Note: Tehsildar General Knowledge Paper held on 14-11-2021 Evening Time Solved MCQs contains 100 Solved MCQs of Maths, General Knowledge, Pak Affairs, Current Affairs, Islamiyat, Computer, Urdu, Everyday Science, etc.

 

Maths MCQs

1. In a mixture of 60 liters, the ratio of milk and water 2:1. If this ratio is to be 1: then the quality of water further added is liters?

A. 20
B. 30
C. 40
D. 60

Answer

Correct Answer: D. 60

 

Everyday Science Mcqs

2. If the air resistance is zero, all objects regardless of their masses, fall with ___.

A. Same Momentum
B. Same Acceleration
C. Same Velocity
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Same Velocity 

 

3. The Law of gravity was introduced by which of the following scientist?

A. Issac Newton
B. Micheal Faraday
C. Galileo
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Issac Newton 

 

4. On which of the following degree the speed of sound will be the maximum?

A. Air at 0 degrees c°
B. Water at 90 degrees c°
C. Water at 45 degrees c°
D. Air at 90 degrees c°

Answer

Correct Answer: B. Water at 90 degrees c° 

 

5. A person suffering from nearsightedness (Myopia) uses which of the following lenses?

A. Concave lens
B. Convex lens
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Concave lens 

 

6. Which of the following units are used to measure air pressure in vehicle tires?

A. Pounds
B. Meter/Sec
C. Watt
D. Pounds/Square inch

Answer

Correct Answer: D. Pounds/Square inch 

 

7. A Caution with n + 1 charge has 10 electrons how many protons does it contain?

A. 9
B. 12
C. 11
D. 13

Answer

Correct Answer: C. 11 

 

8. The gemstone “ruby” is actually with traces of some elements?

A. Pure Diamond
B. Aluminum Oxide
C. Phosphorus Oxide
D. Silver Nitrate

Answer

Correct Answer: B. Aluminum Oxide 

 

9. Which of the following dried flower buds are used as a spice?

A. Poppy Seeds
B. Cloves
C. Cinnamon
D. Fennel

Answer

Correct Answer: B. Cloves 

 

10. Which of the following planet takes the longest time to orbit around the sun?

A. Mercury
B. Venus
C. Neptune
D. Jupiter

Answer

Correct Answer: C. Neptune 

 

11. Sun is a:

A. Planet
B. Asteroid
C. Star
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Star 

 

12. How many bees have to collect nectar from flowers to make 1 pound of honeycomb?

A. 2 Million
B. 3 Million
C. 4 Million
D. 5 Million

Answer

Correct Answer: A. 2 Million

 

Pakistan Affairs, GK, Current Affairs Mcqs

13. Which of the following country took over the G20 Presidency recently from Japan?

A. France
B. Russia
C. China
D. Saudi Arabia

Answer

Correct Answer: D. Saudi Arabia 

 

14. Which of the following is the Brexit Transition date?

A. 30 Dec 2020
B. 1 Jan 2021
C. 15 Mar 2021
D. 28 February

Answer

Correct Answer: B. 1 Jan 2021 

 

15. The International Day of Peace is observed annually on:

A. 20 September
B. 21 September
C. 22 September
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 21 September 

 

16. The 2021 Noble Prize for medicine is given to?

A. David Julius
B. Arden Patapoutian
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B 

 

17. Which nation had filed a suit against Myanmar for its alleged role in the Rohingya genocide case at the ICJ?

A. Pakistan
B. Gambia
C. Australia
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Gambia

 

18. At the time of death what was the age of Quaid-e-Azam?

A. More than 71 years
B. More than 75 years
C. More than 80 years
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. More than 71 years  

 

19. First Census was conducted in Pakistan in the year?

A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1951 

 

20. The area between the Rivers Jhelum and Chenab is called?

A. Chaj
B. Ratna
C. Bari
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Chaj 

 

21. What was the old name of Sahiwal?

A. Montgomery
B. Jacob Abad
C. Fort Sandmen
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Montgomery 

 

22. Where the famous building “Chauburji” is located?

A. Karachi
B. Lahore
C. Hyderabad
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Lahore 

 

23. Who was Muhammad Ali Bogra?

A. Minister of State
B. Foreign Minister
C. Law Minister
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Foreign Minister 

 

24. Which Muslim leaders considered the “Quit India Movement” as Anti-Muslim action of Congress?

A. Quad-e-Azam
B. Liaqat Ali Khan
C. Fazal-ul-Haq
D. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: A. Quad-e-Azam 

 

25. Khanjrab Pass connects Pakistan with:

A. Afghanistan
B. Iran
C. China
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. China 

 

26. When did Benazir Bhutto become the prime minister for the second time?

A. 1994
B. 1993
C. 1991
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1993 

 

27. The system of Dyarchy remained operational during?

A. 1921 to 1937
B. 1922 to 1937
C. 1923 to 1937
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 1921 to 1937 

 

28. Who is the administrative head of the province?

A. Secretary
B. Chief Secretary
C. Chief Minister
D. Speaker Assembly

Answer

Correct Answer: B. Chief Secretary 

 

29. The Third battle of Panipat which took place on 14 January 1761 was between:

A. Aurangzeb and Babar
B. Akbar and Sher Shah
C. Babar and Ahmad Shah
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these 

Detail About MCQs

The Third Battle of Panipat took place on 14 January 1761 at Panipat, about 97 km (60 miles) north of Delhi, between the Maratha Empire and the invading Afghan army (of Ahmad Shah Durrani), supported by four Indian allies, the Rohillas under the command of Najib-ud-daulah, Afghans of the Doab region, and the Nawab of Awadh, Shuja-ud-Daula. The Maratha army was led by Sadashivrao Bhau who was third in authority after the Chhatrapati (Maratha King) and the Peshwa (Maratha Prime Minister).

 

30. Who was the founder of the Indian National Congress?

A. Sonia Gandhi
B. Moti Lal Nehru
C. Abul Kalam Azad
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (A. O. Hume) 

 

31. In 1526 AD who laid the foundation of the Mughal Empire?

A. Babar
B. Shah Jhan
C. Akbar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Babar 

 

32. Which Turkish Leader abolished the institution of the Caliphate?

A. Mustafa Kamal Attaturk
B. Mustafa jamal Attaturk
C. Sultan Abdul Majeed
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Mustafa Kamal Attaturk 

 

33. Name the game in which sides of the teams are changed after every goal?

A. Rugby
B. Ice Hockey
C. Base Ball
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these 

 

34. A game which is played by horse riders?

A. Polo
B. Golf
C. Base Ball
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Polo 

 

35. Cash Crop of Pakistan?

A. Cotton
B. Wheat
C. Rice
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Cotton 

 

36. Which of the South Asian countries does not get rains from the monsoon?

A. Bhutan
B. India
C. Bangladesh
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these 

 

37. Which country has developed a laser-based Aerial defense system?

A. Iran
B. Israel
C. Pakistan
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Israel 

 

38. Pope of Roman Catholic is:

A. Pope Francis
B. Pope David
C. Pope John
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Pope Francis 

 

39. Who is the incumbent Secretary-General of SAARC?

A. H. E. Bharat Raj
B. Esala Ruwan Weerakoon
C. Wajiha Akram
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Esala Ruwan Weerakoon 

 

40. Only Player in the Cricket History to Score 100 on Test and ODI Debut?

A. Virat Kholi
B. Babar Azam
C. David Warner
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Abid Ali) 

 

41. Shin Bet is a security agency of:

A. Isreal
B. Russia
C. Japan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Isreal 

 

42. Which country has maximum airports?

A. USA
B. Japan
C. UK
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. USA 

 

43. Panama Lake connects which two oceans /seas?

A. Pacific & Atlantic
B. Mediterranean & Red
C. South China & Indian
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Pacific & Atlantic 

 

44. Halaku Khan sacked Baghdad in:

A. 1256 AD
B. 1257 AD
C. 1258 AD
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1258 AD 

 

45. The largest river in the world?

A. Amazon
B. Nile
C. Indus
D. Yangtze

Answer

Correct Answer: B. Nile 

 

46. Which country is going to buy JF17 thunder from Pakistan?

A. Zimbabwe
B. Argentina
C. Kenya
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Argentina 

 

47. Which is the oldest seat of learning in Europe?

A. University of Paris
B. Oxford University
C. Cambridge University
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Oxford University 

 

Islamic Studies Mcqs

48. The Total number of Madni Surah is:

A. 27
B. 28
C. 29
D. 33

Answer

Correct Answer: B. 28 

 

49. Which Surah of Quran is graded as 1/3rd of Quran?

A. Al-Fatiha
B. Al-Baqarah
C. Al-Ikhlas
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Al-Ikhlas 

 

50. Which is the most important part of Hajj?

A. Saee
B. Tawaf
C. Waqoof-e-Arafat
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Waqoof-e-Arafat 

 

51. What is the literal meaning of Islam?

A. To bow down the neck
B. To have safety
C. To obey
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

52. The name of which companion of the Holy Prophet (SAW) is mentioned in the Quran?

A. Zaid ben Sabit (R.A)
B. Zayd Bin Harith (R.A)
C. Usman bin Affan (R.A)
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Zayd Bin Harith (R.A)  

 

53. Israel was the title of:

A. Yaqoob A.S
B. Younus A.S
C. Ishaaq A.S
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Yaqoob A.S  

 

54. Kaleem-Ullah is the title of:

A. Hazrat Esa (A.S)
B. Hazrat Musa (A.S)
C. Hazrat Adam (A.S)
D. None of these

Answer

Correct Answer:B. Hazrat Musa (A.S) 

 

55. An Islamic political system Sovereignty belongs to?

A. Parliament
B. Majlis-e-Shoora
C. Khalifa
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Allah Almighty) 

 

56. Which of the following is known as Youm-ul-Furqan?

A. Battle of Badar
B. Battle of Trench
C. Battle of Ohad
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Battle of Badar 

 

57. The real name of Shah Wali Ullah is:

A. Syed Qutub-ud-Din
B. Abdul Aziz Muhaddith
C. Ahmad Sirhindi
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Syed Qutub-ud-Din 

 

Computer Science Mcqs

58. .PPT is an extension of:

A. MS-PowerPoint
B. MS- word
C. MS-Excel
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. MS-PowerPoint 

 

59. In Microsoft Office, the series of command groups together is called a:

A. Cross-Reference
B. Macro
C. Smart Lookup
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Macro 

 

60. In MS Excel, a name box is used to obtain the current cell?

A. Formatting
B. Coordinated
C. Address
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Address 

 

61. In MS PowerPoint Motion effects can be applied to objects of a slide by:

A. Color Scheme
B. Animation Scheme
C. Style Scheme
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Animation Scheme 

 

62. ___ shortcut key combination resets the highlighted text to the default font in MS-Word.

A. Ctrl + Backspace
B. Ctrl + Spacebar
C. Ctrl + R
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + Spacebar 

 

63. IP stands for:

A. Internet Protocol
B. Internet Procedure
C. Internet Process
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Internet Protocol

 

64. In MS Office Ctrl + W is used to ____ the current Window.

A. Open
B. Close
C. Start
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Close 

 

65. In MS word Ctrl + E is used to align text on side of a paragraph?

A. Left
B. Right
C. Centre
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Centre 

 

66. Business with the help of the internet is called:

A. Courier Service
B. E-Commerce
C. Credit Card
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. E-Commerce 

 

67. Internet is a ___ that enables us to share information with other people?

A. Network of Devices of an Office
B. Network of Devices in a Country
C. Network of Network around the World
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Network of Network around the World

 

68. Search engine used software called to search on internet different documents?

A. Spider
B. Dark Drive
C. Wikipedia
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Spider 

 

69. Which is used for arranging data in ascending and descending order in MS Excel?

A. Data, Order
B. Data, All
C. Data, Sort
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Data, Sort 

 

70. Default printer mode is:

A. Landscape mode Printer
B. Portrait mode Printer
C. Both A and B
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Portrait mode Printer 

 

71. ___ is used for transferring files from the internet to your computer.

A. FTP
B. HTTP
C. IP
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. FTP 

 

72. Which of the methods to insert a section break in MS Word?

A. Next Page
B. Even Page
C. Old Page
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

73. Ctrl + A commands are used to select ___ text.

A. Whole
B. Part of highlighted Text
C. Numerical
D. None of These

Answer

Correct Answer: A. Whole 

 

74. In MS Word, the shortcut key for pasting a copied text is ___.

A. Ctrl + C
B. Ctrl + P
C. Ctrl + Y
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these ( Ctrl + V) 

 

75. Which is the correct format of an Email address?

A. You&website.com
B. You@website.com
C. You$com.pk
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. You@website.com 

 

76. ___ command is used to convert MS word documents to PDF documents?

A. Print
B. Save as
C. Save
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Save as 

 

77. ____ pane cannot be found in MS-PowerPoint.

A. Clip Art
B. Search Results
C. Word Art
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Word Art 

 

78. Default name of a newly created MS Word File is:

A. My File 1
B. Document1
C. Text1
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Document1 

 

79. Shortcut key used to check spelling mistakes?

A. F7
B. F8
C. F9
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. F7 

 

80. In MS Excel a command is inserted by using the ____ command.

A. Alt + F2
B. Shift + F2
C. Ctrl + F2
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Shift + F2  

 

81. Which statement about the internet is a true statement?

A. It is a network of the networks
B. It’s a Lan
C. It’s a Wan
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. It is a network of the networks 

 

82. ___ allows going from one web page to another web page?

A. HyperLink
B. DocText
C. HyperImage
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. HyperLink 

 

83. ___ allows to prepare and send the same letter to different persons.

A. Small merge
B. Large merge
C. Merge
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these 

 

84. In MS Word, ___ is used to put an item a little below the normal text.

A. Ctrl + =
B. Ctrl +/$
C. Alt + =
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ctrl + = 

 

85. Endnote is placed ___ at the MS word document.

A. Start
B. End
C. Middle
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. End 

 

86. MS Excel is a /an?

A. System
B. Application
C. Utility
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Application 

 

87. ____ is the storage area for an email account.

A. Mailbox
B. Attachment
C. Hyperlink
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Mailbox 

 

88. ____ is used of presenting one’s own work, report, or performance.

A. MS Word
B. MS Excel
C. MS PowerPoint
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. MS PowerPoint 

URDU MCQs

Q.89 درج ذیل میں سے کون سی ضرب المثل درست ہے۔ 

بکرے کی نانی کب تک خیر منائے گی .A
بکرے کی دادی کب تک خیر منائے گی .B
بکرے کی ماں کب تک خیر مناۓ گی .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: بکرے کی ماں کب تک خیر مناۓ گی .C 

 

Q.90 درست ضرب المثل ہے۔

اپنے نین گنوا کے گھر گھر مانگی بھیگ .A
اپنے نین گنوا کے در درمانگی بھیگ .B
اپنے نین گنوا کے قریہ قریہ مانگی بھیگ .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: اپنے نین گنوا کے در درمانگی بھیگ .B 

 

Q.91 زندگی زندہ دلی کا نام ہے، مردہ دل خاک جیا کرتے ہیں ،کس کا شعر ہے؟

امام بخش ناسخ .A
حیدر علی آتش .B
انشا ہللا خان انشا .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: امام بخش ناسخ .A 

 

 Q.92: آسمان ٹوٹنا

مصیبت آنا .A
یک دم روشنی ہونا .B
تارے ٹوٹنا .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: مصیبت آنا .A 

 

Q. 93 .ایسا لفظ جو جو کسی لفظ لفظ سے نہ نکال ہو, لیکن اس سے لفظ نکل سکتے ہوں

مصدر .A
مشتق .B
جامد .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: مصدر .A 

 

پتا پتا بوٹا بوٹا حال ہمارا جانے ہے جانے نہ جانے گل ہی نہ جانے باغ تو سارا جانے ہے اس شعر میں استعارہ کتنی Q. 94 مرتبہ استعمال ہوا ہے ؟

دوبار .A
تین بار .B
چار بار .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: چار بار .C 

 

 Q. 95 .چترال داستان, ہنز و داستان, اور, نانگاپربت کے مصنف ہیں

عامر بن علی .A
مستنصر حسین تارڑ .B
عطاالحق قاسمی .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: مستنصر حسین تارڑ .B 

 

Q. 96 مغربی تنقید میں ‘‘علویت’’کا نظریہ کس کا ہے؟

ارسطو .A
الن جائی نس .B
سڈنی .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: الن جائی نس .B 

 

Q. 97 .جاڑے کی چاندنی کا مفہوم کیا ہے

فضول چیز .A
اہم چیز .B
پیاری چیز .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: فضول چیز .A 

 

Q.98 .جوئے شیر النا۔ محاورہ کے معنی ہیں

بچپن کا زمانہ یاد کرنا .A
آسان کام کرنا .B
مشکل کام انجام دینا .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: مشکل کام انجام دینا .C 

 

Q. 99 جامہ میں پھولے نہ سمانا سے مراد؟

نہایت ناراض ہونا .A
نہایت خوش ہونا .B
عمده لباس زیب تن کرنا .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: نہایت خوش ہونا .B 

 

Q. 100 روٹی ووٹی، دانہ وانہ میں ووٹی اور وانہ کیا ہیں؟

کلمه .A
مھمل .B
جمله .C
ان میں سے کوئی نہیں .D

Answer/جواب

Correct Answer: مھمل .B 

 

Related Content

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *