Note Department of Plant Protection Post of Assistant BS-15 Test held on 01-01-2023, Contains 44+ Solved mcqs of Math, Gk, World Current Affairs, Islamiat, English Preposition, Antonyms and Computer mcqs.

 

1. A man purchased a cow in Rs. 3000 and sold at the same day for Rs. 3600, allowing the buyer a credit of 2 years. If the rate of interest be 10th per amount then the man has a gain of?

A. 0%
B. 5%
C. 7.5%
D. 10%

Answer

Correct Answer: A. 0%

 

2. The average of the polynomials 2×2 + 5x -6, 5×2 -5x – 6 and 30 – 7×2 is:

A. 14
B. 6
C. 18
D. 5x

Answer

Correct Answer: B. 6

Solution

First, we find the sum of the three polynomials, than divide the answer by 3.
Sum of the three polynomials
2×2 + 5x – 6
5×2 – 5x – 6
-7×2 + 30 / 18
Now, Average = Sum of the three polynomials / 3
= 18 / 3 = 6
so. the answer is 6.

 

3. IF a and b are two non-zero numbers and if 69 (a+b) – (69+a) b, than which of the following must be true?

A. a=69
B. a+b=ab
C. b=69
D. A<1

Answer

Correct Answer: C. b=69

Solution

69(a+b) = 69a+69b (by descriptive law)
(69+a)b = 69b+ ab
then,
69a+69b = 69b + ab
69a = ab
b = 69 (dividing both side by a)

 

4. What is the solution set of the equation x2 -x4 + 3 = 0

A. 1, 3
B. 3,1
C. 1,-3
D. -1,-3

Answer

Correct Answer: B. 3,1

 

5. Find the value of the function x3+2+5 at =2:

A. 13
B. 17
C. 18
D. 19

Answer

Correct Answer: A. 13

 

6. 7n2 – 7n + 5 –(3n+7n2)=

A. 5 + 10n
B. 10n-5
C. 10n+5
D. 45 – 10n

Answer

Correct Answer: C. 10n +5

 

7. In October 2022, which country rejected the independence of Taiwan in its constitution?

A. China
B. Japan
C. Russia
D. USA

Answer

Correct Answer: A. China

 

8. The Sea of Azov is bounded by which of the following two countries?

A. Ukraine & Russia
B. Georgia &Russia
C. Romania & Azerbaijan
D. Canada & USA

Answer

Correct Answer: A. Ukraine & Russia

 

9. Which country is NOT a member of Quadrilateral Security Dialogue (QSD or QUAD)?

A. Australia
B. India
C. Japan
D. United Kingdom

Answer

Correct Answer: D. United Kingdom

 

10. “Airbnb” is an American ____ company.

A. Transportation
B. The Manufacturing
C. Pharmaceutical
D. Home-Rental

Answer

Correct Answer: D. Home-Rental

 

11. The 2022 FIFA World cup is scheduled to be held in?

A. France
B. England
C. Qatar
D. Argentina

Answer

Correct Answer: C. Qatar

 

12. Who is the current foreign minister of China?

A. Li Keqiang
B. Qin Gang
C. Wang Yi
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Qin Gang

 

13. The current US President Joe Biden has also served as ____ of the United States.

A. Director CIA
B. Speaker
C. Secretary State
D. Vice President

Answer

Correct Answer: D. Vice President

 

14. The working capital of the European Union is?

A. Berlin
B. Brussels
C. Lisbon
D. Paris

Answer

Correct Answer: B. Brussels

 

15. The Winter Olympics 2022 games were held in?

A. China
B. Japan
C. Russia
D. South Korea

Answer

Correct Answer: A. China

 

16. The South China Sea is an important region of the world. The main reasons for its significance are fishing and?

A. Oil and Gas and Trade Route
B. Oil and Gas
C. Trade Route
D. Oil

Answer

Correct Answer: C. Trade Route

 

17. The “Indus Waters Treaty” between Pakistan and India was signed on 19 September:

A. 1960
B. 1966
C. 1972
D. 1976

Answer

Correct Answer: A. 1960

 

18. According to the population, Pakistan is ___ largest country in the world?

A. Fourth
B. Fifth
C. Sixth
D. Seventh

Answer

Correct Answer: B. Fifth 

 

19. How many federating units Pakistan has?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer

Correct Answer: B. 4

 

20. Pakistan is located in the?

A. East Asia
B. West Asia
C. South Asia
D. Central Asia

Answer

Correct Answer: C. South Asia

 

21. Pakistan has a 1046-kilometer coastline located along the?

A. Arabian Sea
B. Gwadar Coast
C. Iranian Sea
D. Gulf Sea

Answer

Correct Answer: A. Arabian Sea

 

22. Which from the following countries is not bordered with Pakistan?

A. India
B. Afghanistan
C. China
D. Bangladesh

Answer

Correct Answer: D. Bangladesh

 

23. The only country with which Pakistan shares a maritime border ( not the land border) is?

A. Iran
B. Oman
C. UAE
D. S.Arabia

Answer

Correct Answer: B. Oman

 

24. K2 the second highest mountain in the world is located along border of Pakistan and?

A. India
B. Afghanistan
C. China
D. Iran

Answer

Correct Answer: C. China

 

25. The Phrase “Muhammad is the messenger of Allah” is stated in which Surah or chapter of the holy Quran?

A. Surah Ya-Seen
B. Surah Muhammad
C. Surah Muzammil
D. Surah Fath

Answer

Correct Answer: D. Surah Fath

 

26. Islamic calendar (Hijra) commenced from?

A. 622 AD
B. 620 AD
C. 621 AD
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 622 AD

 

27. Which famous Ghazwah is mentioned in Surah Al-Imran?

A. Ghazwah Ohad
B. Ghazwah Badr
C. Ghazwah Khaiber
D. Ghazwah Khandaq

Answer

Correct Answer: B. Ghazwah Badr

 

28. In Hajj, touching the Black Stone is known as?

A. Istilam
B. Sayee
C. Ramee
D. Tawaf

Answer

Correct Answer: A. Istilam

 

29. Which operating system, editors and debuggers come under?

A. System Software
B. Application Software
C. Utilities
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. System Software

 

30. DOS was introduced by?

A. IBM
B. Xerox
C. Microsoft
D. Bell Labs

Answer

Correct Answer: C. Microsoft

 

31. Which of the following operating system is based on open-source software?

A. UNIX
B. Windows2000
C. Windows NT
D. Linux

Answer

Correct Answer: D. Linux

 

32. The “NT” in the Windows NT stands for?

A. Not Tested
B. Network Technology
C. Network Terminal
D. New Technology

Answer

Correct Answer: D. New Technology

 

33. The operating system that was introduced by ATT’s Bell labs is?

A. Unix
B. OS/2
C. Macintosh
D. Linux

Answer

Correct Answer: A. Unix

 

34. She is going to quit her job ____ they give her pay rise?

A. Or
B. Until
C. Unless
D. Providing

Answer

Correct Answer: C. Unless

 

35. Katherine has finished her work, now she is ___ home.

A. Going
B. Going to
C. Going to the
D. Going towards the

Answer

Correct Answer: A. Going

 

36. It is the first time I ___ sea-food in my life?

A. Eat
B. Eaten
C. Have Eaten
D. Had Eaten

Answer

Correct Answer: C. Have Eaten

 

37. While UK has earned record revenue this year ____ well behind in exports?

A. It still lag
B. It still lags
C. It lag still
D. It lag still

Answer

Correct Answer: B. It still lags

 

38. Anna and Tania went shopping, but ___ couldn’t find anything ___ liked.

A. They, Those
B. They, Them
C. Those, They
D. They, They

Answer

Correct Answer: D. They, They

 

39. Nuclear Energy is ___ dangerous to be used widely.

A. So
B. Such
C. Too
D. That

Answer

Correct Answer: C. Too

 

40. If I have money, I ___ it tomorrow.

A. Will Purchase
B. Would Purchase
C. Have Purchase
D. Have Purchased

Answer

Correct Answer: A. Will Purchase

 

41. Cannon had ___ unique qualities ___ it was used widely in ancient times.

A. Such, That
B. Such, So
C. That, Since
D. That, That

Answer

Correct Answer: A. Such, That

 

42. Opposite of FOE is?

A. Friend
B. Enemy
C. Foul
D. Fraud

Answer

Correct Answer: A. Friend

 

43. Opposite of FECKLESS is?

A. Weak
B. Careful
C. Careless
D. Unlucky

Answer

Correct Answer: B. Careful

 

44. Opposite of MELANCHOLY is?

A. Sorrowful
B. Happy
C. Confused
D. Convicted

Answer

Correct Answer: B. Happy

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!