Note: Tehsildar English Paper held on 7-11-2021 Morning Time Solved MCQs contains 100 Solved MCQs of Synonyms, Antonym, Urdu Meanings, Analogy, Parts Of Speech, Articles, Idioms/Proverbs, Prepositions, Spelling Correction, Direct/Indirect, Active/Passive voice, Sentence Completion.

 

1. What is the synonym of Wheedle?

A. Fantasy
B. Expert
C. Deceive
D. None of These

Answer

Correct Answer: C. Deceive

 

2. What is the Synonym of Economise?

A. Costing
B. Squander
C. Save
D. Channelise

Answer

Correct Answer: C. Save 

 

3. Synonym of Bellicose is:

A. Quick
B. Warlike
C. Speaking Loudly
D. Calm

Answer

Correct Answer: B. Warlike 

 

4. Synonym of Transience is:

A. Unusual
B. Impermanence
C. Bypass
D. Happy Mood

Answer

Correct Answer: B. Impermanence 

 

5. What is the synonym of Ingenious?

A. Clumsy
B. Candid
C. Clever
D. Frank

Answer

Correct Answer: C. Clever 

 

6. What is the synonym of Flagitious?

A. Villainous
B. To Separate
C. Failure
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Villainous

 

7. What is the meaning of Flourish?

A. Hostile
B. Develop
C. Destroy
D. Beneficial

Answer

Correct Answer: B. Develop

 

8. What is the antonym of Obstreperous?

A. Bed-Tempered
B. Aggressive
C. Manageable
D. Source

Answer

Correct Answer: C. Manageable 

 

9. What is the antonym of Mephitic?

A. Torture
B. Fragrant
C. Smelly
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Fragrant 

 

10. The antonym of Wearisome is:

A. Healthy
B. Boring
C. Refreshing
D. Rude

Answer

Correct Answer: C. Refreshing 

 

11. What is the antonym of Aboriginals?

A. Ancient
B. Modern
C. Popular
D. Native

Answer

Correct Answer: B. Modern 

 

12. دھینگا مشتی

A. Ignominious
B. Lazy
C. Tussle
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Tussle

 

13. بے کار

A. Frighten
B. Loser
C. Crazy
D. Useless

Answer

Correct Answer: D. Useless 

 

14. رنجیده

A. Offended
B. Content
C. Happy
D. Moody

Answer

Correct Answer: A. Offended 

 

15. کالعدم

A. Null and Void
B. Valid
C. Ugly
D. Expired

Answer

Correct Answer: A. Null and Void 

 

16. مذموم

A. Immorality
B. Angel
C. Evil
D. Good

Answer

Correct Answer: C. Evil 

 

17. ھنگامی حالت

A. Emergency
B. Calmness
C. Disaster
D. Warlike

Answer

Correct Answer: A. Emergency 

 

18. تسلیم کرنا

A. Deny
B. Ignore
C. Acknowledge
D. Return

Answer

Correct Answer: C. Acknowledge 

 

19. Malhooz-e-Khatir rakhna

A. Disallow
B. Take into account
C. Deny
D. Ignore

Answer

Correct Answer: B. Take into account 

 

20. Impious: Irreverent:: Indignant:

A. Immoral
B. Irked
C. Disrespectful
D. Sacrilegious

Answer

Correct Answer: B. Irked 

 

21. Manacle: Malefactor, related analogy?

A. Release: Prison
B. Muzzle: Dog
C. Guitar: Singer
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Muzzle: Dog 

 

22. Venerate: Worship:: Extol: 

A. Glorify
B. Love
C. Neglect
D. Disloyalty

Answer

Correct Answer: A. Glorify 

Detail About MCQs

Venerate is a synonym of worship.
Similarly, extol’s synonym is glorify.
Hence, the answer is option D.

 

23. Man-men, related analogy?

A. Goose-geese
B. War-Armour
C. Water-Swim
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Goose-geese 

 

24. Toss: Hurl, related analogy?

A. Throw: Grab
B. Consider: Formulate
C. Speak: Shout
D. Bounce: Kick

Answer

Correct Answer: C. Speak: Shout 

Detail About MCQs

Hurl is a more intensive form of the word toss. Similarly, the shout is a more intensive form of the word speaks.

 

25. The Arabian Sea to the south of Pakistan, ___ mountains are to the north.

A. Besides
B. Whereas
C. Their
D. Where

Answer

Correct Answer: B. Whereas 

 

26. He was the boy ___ I wanted to meet.

A. Which
B. That
C. Whom
D. From

Answer

Correct Answer: C. Whom 

 

27. One who done ___ duties.

A. Own
B. One’s
C. Their
D. Themselves

Answer

Correct Answer: B. One’s 

 

28. Either he or I ___ to blame.

A. was
B. are
C. am
D. is

Answer

Correct Answer: C. am 

 

29. It was the car ____.

A. which causing a accident
B. it caused the accident
C. which caused an accident
D. which will caused accident

Answer

Correct Answer: C. which caused an accident

 

30. ___ elderly couple strolled along ___ beach.

A. A / An
B. The / An
C. An / The
D. No Article

Answer

Correct Answer: C. An / The

 

31. He wanted to know ___.

A. why did he will do this
B. why would he do this
C. why he was doing this
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. why he was doing this

 

32. Unless you __hard you can’t pass.

A. done
B. run
C. work
D. prepare

Answer

Correct Answer: C. work 

 

33. We should not jeer ___ the poor.

A. on
B. of
C. about
D. at

Answer

Correct Answer: D. at 

 

34. ___ the contrary I am proud of him.

A. Upon
B. On
C. To
D. For

Answer

Correct Answer: B. On 

 

35. ___ the loudspeaker we heard the announcement of our departure.

A. On
B. From
C. About
D. To

Answer

Correct Answer: A. On 

 

36. Called ___ the company.

A. of
B. to
C. into
D. on

Answer

Correct Answer: D. on

 

37. The Patient recovered ___.

A. Since Before
B. Till Now
C. Long Before
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Long Before 

 

38. He does not know the answer ___ I have told him several times.

A. That
B. In spite of
C. Whom
D. Which

Answer

Correct Answer: B. In spite of  

 

39. The defense of the oil installation has been assigned ___ my regiment.

A. on
B. to
C. at
D. of

Answer

Correct Answer: B. to 

 

40. They called ___ the company to reverse its decision.

A. from
B. at
C. to
D. on

Answer

Correct Answer: D. on 

 

41. The defense of the oil factory was ___ my unit.

A. give to
B. start to
C. assigned to
D. included in

Answer

Correct Answer: C. assigned to 

 

42. Aslam and I ___ the business partners.

A. will
B. are
C. is
D. myself

Answer

Correct Answer: B. are 

 

43. He dropped the call ___ I could explain to him.

A. After
B. Before
C. In the Middle
D. For a while

Answer

Correct Answer: B. Before

 

44. He is ___ the mechanic __ his car.

A. To have, To Fix
B. To Has, To Fix
C. Have, to Fix
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. To have, To Fix (Not Sure)

 

45. The thief took his heels to avoid the ___ of the police.

A. Pursuit
B. Asking
C. Charge
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Pursuit

 

46. Can I ___ this cloth.

A. Try up
B. Try on
C. Try of
D. None

Answer

Correct Answer: D. Try up 

 

47. Choose the correct Sentence.

A. He called me as fool
B. He are has calling me fool
C. He called me a fool
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. He called me a fool

 

48. What are you doing now?

A. I is go to study in the Library
B. I am going to study in the library
C. I am going to study to library
D. I am go to study in library

Answer

Correct Answer: B. I am going to study in the library 

 

49. The Plague __.

A. Spreading
B. Broke Out
C. Increasing out
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Broke Out 

 

50. Tahir ___ the mechanic ___ her car yesterday.

A. had / repair
B. has / to repair
C. had / to repair
D. having / repair

Answer

Correct Answer: A. had / repair 

 

51. Azmat goes to English difficult ___ he speaks English.

A. Although
B. Because
C. Till
D. Until

Answer

Correct Answer: A. Although 

 

52. Out of the frying pan, into the ___.

A. Steam
B. Fire
C. Conduction
D. Tree

Answer

Correct Answer: B. Fire 

 

53. Spick and Span means?

A. Dirty and Fresh
B. Clean and Dusty
C. Neat and Clean
D. None of these

Answer

Correct Answer:C. Neat and Clean

 

54. To cut a sorry figure, (phrase/idioms) meaning?

A. To feel unhappy
B. Regret
C. Feel Sorry
D. Present oneself in a bad way

Answer

Correct Answer: D. Present oneself in a bad way 

 

55. A Child born after the death of his father?

A. Posthumous child
B. Illegitimate child
C. Awaited Child
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Posthumous child 

 

56. One person or thing that can not go or move like another.

A. Flustered
B. Relaxed
C. Calm
D. Composed

Answer

Correct Answer: A. Flustered 

 

57. A group of fish is:

A. Shoal
B. Loaf
C. Lemurs
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Shoal 

Detail About MCQs

A group of fish is called shoal or school of fish. Most fish tend to swim in groups to protect themselves from predators. The collective noun which denotes such a group depends on the species of the fish in the group, as exemplified by the terms a troop of dogfish, a swarm of eels, and a glide of flying fish.

 

58. To through up the sponge means?

A. To motivated
B. To lose Patience
C. To give up
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. To give up 

 

59. A boy who is ___ hesitating, about which of any two tasks he will do first, will ultimately do either.

A. Randomly
B. Continuously
C. Constantly
D. Step by step

Answer

Correct Answer: C. Constantly 

 

60. Spelling Mistakes

A. Maneuver
B. Manuever
C. Menuever
D. Manovuer

Answer

Correct Answer: A. Maneuver 

 

61. Spelling Mistake

A. Tremendous
B. Tiremendious
C. Tramendous
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Tremendous 

 

62. Spelling Mistake

A. Ganuniene
B. Gannuine
C. Genuine
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Genuine 

 

63. To be rolling in money means?

A. Very Rich
B. Very Poor
C. Beggar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Very Rich 

 

64. Ask the driver ___.

A. How long should it take to the station
B. How much should it take to station
C. How too long it takes to the station
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. How long should it take to the station 

 

65. Caesarian means?

A. A Laser Operation
B. A Surgical Operation
C. Normal Operation
D. Computer Operation

Answer

Correct Answer: B. A Surgical Operation 

 

66. Lithe: ____:: Slovenly : Slob

A. Dancer
B. Singer
C. Player
D. Gaint

Answer

Correct Answer: A. Dancer 

 

67. I ___ got a headache.

A. had
B. has
C. have
D. would

Answer

Correct Answer: C. have

 

68. To turn the tables

A. To knowingly ignore some wrongdoing
B. To turn the situation in one’s favor
C. Family is more important than anything else
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. To turn the situation in one’s favor 

 

69. A Post without pay

A. Honorary
B. Paid
C. Professional
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Honorary 

 

70. Hackneyed means

A. Lacking in freshness or Originality
B. Interesting
C. Furious
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Lacking in freshness or originality 

 

71. Fear of height is called as:

A. Pyrophobia
B. Arachnophobia
C. Aquaphobia
D. Acrophobia

Answer

Correct Answer: D. Acrophobia 

 

72. Change the voice: This book interests me.

A. I am interested in this book
B. This book has been interested in me
C. I am interested in my book
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. I am interested in this book 

 

73. Every Cloud has a ___.

A. Black Lining
B. White Lining
C. Silver lining
D. Golden Lining

Answer

Correct Answer: C. Silver lining 

Detail About MCQs

If you say that every cloud has a silver lining, you mean that every sad or unpleasant situation has a positive side to it.

 

74. All are not saint that goes to church.

A. اللہ پر اعتماد اولیاوٴں پر بھروسہ رکھنے سے بہتر ہے
B  بغل میں چھری مُنہ میں رام رام
C. جاہل عموماً خوش اعتقاد ہوتا ہے
D. اعتبار سے عموماً اعتبار پیدا ہوتا ہے

Answer

Correct Answer: B  بغل میں چھری مُنہ میں رام رام 

 

75. Familiarity breeds means:

A. Formality
B. Contempt
C. Admiration
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Contempt 

Detail About MCQs

Familiarity is used especially in the expression familiarity breeds contempt to say that if you know a person or situation very well, you can easily lose respect for that person or become careless in that situation.

 

76. A Wolf in Sheep’s Clothing meaning:

A. A person that appears harmless but is actually dangerous
B. To make a dangerous
C. To kill oneself; to commit suicide
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. A person that appears harmless but is actually dangerous 

 

77. To bury the hatchet means?

A. Start Fighting
B. Create Problems
C. To make Peace
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. To make Peace 

 

78. Idiom: ‘To be cold feet’

A. To be ill
B. To be confused
C. To be afraid
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. To be afraid 

 

79. Are they blaming us?

A. Are we will blamed by them
B. Are we being blamed by them
C. Are we are being blamed by them
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Are we being blamed by them 

 

80. The ___ growth of technology has made online education ____ during Covid-19.

A. Exponential / Easier
B. Beneficial / Costly
C. Enhanced / Worst
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Exponential / Easier 

 

81. On who is ___ hesitant of choosing something from the two.

A. Persistently
B. Loosely
C. Accurately
D. Tightly

Answer

Correct Answer: A. Persistently

 

82. I thought the show was boring but it __ to be amazing.

A. Was End up
B. Turned out
C. Started Up
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Turned out 

 

83. Narration He asked, ”can I help you”.

A. He ask if he would help him
B. He asked if he will help you
C. He asked if he could help him
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. He asked if he could help him 

 

84. Narration He asked, “Why is he crying”.

A. He asking why he would cried
B. He ask why him was crying
C. He asked why he were crying
D. He asked why he was crying

Answer

Correct Answer: D. He asked why he was crying 

 

85. Select correct narration from the following.

A. The lawyer directed him to speak as he told
B. The lawyer directed her to spoke as he tell
C. The lawyer directed him to speak as who told
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. The lawyer directed him to speak as he told 

 

86. Take the chair out (Indirect)

A. Let the chair be token out
B. Let the chair has take out
C. Let the chair has been taken out
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Let the chair be token out 

 

87. I said to her,”Do you know how to dance?

A. I told her if she knew how to dance
B. I asked her if she know how to do dance
C. I asked her if she knew how to dance
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. I asked her if she knew how to dance 

 

88. Change the voice: My brother is a doctor.

A. She told that her brother is a doctor
B. She said her brother is a doctor
C. She asked her brother was a doctor
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. She said her brother is a doctor 

 

89. Change Voice: Take it out

A. Let it take out
B. Let it be token out
C. Let the it be taken out
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Let it be token out 

 

90. Do not insult the poor.

A. Let not the poor be insulted
B. Let not insulted the poor
C. Let not do insulted poor
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Let not the poor be insulted 

 

91. You have to do this immediately.

A. This is being done by you immediately
B. This is being done by you immediately
C. This was being done by you immediately
D. This has to be done by you immediately

Answer

Correct Answer: D. This has to be done by you immediately 

 

92. Change into Active: Who can count the stars in the sky?

A. By whom can the stars in the sky be counted?
B. By whom can star in the sky counted?
C. By whom could the stars be counted in the sky?
D. By whom could the stars in the sky by counted?

Answer

Correct Answer: A. By whom can the stars in the sky be counted? 

Detail About MCQs

We can say that ,
The above given sentence is given in Passive Voice :-
Use structure “By + whom(Question word) + auxiliary + subject + be + past participle + ?”
By whom can the stars in the sky be counted?
Hence , required sentence is option A.

 

93. Who did you laugh at?

A. Who was laughing at you?
B. Who had been laughing at you?
C. Who laughed at you?
D. Who was laughed at by you?

Answer

Correct Answer: D. Who was laughed at by you?

Detail About MCQs

Given sentence is in simple past tense and it is inactive voice.

Rule :
Subject + (was/were) + V3 + Other agents

 

Related Content

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *