Note: Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 contain 60 Solved MCQs of General Knowledge, Pak Study, Current Affairs, Islamiyat, Computer, etc.

 

1. Who gave the title of Hindu Muslim Unity Ambassador to Jinnah?

A. Maulvi Fazlul Haq
B. Sarojini Naidu
C. Mk Gandhi
D. Ch. Khaliquzzaman

Answer

Correct Answer: B. Sarojini Naidu

 

2. When was the first constituent assembly of Pakistan constituted?

A. 20 August 1947
B. 20 September 1947
C. 20 July 1947
D. 20 April 1047

Answer

Correct Answer: C. 20 July 1947

 

3. First live broadcasting from PTV?

A. 1965
B. 1964
C. 1966
D. 1967

Answer

Correct Answer: B. 1964 

 

4. Who seconded Lahore Resolution from Balochistan?

A. Maulvi Fazlul Haq
B. Ch. Khaliquzzaman
C. Qasi Essa
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Qasi Essa  

 

5. Who seconded Lahore Resolution into Assembly?

A. Liaqat Ali khan
B. Sikandar Mirza
C. Ayub Khan
D. Zulfiqar Ali Bhutto

Answer

Correct Answer: A. Liaqat Ali Khan  

 

6. Conquest of Makkah took place in which Hijri?

A. 2 AH
B. 6 AH
C. 8 AH
D. 10 AH

Answer

Correct Answer: C. 8 AH  

 

7. Donbas is disputed territory between which of the following nations?

A. Russia and China
B. Ukraine and Turkey
C. Russia and Ukraine
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Russia and Ukraine  

 

8. Who was the second president of Pakistan?

A. Gen Yaha Khan
B. Gen Ayub Khan
C. Zulfiqar Ali Bhutto
D. Ghulam Ishaq Khan

Answer

Correct Answer: B. Gen Ayub Khan  

 

9. What is the lifespan of Red Blood Corpuscles?

A. 125 Days
B. 124 Days
C. 122 Days
D. 120 Days

Answer

Correct Answer: D. 120 Days  

 

10. What is the gutter margin in Ms-Word?

A. Margin that is added to the left margin when printing
B. Margin that is added to right margin when printing
C. Margin that is added to the binding side of the page when printing
D. Margin that is added to the outside of the page when printing

Answer

Correct Answer: C. Margin that is added to the binding side of the page when printing 

 

11. Who is considered the father of modern cosmology?

A. Louis-Victor de Broglie
B. Edwin Hubble
C. Heinrich P Hertz
D. James Clerk Maxwell

Answer

Correct Answer: B. Edwin Hubble 

 

12. Einstein was a famous ____.

A. Chemist
B. Painter
C. Physicist
D. Generalist

Answer

Correct Answer: C. Physicist 

 

13. Which country was banned from sporting events for 4 years?

A. England
B. Russia
C. India
D. Srilanka

Answer

Correct Answer: B. Russia 

 

14. Highest per million deaths due to Covid19 recorded in which of the following country?

A. United States
B. India
C. Brazil
D. Pakistan

Answer

Correct Answer: A. United States

 

15. Which country has the Most Fresh Water?

A. Greenland
B. Brazil
C. Canada
D. Russia

Answer

Correct Answer: B. Brazil 

 

16. Which of the following is the largest Island?

A. Hokkaido
B. North Island
C. Greenland
D. Mindanao

Answer

Correct Answer: C. Greenland

 

17. CPEC is the acronym of:

A. China Pakistan Emergency Corridor
B. China Pakistan Economic Currency
C. China Pakistan Economic Corridor
D. China Pakistan Encounter Corridor

Answer

Correct Answer: C. China Pakistan Economic Corridor 

 

18. New silk route circumvents is which sea?

A. Caspian Sea
B. Red Sea
C. Black Sea
D. Mediterranean Sea

Answer

Correct Answer: D. Mediterranean Sea 

 

19. Name the incumbent PM of Turkey?

A. Ahmet Davutoğlu
B.  Binali Yıldırım
C. Fuat Oktay
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Position Abolished) 

 

20. Karkey Rental Power dispute of 1.2 Billion dollars was resolved with the help of:

A. Russia
B. China
C. Turkey
D. Iran

Answer

Correct Answer: C. Turkey 

 

21. Who was born on 9 November 1877?

A. Quaid-e-Azam
B. Allama Muhammad Iqbal
C. Liaqat Ali khan
D. Sikandar Mirza

Answer

Correct Answer: B. Allama Muhammad Iqbal 

 

22. The total number of Manzil present in the Holy Quran?

A. 10
B. 8
C. 7
D. 4

Answer

Correct Answer: C. 7 

 

23. Which of the following Shortcut key is used to add new sheet in MS-Excel?

A. Shift + F10
B. Shift + F11
C. Shift + F12
D. Shift + F7

Answer

Correct Answer: B. Shift + F11 

 

24. Longest verse of the Holy Quran is present in which Surah?

A. Surah Al Nas
B. Surah Mulk
C. Surah Baqarah
D. Surah Fatiha

Answer

Correct Answer: C. Surah Baqarah 

 

25. Who is the 5th pious Khalifa of Islam?

A. Hazrat Umar bin Abdul Aziz
B. Hazrat Usman R.A
C. Hazrat Muhammad (S.A.W)
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Umar bin Abdul Aziz

 

26. What is the real name of Imam Bukhari?

A. Muhammad Bin Jawed
B. Muhammad Bin Ismaeel
C. Muhammad Bin Qasim
D. Muhammad Bin Dawood

Answer

Correct Answer: B. Muhammad Bin Ismaeel

 

27. On which place was Hazrat Amina Died?

A. Al-Abwa
B. Arafat
C. Mina
D. Jabil e Noor

Answer

Correct Answer: A. Al-Abwa 

 

28. Which of the following country threatened NPT?

A. Iraq
B. Iran
C. Saudi Arabia
D. Namibia

Answer

Correct Answer: B. Iran 

 

29. The total member of OIC is:

A. 60
B. 64
C. 54
D. 57

Answer

Correct Answer: D. 57 

 

30. HTML stands for?

A. Highly Text Making Language
B. Hyper Text Moodup Language
C. HyperText Markup Language
D. Hyper Tool Markup Language

Answer

Correct Answer: C. HyperText Markup Language 

 

31. The full form of ‘CC’ is:

A. Compiler Copy
B. Carbon Copy
C. Compact copy
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Carbon Copy 

 

32. Khalil-Ullah is the title of:

A. Hazrat Issa (A.S)
B. Hazrat Dawood (A.S)
C. Hazrat Jibreel (A.S)
D. Hazrat Ibrahim (A. S)

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Ibrahim (A.S)

 

33. Japan is present in which Continent of the world?

A. Africa
B. Europe
C. Asia
D. Australia

Answer

Correct Answer: C. Asia

 

34. Sardar Abdur Rab Nishtar was the governor of:

A. Sindh
B. Kpk
C. Punjab
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Punjab 

 

35. New 3rd border crossing opened of Pakistan with Iran is:

A. McMohan Line
B. Pishin-Mand
C. Oder-Neisse Line
D. Plimsoll Line

Answer

Correct Answer: B. Pishin-Mand 

 

36. The female part of the flower is:

A. Stigma
B. Pistil
C. Anther
D. Stamen

Answer

Correct Answer: B. Pistil 

 

37. Qurtaba Mosque in which Iqbal book?

A. Bāl-e Jibrīl
B. Zarb-e-Kaleem
C. Kulliyat-e-Iqbal
D. ‘Ilm-ul iqtisad

Answer

Correct Answer: A. Bāl-e Jibrīl

 

38. Central National Muhammadan Association founded by:

A. Sir Syed Ahmad Khan
B. Hafeez Jalehindri
C. Syed Ameer Ali
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Syed Ameer Ali 

 

39. Quaid-e-Azam address to assembly first time on:

A. 11 August 1946
B. 11 August 1947
C. 11 August 1948
D. 11 August 1949

Answer

Correct Answer: B. 11 August 1947 

 

40. European Union ambassador to Pakistan is:

A. Androulla Kaminara
B. Riffat Masood
C. Najamuddin Sheikh
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Androulla Kaminara 

 

41. Which of the following is the largest bird?

A. Kiwi
B. Ostrich
C. Chakor
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ostrich  

 

42. Which planet is the highest Density Planet?

A. Mercury
B. Earth
C. Jupiter
D. Mars

Answer

Correct Answer: B. Earth 

 

43. The second summit of OIC was held in Pakistan in which year?

A. 1960
B. 1974
C. 1978
D. 1965

Answer

Correct Answer: B. 1974 

 

44. Which of the following is the most important organ of the UN?

A. General Assembly
B. Trusteeship Council
C. International Council
D. Security Council

Answer

Correct Answer: D. Security Council 

 

45. There are how many sacred months in Islam?

A. 8
B. 6
C. 4
D. 2

Answer

Correct Answer: C. 4 

 

46. In the Supreme Court of Pakistan the judge Retirement Age is:

A. 45
B. 55
C. 60
D. 65

Answer

Correct Answer: D. 65 

 

47. The Stainless steel is chemically an:

A. Compound
B. Alloy
C. Element
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Alloy 

 

48. UNGA current present Abdullah Shahid belongs to:

A. France
B. Maldives
C. Mexico
D. Bhutan

Answer

Correct Answer: B. Maldives 

 

49. Which of the following is the birthplace of Ahmad Shah Abdali?

A. Karachi
B. Faisalabad
C. Multan
D. Sahiwal

Answer

Correct Answer: C. Multan 

 

50. Which animal’s skin acts as a respiratory organ?

A. Lizard
B. Mosquito
C. Turtle
D. Frog

Answer

Correct Answer: D. Frog 

 

51. The Sun contain a total of ___% of the mass of the Solar System.

A. 99.86
B. 98.89
C. 97.85
D. 96.87

Answer

Correct Answer: A. 99.86 

 

52. Which of the following substance is contained by Malaria medicine?

A. Ammonium Chloride
B. Chloroquine
C. Menthol
D. Diphenhydramine

Answer

Correct Answer: B. Chloroquine 

 

53. Zun Noorain is the title of which prophet?

A. Hazrat Usman R.A
B. Hazrat Umar R.A
C. Hazrat Khalid Bin Waleed R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Usman R.A 

 

54. Who was the First Pakistani Nobel Prize laureate?

A. Malala Yousifzae
B. Dr Abdul Qadeer Khan
C. Dr Abdul Salam
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Dr Abdul Salam 

 

55. Mannu Bhai written columns under the title of:

A. Garibaan
B. Resha
C. Pret
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Garibaan 

 

56. Who ordered fire on Jalliawala Bagh protesters?

A. General Dyer
B. Udham Singh
C. Nathuram Godse
D. Rudyard Kipling

Answer

Correct Answer: A. General Dyer 

57. The Sunlight reaches on earth within how many minutes?

A. 20 minutes
B. 8 minutes
C. 10 minutes
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 8 minutes 

 

58. Recently “Sky Eye” Telescope launched by which country?

A. Russia
B. China
C. Italy
D. Japan

Answer

Correct Answer: B. China 

 

59. Shehr Khali Koocha Khali is the book written by:

A. Hafiz Shirazi
B. Mustansar Hussain Tarrar
C. Ibe-e-Qayyum
D. Firdausi

Answer

Correct Answer: B. Mustansar Hussain Tarrar 

 

60. There is no such function in MS Excel?

A. Data
B. Formula
C. View
D. Avg

Answer

Correct Answer: D. Avg 

 

Related Content

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *