروشاعر
C. اردو شاعری کا مزاج
D. کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: B. مقدمہ شعرو شاعر

 

50. اردو مضمون نگاری کی ابتدا کس مصنف نے کی؟

A. حالی
B. مولانا شبلی
C. سر سید احمد خان
D. ڈپٹی نظیر احمد

Answer

Correct Answer: C. سرسید احمد خان

 

Related Solved MCQs

  • IBA Intermediate Category Solved Paper held on 24 June 2023 Click Here
  • IBA Intermediate Category Solved Paper held on 13 June 2023 Click Here
  • IBA Intermediate Category Solved Paper held on 12 June 2023 Click Here
  • Municipal Officer (BPS-17) Solved Paper held on 1 June 2023 Click Here
  • Municipal Officer Solved Test (BPS-17) held on 30 May 2023 Click Here
  • Municipal Officer Solved Paper held on 28 May 2023 Click Here
  • Town Officer Solved Test Paper Held on 26-05-2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Paper held on 25 May 2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Test held on 23 May 2023 Click Here
  • Special CSS MPT Solved Paper held on 21 May 2023 Click Here
  • Test for the Post of MO/FMO BPS-17 (SPSC) held on 4-05-2023 Click Here
  • Pakistan Post Karachi Postal Clerk Paper held on 9 February 2023 Click Here
  • Post Office Postman(BS-7) Sukkur Paper held on 5-02-2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division LDC Paper 27 Jan, 2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved MCQs, 18-Jan-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page