Note: Town Officer Solved Test Paper Held on 26-05-2023 conducted by SPSC, Contains 49+ Solved MCQs of English Synonyms, Antonyms, World General Knowledge, G-Science, G-Abbreviations.

 

1. Synonym of Zealot is?

A. Breeze
B. Enthusiast
C. Vault
D. Wild Animal

Answer

Correct Answer: B. Enthusiast

 

2. Synonym of Clandestine is?

A. Unfriendly
B. Fateful
C. Unified
D. Secret

Answer

Correct Answer: D. Secret

 

3. Synonym of Mesmerize is?

A. To Change
B. Memorize
C. Date
D. Hypnotize

Answer

Correct Answer: D. Hynotize

 

4. Synonym of Grandeur is?

A. Pride
B. Peaceful
C. Splendour
D. Energy

Answer

Correct Answer: C. Splendour

 

5. Antonym of Terse is?

A. Concise
B. Detailed
C. Expressive
D. Descriptive

Answer

Correct Answer: B. Detailed

 

6. Antonym of Levity is?

A. Stupidity
B. Gravity
C. Lofty
D. Absurdly

Answer

Correct Answer: B. Gravity

 

7. Antonym of Magnanimous is?

A. Selfish
B. Naive
C. Generous
D. Small

Answer

Correct Answer: A. Selfish

 

8. To separate the parts of periodic sentence the mark used is ___?

A. Exclamation Mark
B. Colon
C. Hyphen
D. Semicolon

Answer

Correct Answer: D. Semicolon

 

9. Mark used to separate adverbial clause from its principal clause is?

A. Inverted Comma
B. Semicolon
C. Comma
D. Dash

Answer

Correct Answer: C. Comma

 

10. Mark to mark an abrupt turn or break in a sentence is called ___?

A. Dash
B. Bracket
C. Full Stop
D. Comma

Answer

Correct Answer: A. Dash

 

11. The bodyguard of the earth is ___ that saves the earth from many comets and Asteroids:

A. Mars
B. Saturn
C. Uranus
D. Jupiter

Answer

Correct Answer: D. Jupiter

 

12. According to Big Bang theory, the Universe began about ___ billion years ago:

A. 10-20
B. 20-30
C. 30-40
D. 40-50

Answer

Correct Answer: A. 10-20

Detail about MCQs

According to the prevailing scientific understanding, the age of the Universe is estimated to be approximately 13.8 billion years based on various observational data and measurements. but according the question right option is A. 10-20 billion years ago.

 

13. Biosensor is used to measure ___?

A. Blood Glucose Level
B. The Body ph Value
C. Amount of Hemoglobin
D. Salinity in Urine

Answer

Correct Answer: A. Blood Glucose Level

 

14. Einstein’s famous equation which states that mass and energy are interchangeable is ____?

A. E = mc2
B. E= cm2
C. M = ec2
D. M = ce2

Answer

Correct Answer: A. E=mc2

 

15. The nearest planet to the earth is ____?

A. Venus
B. Mercury
C. Mars
D. Moon

Answer

Correct Answer: B. Mercury

 

16. GPS is an abbreviation for ____?

A. Global Poles System
B. Global Poly Siliconium Store
C. Global Positioning System
D. Global Position Structure

Answer

Correct Answer: C. Global Positioning System

 

17. Oxidation is a chemical reaction involving the ___?

A. Gain of Electrons
B. Loss Electrons
C. Gain of Protons
D. Loss of Protons

Answer

Correct Answer: B. Loss Electrons

 

18. The position of an element in the periodic table is determined by its ___ number?

A. Electron
B. Proton
C. Neutron
D. Positron

Answer

Correct Answer: B. Proton

 

19. The Salinity of sea water is determined by the amount of common salt (Sodium Chloride) in ___of sea water?

A. 1 Gram
B. 10 Grams
C. 1 Kg
D. 10 Kg

Answer

Correct Answer: C. 1 Kg

 

20. CNG stand for ___?

A. Converted Natural Gas
B. Conducted Natural Gas
C. Conducted Neural Gas
D. Compressed Natural Gas

Answer

Correct Answer: D. Compressed Natural Gas

 

21. The smallest country in South America is ___?

A. Uruguay
B. Guyana
C. Surinam
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Surinam

 

22. Which country’s parliament is called “Mother of all Parliaments”?

A. Britain
B. Russia
C. China
D. USA

Answer

Correct Answer: A. Britain

 

23. The treaty of Versailles ended in what war ___?

A. World War I
B. World War II
C. French Resolution
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. World War I

 

24. Which of the following organization gives away the Crystal Award to artists who have used art to improve the state of the world?

A. UNESCO
B. Food and Agricultural Organization
C. Worldwide Fund for Nature
D. World Economic Forum

Answer

Correct Answer: D. World Economic Forum

 

25. World Meteorological Organization (WMO) has its headquarters in ___?

A. Washington DC
B. Brussels
C. Geneva
D. Paris

Answer

Correct Answer: C. Geneva

 

26. G-77 is a coalition of ___ Countries?

A. 134
B. 124
C. 154
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 134

 

27. Stupa is the sacred place of ___?

A. Shintoism
B. Jainism
C. Buddhism
D. Hinduism

Answer

Correct Answer: C. Buddhism

 

28. The only country which uses Euro Currency out of 48 countries in Asia is ___?

A. East Timor
B. Amenia
C. Georgia
D. Cyprus

Answer

Correct Answer: D. Cyprus

 

29. In which year, the Olympic Torch was lit by an arrow ___?

A. 1990
B. 1991
C. 1992
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1992

 

30. Who is the writer of Tuzk-e-Babri?

A. Zahiruddin Babar
B. Gurbadan Begum
C. Kamran Mirza
D. Nisar-ud-Din Muhammad

Answer

Correct Answer: A. Zahirudden Babar

Detail about MCQs

The writer of Tuzk-e-Babri is A. Zahiruddin Babar. Tuzk-e-Babri, also known as Baburnama, is the memoirs of Zahiruddin Muhammad Babur, the founder of the Mughal Empire in India. It is an important historical and literary work that provides insights into the life and times of Babur and his conquests.

 

31. The largest gland in the human body is___?

A. Heart
B. Kidney
C. Liver
D. Brain

Answer

Correct Answer: C. Liver

 

32. Temperature in human body is controlled by?

A. Pituitary Gland
B. Adrenal Gland
C. Thyroid Gland
D. Hypothalamus

Answer

Correct Answer: D. Hypothalamus

 

33. Which of the following is the lightest metal?

A. Mercury
B. Silver
C. Lithium
D. Lead

Answer

Correct Answer: C. Lithium

 

34. Diamond is an allotropic form of ____?

A. Silicon
B. Carbon
C. Sulphur
D. Germanium

Answer

Correct Answer: B. Carbon

 

35. The densest substance on the earth is ___?

A. Platinum
B. Copper
C. Steel
D. Osmium

Answer

Correct Answer: D. Osmium

 

36. What is Dry Ice?

A. Solid Oxygen
B. Solid Carbon Dioxide
C. Solid Hydrogen
D. Solid Nitrogen

Answer

Correct Answer: B. Solid Carbon Dioxide

 

37. When white light is passed through a prism it splits into ___ colours:

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer

Correct Answer: C. 7

 

38. Blue Origin was founded by ____?

A. Elon Musk
B. Bill Gates
C. Warmen Buffet
D. Jeff Bezos

Answer

Correct Answer: D. Jeff Bezos

 

39. Tonga, an Island in ____ Ocean?

A. Atlantic
B. Indian
C. Pacific
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Pacific

 

40. What is Iron Dome?

A. UK Defense System
B. Israel Defense System
C. Pakistan Defense System
D. India Defense System

Answer

Correct Answer: B. Israel Defense System

 

41. The World fastest sinking city is?

A. Brisbane
B. Jakarta
C. Cairo
D. Kabul

Answer

Correct Answer: B. Jakarta

 

42. When was International Police Organization (Interpol) formed?

A. 1923
B. 1938
C. 1951
D. 1970

Answer

Correct Answer: A. 1923

 

43. What name is given to the natural painkiller secreted by the brain that resemble opiate?

A. Endorphins
B. Salvia
C. Endrophane
D. Endomes

Answer

Correct Answer: A. Endophins

Detail about MCQs

The natural painkiller secreted by the brain that resembles opioids is called A. Endorphins. Endorphins are a type of neurotransmitter, or chemical messenger, that is produced by the central nervous system, including the brain. They are known to have analgesic (pain-relieving) effects and can induce feelings of euphoria and well-being. Endorphins are released in response to various stimuli, such as exercise, stress, laughter, and certain foods.

 

44. Which political party in Sindh won the maximum seats in election of 1937?

A. Sindh Independent Party
B. Muslim League
C. Sindh United Party
D. Progressive Alliance

Answer

Correct Answer: C. Sindh United Party

 

45. When was Mineral Development Corporation set-up in Pakistan?

A. 1967
B. 1974
C. 1955
D. 1965

Answer

Correct Answer: B. 1974

 

46. A hurricane is categorized as Force 12 on which scale?

A. Beaufort Scale
B. Richter Scale
C. Perimeter Scale
D. Dorklin Scale

Answer

Correct Answer: A. Beaufort Scale

 

47. A modem is low speed of data rate handled is ___?

A. Upto 100 bps
B. Upto 300 bps
C. Upto 250 bps
D. Upto 600 bps

Answer

Correct Answer: D. Upto 6000 bps

 

48. Pakistan Standard Time was adopted in?

A. September 1950
B. March 1950
C. December 1952
D. October 1951

Answer

Correct Answer: A. September 1950

 

49. In March 1940 Quaid-e-Azam wrote his only article published in British media teed as___?

A. Time and Tide
B. Now and Never
C. One last time
D. Last Chance

Answer

Correct Answer: A. Time and Tide

 

Related Solved MCQs

  • Municipal Officer Solved Test (BPS-17) held on 30 May 2023 Click Here
  • Municipal Officer Solved Paper held on 28 May 2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Paper held on 25 May 2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Test held on 23 May 2023 Click Here
  • Special CSS MPT Solved Paper held on 21 May 2023 Click Here
  • Test for the Post of MO/FMO BPS-17 (SPSC) held on 4-05-2023 Click Here
  • Pakistan Post Karachi Postal Clerk Paper held on 9 February 2023 Click Here
  • Post Office Postman(BS-7) Sukkur Paper held on 5-02-2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division LDC Paper 27 Jan, 2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved MCQs, 18-Jan-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page