Note: Stenotypist (BPS-14) Paper Solved MCQs Federal Seed & Registration Department September 3, 2022, contains 70+ Solved MCQs of English, General Knowledge, Pak Study, Islamiyat, Everyday Science, and Mathematics.

 

1. In the beginning Prophet Muhammad (PBUH) worked as a Shepherd for:

A. Banu Makhzoom
B. Banu Ummayya
C. Banu Asad
D. Banu Saad

Answer

Correct Answer: D. Banu Saad

 

2. To which prophet the Torah was revealed by Allah?

A. Prophet Ibrahim (A.S)
B. Prophet Dawood (A.S)
C. Prophet Musa (A.S)
D. Prophet Essa (A.S)

Answer

Correct Answer: C. Prophet Musa (A.S)

 

3. Which companion of the Prophet (PBUH) was awarded the title of The Sword of Allah?

A. Abu Bakar Siddique (R.A)
B. Umar Farooque (R.A)
C. Ali Al-Murtaza (R.A)
D. Khalid Bin Waleed (R.A)

Answer

Correct Answer: D. Khalid Bin Waleed (R.A) 

 

4. Name the wife of Prophet Muhammad (PBUH) who was daughter Hazrat Umar Farooq (R.A)?

A. Hazrat Aisha (R.A)
B. Hazrat Hafsah (R.A)
C. Hazrat Juwairyyah (R.A)
D. Hazrat Maimoonah (R.A)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Hafsah R.A

 

5. Which prophet is known as Adam-e-Sani?

A. Hazrat Noah (A.S)
B. Hazrat Ibrahim (A.S)
C. Hazrat Dawood (A.S)
D. Hazrat Musa (A.S)

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Noah (A.S) 

 

6. The first Migration of the companion and relatives of the prophet Muhammad (PBUH)?

A. Makkah
B. Madina
C. Abyssinia (Ethiopia)
D. Baghdad

Answer

Correct Answer: C. Abyssinia (Ethiopia) 

 

7. Which surah contain the orders about Wuzu, Ghusal, and Tyammum?

A. Al-Baqra
B. Al-Mominoon
C. Al-Maidah
D. Al-Nisa

Answer

Correct Answer: C. Al-Maidah

 

8. Masjid Qiblatain is in ____.

A. Makkah
B. Madina
C. Taif
D. Palestine

Answer

Correct Answer: B. Madina

 

9. Battle of Badr was fought on ___.

A. 17th of Ramzan
B. 17th of Rabi-ul-Awal
C. 12th of Rabi-ul-Awal
D. 10th of Muharram

Answer

Correct Answer: A. 17th of Ramzan

 

10. Imam Muhammad Bin Ismail compiled the Hadith book, Named?

A. Sahih Bukhari
B. Sahih Muslim
C. Sunan-e-Nisal
D. Ibn-e-Maja

Answer

Correct Answer: A. Sahih Bukhari

 

11. Hazrat Muhammad (PBUH) first traveled to ___?

A. Egypt
B. Syria
C. Yemen
D. Abbysinia

Answer

Correct Answer: B. Syria

 

12. Makki Period of the Holy Quran consists of?

A. 11 Years 2 Months 5 Days
B. 12 Years
C. 12 Years 9 Months 5 Days
D. 13 Years 9 Months 29 Days

Answer

Correct Answer: C. 12 Years 9 Months 5 Days

 

13. Quran was descended for ____?

A. 21 Years 3 Months
B. 21 Year 4 Months
C. 22 Years 5 Months
D. 22 Years 6 Months

Answer

Correct Answer: C. 22 Years 5 Month

 

14. Surah Al-Ikhlas is the ___ Surah of the Holy Quran?

A. Second
B. Third Last
C. Last
D. 100th

Answer

Correct Answer: B. Third Last

 

15. To which Suhabi responsibility was given for the collection of the Holy Quran by Hazrat Abu Bakr Siddique R.A?

A. Hazrat Umar Bin Wahab (R.A)
B. Hazrat Saeed Bin Alaas (R.A)
C. Hazrat Zaid Bin Sabit (R.A)
D. Hazrat Umar Farooq (R.A)

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Zaid Bin Sabit (R.A) 

 

16. When did the event of the Social Boycott of Banu Hashim take place?

A. 8th Year of Nabvi
B. 5th Year of Nabvi
C. 6th Year of Nabvi
D. 7th Year of Nabvi

Answer

Correct Answer: D. 7th Year of Nabvi

 

17. Event of Miraj took place on ___ of 10th year of Nabuwat?

A. 12th Rabi-ul-Awal
B. 15th Shaaban
C. 10th Shahwwal
D. 27th Rajab

Answer

Correct Answer: D. 27th Rajab

 

18. Suez Canal connects ___.

A. Mediterranean Sea to the Black Sea
B. Atlantic to Mediterranean Sea
C. Mediterranean Sea to the Red Sea
D. Arabian Sea to the Pacific Ocean

Answer

Correct Answer: C. Mediterranean Sea to the Red Sea

 

19. Bamako is the capital city of ___.

A. Maldives
B. Mali
C. Malaysia
D. Namibia

Answer

Correct Answer: B. Mali

 

20. Netherlands capital city is:

A. Amsterdam
B. Zurich
C. Geneva
D. Vienna

Answer

Correct Answer: A. Amsterdam

 

21. UNO headquarters is situated in:

A. New York
B. Washington
C. London
D. Geneva

Answer

Correct Answer: A. New York

 

22. UNICEF is working for ____.

A. Refugees of the World
B. Science and Education
C. Sports and Science
D. Children of World

Answer

Correct Answer: D. Children of World

 

23. World Cup football tournament 2022 is going to be held in:

A. Brazil
B. Spain
C. Germany
D. Qatar

Answer

Correct Answer: D. Qatar

 

24. Alfred Nobel, on whose name Nobel Prize is given, belongs?

A. Germany
B. Norway
C. Sweden
D. Finland

Answer

Correct Answer: C. Sweden

 

25. Capital city of Kenya is:

A. Nairobi
B. Kansasha
C. Djibouti
D. Pretoria

Answer

Correct Answer: A. Nairobi

 

26. Land of the Rising sun is ___.

A. Australia
B. New Zealand
C. China
D. Japan

Answer

Correct Answer: D. Japan

 

27. Land of White Elephant is ____.

A. Colombia
B. Sri Lanka
C. Thailand
D. South Africa

Answer

Correct Answer: C. Thailand

 

28. Covid-19 virus to be originated in ____.

A. Taiwan
B. China
C. Italy
D. Singapore

Answer

Correct Answer: B. China

 

29. Gibraltor is situated in ____.

A. Europe
B. Africa
C. Morocco
D. Asia

Answer

Correct Answer: A. Europe

 

30. World’s smallest country is:

A. San Marino
B. Vatican City
C. Nauro
D. Liechtenstein

Answer

Correct Answer: B. Vatican City

 

31. Sweden, Norway, Finland, Denmark, and Iceland are called?

A. Polar Countries
B. Nordic Countries
C. Iceland and Countries
D. Trans-Polar

Answer

Correct Answer: B. Nordic

 

32. The 4th most populous country is:

A. Russia
B. USA
C. Malaysia
D. Indonesia

Answer

Correct Answer: D. Indonesia

 

33. In which country Paper was first invented?

A. America
B. Russia
C. China
D. Bangladesh

Answer

Correct Answer: C. China

 

34. What do you call the programs that are used to find out possible faults and their causes?

A. Operating System Extensions
B. Cookies
C. Diagnostic Software
D. Boot Diskettes

Answer

Correct Answer: C. Diagnostic Software

 

35. Which programming languages are classified as low-level languages?

A. Basic, COBOL
B. PROLOG
C. C, C++
D. Assembly

Answer

Correct Answer: D. Assembly

 

36. Command for paste in MS-Word is ____.

A. Ctrl + V
B. Ctrl + C
C. Ctrl + S
D. Ctrl + B

Answer

Correct Answer: A. Ctrl + V

 

37. Command for copy in MS-Word is ___.

A. Ctrl + V
B. Ctrl + C
C. Ctrl + S
D. Ctrl + B

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + C

 

38. HTTP stands for ___.

A. Hundred Thousand Program
B. High Tech Text Procedure
C. Hypertext Transfer Protocol
D. World Website

Answer

Correct Answer: C. Hypertext Transfer Protocol

 

39. Statistical Calculations and preparation of Tables and Graphs can be Done using?

A. MS-Word
B. MS-Excel
C. Adobe
D. PowerPoint

Answer

Correct Answer: B. MS-Excel

 

40. You are supposed to prepare a presentation for a meeting, you will use?

A. MS Word
B. MS Excel
C. Adobe
D. PowerPoint

Answer

Correct Answer: D. Powerpoint

 

41. Items of business to be considered at a meeting are called?

A. Bulletin
B. Elysium
C. Agenda
D. Points

Answer

Correct Answer: C. Agenda

 

42. Printer is an ___ device.

A. Input
B. Out Put
C. Input and OutPut
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. OutPut

 

43. Jallianwala Bagh incident took place in ___.

A. Delhi
B. Lahore
C. Jullundher
D. Amritsar

Answer

Correct Answer: D. Amritsar

 

44. Interim Constitution of Pakistan was based on:

A. Indian Act 1935 Amended
B. Independence Act 1947
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & b 

 

45. What was the official language according to the 1956 constitution?

A. English
B. Urdu
C. Bengali
D. B & C

Answer

Correct Answer: D. Both B & C

 

46. Maulvi Tameez-ud-Din case is famous in Pakistan’s history and he was ___.

A. Chief Minister of Punjab
B. Governor General
C. Speaker of Constitutional Assembly
D. Chief Justice of Pakistan

Answer

Correct Answer: C. Speaker of Constitutional Assembly

 

47. During Elections under the 1973 constitution, members from ___Constituencies are elected.

A. 242
B. 272
C. 312
D. 342

Answer

Correct Answer: D. 342

 

48. In which constitution of Pakistan, Bicameral Legislature was proposed?

A. 1951
B. 1956
C. 1962
D. 1973

Answer

Correct Answer: D. 1973

 

49. Economic Cooperation Organization consists of ___members.

A. 5
B. 7
C. 8
D. 10

Answer

Correct Answer: D. 10 

 

50. SAARC consists of ____ members.

A. 5
B. 7
C. 8
D. 10

Answer

Correct Answer: C. 8

 

51. Pakistan is Geographically located in ___.

A. South East Asia
B. South Asia
C. Middle East
D. Central Asia

Answer

Correct Answer: B. South Asia

 

52. CPEC stands for ____.

A. China-Pak Existing Control
B. China-Pak Emergency Corridor
C. China-Pak Exit Control
D. China-Pak Economic Corridor

Answer

Correct Answer: D. China-Pak Economic Corridor

 

53. Pak-China Border Treaty was signed in the year?

A. 1951
B. 1956
C. 1958
D. 1963

Answer

Correct Answer: D. 1963

 

54. Haleji Lake, Kadeiro lake, and Keenjhar Lake are located in:

A. Sindh
B. Balochistan
C. Sindh and Balochistan
D. Sindh and Punjab

Answer

Correct Answer: A. Sindh

 

55. Gaddani is famous for ____.

A. Ship Making
B. Ship Breaking
C. Fishing
D. Tourist Site

Answer

Correct Answer: B. Ship Breaking

 

56. India National Congress was founded on the initiative of ___.

A. Nehru
B. Queen Elizabeth
C. A.O Hume
D. Gandhi

Answer

Correct Answer: C. A.O Hume (Full Name: Allan Octavian Hume)

 

57. Masjid Mahabat Khan is located in:

A. Mardan
B. Peshawar
C. Kohat
D. Hangu

Answer

Correct Answer: B. Peshawar

 

58. Kalam and Bahrain are important tourist points of ___.

A. Chitral Valley
B. Hunza Valley
C. Kalam Valley
D. Swat Valley

Answer

Correct Answer: D. Swat Valley

 

59. A long Poem narrating the achievements of a Hero or Legendary figure is known as:

A. EPIC
B. Elegy
C. ODE
D. Sestina

Answer

Correct Answer: A. EPIC

 

60. Government by a small group of all-powerful persons is known as:

A. Dictatorship
B. Monarchy
C. Oligarchy
D. Anarchy

Answer

Correct Answer: C. Oligarchy

 

61. One who is present everywhere is known as:

A. Omnipotent
B. Omnipresent
C. Omniscient
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Omnipresent

 

62. ‘Carte Blanche’ means?

A. A Blank Thing
B. Going by the Rules
C. Full Discretionary Powers
D. A Wheel in the Motion

Answer

Correct Answer: A. A Blank Thing

 

63. ‘Have an Axe to Grind’ means:

A. To Use AXEPrequently
B. Selfish Motive
C. To Have a Dispute with Someone
D. To be Fair with Someone

Answer

Correct Answer: C. To have a Dispute with Someone

 

64. The Chairman is ill and we’ll have to ___ the meeting for a few days.

A. Put On
B. Put of
C. Put Away
D. Put Off

Answer

Correct Answer: D. Put Off

 

65. Both parties must adhere ___ the terms of the contract.

A. In
B. By
C. On
D. To

Answer

Correct Answer: D. To

 

66. Have you taken a rest? Choose passive voice.

A. Have a rest been taken by you
B. Have a rest taken by you
C. Had a rest taken by you
D. Have a rest be taken by tou

Answer

Correct Answer: B. Have a rest taken by you

 

67. ‘Pull your socks up’ means:

A. To Get Ready
B. To Finish
C. To Start
D. To Improve

Answer

Correct Answer: D. To Improve

 

68. A man of straw means:

A. A very Active Person
B. A Man of no Substance
C. A Worthy Fellow
D. An Unreasonable Person

Answer

Correct Answer: B. A Man of no Substance

 

69. She will invite me (Choose Passive Voice)

A. I Shall Being Invited by Her
B. I will Invited by Her
C. I shall be Invited by Her
D. I will Been Invited by Her

Answer

Correct Answer: C. I shall be Invited by her

 

70. Synonyms of Remote is ____.

A. Automatic
B. Savage
C. Distant
D. Mean

Answer

Correct Answer: C. Distant

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!