Note: Election Officer (ECP) Solved Past Papers will help in preparation Election Officer test. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus.

Section (English) 30%

1. The Synonym of CURB is:

A. Construction
B. Restriction
C. Reconstruction
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Restriction

 

2. The synonym of ERRATIC is:

A. Unpredictable
B. Clue
C. Prove
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. Unpredictable 

 

3. The Synonym of OBSTINATE is:

A. Skillful
B. Friend
C. Jealous
D. Enemy

Answer

Correct Answer: C. Jealous

 

4. The Synonym of ADROIT is:

A. Dum
B. Lazy
C. Blind
D. Skillful

Answer

Correct Answer: D. Skillful

 

5. She made a Contemptuous clatter. Which of the following is the best antonym of the underlined word?

A. Disdainful
B. Dishonest
C. Unreliable
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. Disdainful

 

6. His thin stature was made all the melancholy. Which of the following is the best antonym of the underlined word?

A. Noisy
B. Heartened
C. Disheartened
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Heartened 

 

7. I have a bone to pick with you in this matter. Bone to pick means?

A. Have goodness with
B. Have Focus with
C. Have grievance with
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Have a grievance 

 

8. The annual meeting of trade unions is always Boisterous. Synonym of Boisterous is:

A. Silent
B. Relax
C. Noisy
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Noisy 

 

9. Jogging is considered an antidote to mental stress. Synonym of Antidote is:

A. Treatment
B. Remedy
C. Medicine
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Remedy 

 

10. A person who hates learning and knowledge is called:

A. Nonsense
B. Musicologist
C. Psychologist
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Musicologist 

 

11. A large dark grey cloud that brings rain or snow is called:

A. Alto
B. Cauliflower
C. Stratus
D. Nimbus

Answer

Correct Answer: D. Nimbus 

 

12. He ran so fast that he soon [Overtake] me. (Change the correct form of the verb in bracket):

A. Overtaken
B. Overtook
C. Overtakes
D. Overlooks

Answer

Correct Answer: B. Overtook 

 

13. High blood pressure and heart attacks are the number one causes of death?

A. Environmentally
B. Community
C. Globally
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Globally 

 

14. In sports, black athletes are often insulted by racist collogues and:

A. Coaches
B. Empire
C. Spectators
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Spectators

 

15. Coffee grows as a green-leaved tree or bush with __ white flowers.

A. Seed
B. Blossoming
C. Fruit
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Blossoming

 

16. The life of ___ undercover detective is filled with necessary duplicity.

A. A
B. An
C. The
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. A

 

17. This is one of the most important ___.

A. Creation of this century
B. Discovery of this century
C. Invention of this century
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Invention of this century 

 

18. Chinese___ has changed the whole world during the course of history.

A. Experiments
B. Missiles
C. Devices
D. Inventions

Answer

Correct Answer: D. Inventions 

 

19. They could see the laborer’s pointing __ the hills.

A. Of
B. At
C. On
D. Up

Answer

Correct Answer: B. At 

 

20. A hundred rupees ___ all he wants.

A. of
B. are
C. by
D. is

Answer

Correct Answer: D. is 

 

21. My dog went ____ the milk shop.

A. off
B. to
C. for
D. by

Answer

Correct Answer: A. Off 

 

22. He does nothing but ___.

A. Play
B. Plays
C. Playing
D. Played

Answer

Correct Answer: B. Plays 

 

23. In Europe, right-wing parties are very successful in their attempt to ____ people by telling them there are too many foreigners in the country.

A. Scare
B. Shocking
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Scare 

 

24. He clung to it as though his life [depend] on it. (Change the verb in the bracket Past indefinite).

A. Depending
B. Dependent
C. Depended
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Depended 

 

25. I [finish] my work before sunset. (Change the verb in the bracket into future perfect).

A. Will have finishing
B. Shall will finished
C. Shall have finished
D. Shall have finishing

Answer

Correct Answer: C. Shall have finished 

 

26. I shall not be satisfied till I [gain] what I [want]. (Change the verb in bracket into Present Simple).

A. Gained, Want
B. Gain, Wanting
C. Gaining, Want
D. Gain, Want

Answer

Correct Answer: D. Gain, Want 

 

27. Since he is a teacher of English, we could not expect him to be guilty of:

A. Solecism
B. Writing
C. Teaching
D. Learning

Answer

Correct Answer: A. Solecism 

 

28. After the seven years ____ over, he had said all that he had to say, for his conversation was limited, and he determined to return to his own castle.

A. was
B. were
C. is
D. are

Answer

Correct Answer: B. Were 

 

29. A perfectionist is someone who feels __ when he makes even the most minuscule of errors.

A. Vexation
B. Tension
C. Pain
D. Injury

Answer

Correct Answer: A. Vexation 

 

30. Any public officer who allows bribery to flourish should be subject to ____.

A. Strictness
B. Stringency
C. Prohibition
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Stringency 

 

Section (The Constitution 1973 (Part I, II &VIII) And Election Act, 2017) 30%

 

31. The constitution of1973 was approved on:

A. 10 April 1973
B. 13 April 1973
C. 14 April 1973
D. 15 April 1973

Answer

Correct Answer: A. 10 April 1973 

 

32. The Election of Chief Minister shall be held by:

A. Open Ballot
B. Parliaments
C. Senate
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Open Ballot 

 

33. An Appellate Tribunal shall ______ decide an appeal filed under sub-section (1) within such time as may be notified by the commission and any order passed on the appeal shall be ___.

A. Summarily, Final
B. Summarily, Initial
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Summarily, Final 

 

34. Parliamentary Committee for appointment of chief election shall be twelve members out which ___ shall be from the senate.

A. One-Fourth
B. Two-Third
C. One-Third
D. One-Fifth

Answer

Correct Answer: C. One-Third 

 

35. Technocrat means a person holding __ of experience.

A. 60 year’s
B. 40 year’s
C. 20 year’s
D. 10 year’s

Answer

Correct Answer: C. 20 Year’s 

 

36. If the contravention or corrupt or illegal practice is proved at a polling station, the Election Tribunal may, while declaring the election of the returned candidate ___ direct re-poll at the polling station.

A. Void
B. Empty
C. Space
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. Void 

 

37. The Returning Officer shall not accept a nomination paper unless a sum of ___ for election to a seat in the National Assembly.

A. Thirty-Two Thousand
B. Thirty-one Thousand
C. Thirty Thousand
D. Twenty Thousands

Answer

Correct Answer: C. Thirty Thousands 

 

38. For the trial of the election petition, ____ shall be followed.

A. Civil Procedure Code 1908
B. Quanun-e-Shahdat Order 1984
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B 

 

39. Every member of the assembly shall submit to the commission on or Before _____ each year a copy of his statement of assets and liability.

A. 31st April
B. 31st December
C. 21st December
D. 25th December

Answer

Correct Answer: B. 31st December 

 

40. The return of election expenses of the returned candidate shall be submitted to the returning officer on:

A. Form D
B. Form E
C. Form B
D. Form C

Answer

Correct Answer: D. Form C 

 

41. Article ___ and ___ of the constitution of Pakistan deals with rule of law.

A. 6 and 25
B. 4 and 25
C. 2 and 24
D. 1 and 24

Answer

Correct Answer: B. 4 and 25 

 

42. The term to hold the office of the Chief Election Commissioner is ___ years which was previously ___ years, respectively.

A. 6-4
B. 5-3
C. 4-6
D. 3-9

Answer

Correct Answer: B. 5-3 

 

43. Fundamental rights have ___ value than principles of policy.

A. Preponderant
B. Strong
C. Maintained
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Preponderant 

 

44. An election official on duty in connection with the election who is guilty of the “Tempering with Paper” shall be punishable with imprisonment for a term which may extend to ____ months or with a fine which may extend to ____ or both.

A. 4 and One hundred thousand rupees
B. 6 and One hundred thousand rupees
C. 3 and Two hundred thousand rupees
D. 5 and Three hundred thousand rupees

Answer

Correct Answer: B. 6 and One hundred thousand rupees 

 

45. Delimitation of local government constituencies” by the Election Commissioner in clause (b) of Article 222 of the Constitution was inserted through ___ amendment.

A. 23rd
B. 22nd
C. 21st
D. 18th

Answer

Correct Answer: B. 22nd 

 

46. The procedure for voting in the Senate is described in section?

A. 122
B. 123
C. 124
D. 125

Answer

Correct Answer: A. 122 

 

47. The Commission shall also frame a code of conduct for security personnel media and ____.

A. Election Commissioners
B. Election Conductors
C. Election Observers
D. Election Winners

Answer

Correct Answer: C. Election Observers 

 

48. The Constituency for all seats reserved for non-Muslim in the National Assembly shall be the?

A. Whole Country
B. Partial Country
C. Several Areas of Country
D. Larger Areas of Country

Answer

Correct Answer: A. Whole Country 

 

49. Audi Alterum partum is rule of:

A. Government Justice
B. Supreme Court Justice
C. Natural Justice
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Natural Justice 

 

50. An election petition shall be presented to the Election Tribunal within ____ of the publication in the official Gazette of the name of the returned candidate.

A. 55 days
B. 45 days
C. 35 days
D. 50 days

Answer

Correct Answer: B. 45 days 

 

51. The Commission may, for reasons which it considers sufficient, extend the time for completion of an election to the Senate by making necessary amendments in the notification issued under section?

A. 107
B. 113
C. 108
D. 109

Answer

Correct Answer: A. 107 

 

52. The constituencies for the seats reserved for women and non-Muslim in the Provincial Assemblies shall be such that each province forms one constituency with as many such seats as are allocated to that Province in Article?

A. 107
B. 106
C. 108
D. 109

Answer

Correct Answer: B. 106 

 

53. Section ___ of Election act 2017 deals with the Monitoring of election campaigns.

A. 145
B. 213
C. 236
D. 234

Answer

Correct Answer: D. 234 

 

54. The Election expenses of a contesting candidate shall not exceed ____ and ____ for election to a seat in the senate.

A. One million and Five hundred thousand rupees
B. Two million and Four hundred thousand rupees
C. Three million and Three hundred thousand rupees
D. Four Million and Two thousands rupees

Answer

Correct Answer: A. One million and Five hundred thousand rupees 

 

55. ___ shall appoint the Election Tribunal.

A. Chief Justice
B. Prime Minister
C. Election Commissioner
D. President

Answer

Correct Answer: C. Election Commissioner 

 

56. Any person aggrieved by the final decision of the Election Tribunal in respect of an election petition challenging election to an Assembly or Senate may within 3 days of the date of the decision, appeal to the?

A. Supreme court
B. Apex Court
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Apex Court 

 

57. Commission may exercise contempt of court powers in accordance with contempt of court ordinance?

A. 2002(V of 2002)
B. 2000(V of 2000)
C. 2003( V of 2003)
D. 2004 (V of 2004)

Answer

Correct Answer: C. 2003 (V of 2003)

 

58. Article 10A, right to trial was inserted through amendment?

A. 18th
B. 22nd
C. 21st
D. 16th

Answer

Correct Answer: A. 18th 

 

59. Any aggrieved person may, within 30 days of the passing of the final order by trial court trying offences mentioned in chapter X, file an appeal against the order in the?

A. Supreme Court
B. High Court
C. Apex Court
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. High Court 

 

60. Article 63 (2) of the constitution of Pakistan deals with ___ election Disqualification.

A. Pre-Election
B. During Election
C. Post election
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Post election

 

Section (Current Affairs) 10%

 

61. The Current Secretary General of UN, Antonio Gutteress is from:

A. Iran
B. Germany
C. Portugal
D. Afghanistan

Answer

Correct Answer: C. Portugal 

 

62. Jo Biden is the ___ President of America.

A. 46th
B. 48th
C. 44th
D. 42th

Answer

Correct Answer: A. 46th 

 

63. The term Iron Curtain was coined by:

A. Winston Churchill
B. Winston Garbell
C. Nelson Mandela
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Winston Churchill 

 

64. The UN General Assembly meets every year in the month of:

A. April
B. August
C. September
D. November

Answer

Correct Answer: C. September 

 

65. Siachen Glacier is situated in:

A. Hindukash Range
B. Karakoram Range
C. Nanga Parbat Range
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Karakoram 

 

66. Plastic is a synthetic organic polymer of:

A. Petroleum
B. Fuel
C. Dassel
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Petroleum 

 

67. World Environment Day is celebrated on?

A. 6th May
B. 5th May
C. 5th June
D. 5th September

Answer

Correct Answer: C. 5th June 

 

68. The largest landlocked country in the world is:

A. Afghanistan
B. Uzbikistan
C. Kazakhstan
D. Bangladesh

Answer

Correct Answer: C. Kazakhstan 

 

69. Covid-19 stands for?

A. Corona Virus Disease 2020
B. Corona Virus Disease 2019
C. Corona Viral Disease 2019
D. Compound Virus Disease 2019

Answer

Correct Answer: B. Corona Virus Disease 2019 

 

70. ECNEC is the abbreviation of:

A. Executive Committee of the National Encounter Council
B. Executive Commission of the National Economic Council
C. Executive Committee of the National Economic Council
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Executive Committee of the National Economic Council 

 

Section (Pakistan Affairs) 10%

 

71. The objectives Resolution was adopted by the Constituent Assembly of Pakistan on:

A. March 13, 1949
B. April 12, 1949
C. March 12, 1949
D. None of These

Answer

Correct Answer: C. March 12, 1949 

 

72. Faraizi Movement was started by:

A. Haji Sheriatullah
B. Zaheer Uddin
C. Sheikh Zahid Ali
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Haji Sheriatullah 

 

73. The title of Mahatma Gandhi was given by ___ to Gandhi.

A. Lord Mountbatten
B. Taigore
C. Allama Iqbal
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Taigore 

 

74. The idea of SAARC was initiated by:

A. Bangladesh
B. Afghanistan
C. Saudi Arabia
D. Turkey

Answer

Correct Answer: A. Bangladesh 

 

75. Sir Syed Ahmad Shaheed was martyred in the year?

A. 1931
B. 1828
C. 1930
D. 1831

Answer

Correct Answer: D. 1831 

 

76. Medieval India under Muhammadan Rule (712-1764) written by:

A. Stanley Wolpert
B. Stanley Lane Poole
C. Sheikhs pair
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Stanley Lane Poole 

 

77. The Ridda wars were fought by the ___ caliph of Islam.

A. 2nd
B. 3rd
C. 1st
D. 4th

Answer

Correct Answer: C. 1st 

 

78. All India Muslim League was ___ in Punjab during 1945-48?

A. 78 Seats
B. 75 Seats
C. 74 Seats
D. 72 Seats

Answer

Correct Answer: B. 75 Seats 

 

79. Emperor Zaheer Uddin Muhammad Babur born in?

A. Andijan
B. Agra
C. Delhi
D. Islamabad

Answer

Correct Answer: A. Andijan 

 

80. Area around the river is known as the:

A. Dohab
B. Bar
C. Habitat
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Bar 

 

Section (Everyday Science) 10

 

81. ____ is known as the Powerhouse of the Cell.

A. Nucleus
B. Mitochondria
C. Golgi Bodies
D. Chromosomes

Answer

Correct Answer: B. Mitochondria 

 

82. ____ is a way to reduce the traffic noise in the highway.

A. Constructing the vertical Barriers
B. Constructing horizontal Barriers
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Constructing the vertical Barriers 

 

83. The role of organism in a habitat is called?

A. Home
B. Net
C. Niche
D. Species

Answer

Correct Answer: C. Niche 

 

84. Clouds are made up of water droplets or ice crystals having sixe of:

A. 2.1-100um (Larger than aerosols)
B. 0.01-101um(Smaller than aerosols)
C. 1.0-100um(Smaller than aerosols)
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1.0-100um (Smaller than aerosols) 

 

85. In developed countries, the two most deadly source of indoor pollution are?

A. Fuel and Cigarettes Smoke
B. Radon And Cigarettes smoke
C. Cigarettes smoke and Noise
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Radon and Cigarettes Smoke 

 

86. Water-Soluble vitamins are not stored in the body. Any unused amounts of these vitamins are passed out of the body through urine. Which of the following Vitamin is not a fat soluble?

A. Vitamin A
B. Vitamin B
C. Vitamin C
D. Vitamin D

Answer

Correct Answer: C. Vitamin C 

 

87. The force which is caused by the rotation of the earth. Acts perpendicularly to the wind direction and will therefore change the direction of the wind is called?

A. Gravitational Force
B. Carioles Force
C. Potential Force
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Carioles Force 

 

88. Fats and oils are triglycerides, the major constituent if Lipids. Overall, Lipid is the umbrella term that includes the?

A. The Triglycerides
B. Phospholipids
C. Sterols
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

89. Mangrove swamps serve all of the following functions except?

A. Fresh Watering
B. Marine Watering
C. Salt Mining
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Salt Mining 

 

90. National Standard for drinking water quality of Pakistan states that the concentration of Cd in water should be less than 0.01 mg/L whereas WHO standard is 3ppb, which standard is stricter.

A. Pakistan
B. WHO
C. Both
D. Both values are wrong

Answer

Correct Answer: If you know Correct Answer Shared with us 

 

Section (Islamiat) 10%

 

91. Namaz-e-Janaza is:

A. Farz-e-Kifaya
B. Sunit-e-Kifaya
C. Nafil-e-Kifaya
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Farz-e-Kifaya 

 

92. Umm-ul-Quran is which Surah of the Holy Quran?

A. Surah Yaseen
B. Surah Ikhlas
C. Surah Rehman
D. Surah Fatiha

Answer

Correct Answer: D. Surah Fatiha 

 

93. The other name of Battle of Badar in Quran is:

A. Yaum ul Furqan
B. Yaum ul Badr
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Yaum ul Furqan 

 

94. The Six books of hadith are known as:

A. Books of Hadith
B. Sah e Sita
C. Both
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Sah e Sita 

 

95. Fatimid Caliphate was established in:

A. Egypt
B. Qatar
C. Saudi Arabia
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Egypt 

 

96. The event of Miraj took place on 27th rajab,

A. 9th Nabvi
B. 8th Nabvi
C. 10th Nabvi
D. 11th Nabvi

Answer

Correct Answer: C. 10th Nabvi 

 

97. Share of wife from husband’s property in presence of child?

A. 1\9
B. 1\8
C. 2\9
D. 2\8

Answer

Correct Answer: B. 1\8

 

98. __ is known as Zul Noorain because he wedded with two daughters (Hazrat Bibi Rukya and Hazrat Bibi Qulsoom) of Prophet (PBUH).

A. Hazrat Usman R.A
B. Hazrat Umar Farooq R.A
C. Hazrat Zain ul Abden
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1\8

 

99. Arafat gathering is held on:

A. 8th Zul Qaid
B. 9th ZUl Qaid
C. 9th ZUl Hajj
D. 10th Zul Hajj

Answer

Correct Answer: C. 9th Zul Hajj 

 

100. The Book revealed on Hazrat Dawood A.S is:

A. Quran Majeed
B. Turat
C. Injeel
D. Zaboor

Answer

Correct Answer: D. Zaboor 

 

Related Solved MCQs

← Back to Home Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *